Egészségügy

Építs nagyobb izmokat, és nem leszel cukorbeteg!

Na ugye, megmondtuk. Bármilyen sportot végzel, pozitív hatással lesz szervezeted működésére. Naná, hogy az ésszel végzett, nem versenyszerű testépítés is ide tartozik. Sőt, nincs még egy sportág, melynek hozadékaként ilyen arányos fizikumot tudnánk felépíteni. A kutatók megint rájöttek valamire, amit mi már nagyon régóta tudunk, de a mainstream médiában igen ritkán olvasni róla.

Tartalomjegyzék - erről szól a cikk

Mit fedeztek most fel? Olvasd el a közleményt!

 

Az izomerősítés csökkenti a nőknél a cukorbetegség kialakulásának esélyét

Csökken a cukorbetegség kialakulásának veszélye azoknál a nőknél, akik rendszeresen végeznek izomerősítő gyakorlatokat – állapította meg egy amerikai kutatás.

A vizsgálat során százezer nővér egészségi állapotát követték nyolc éven át. A PLoS Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint a súlyemelés, a fekvőtámasz és a hasonló izomerősítő gyakorlatok hatása hozzáadódik a kardioedzések – már ismert – jótékony hatásához, így tovább csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A kutatás eredményei szerint a leginkább azoknál csökkent a diabétesz kockázata, akik heti 150 perc kardio mellett legalább egyórányi izomerősítő gyakorlatot is végeztek. Esetükben a cukorbetegség kialakulásának kockázata harmadával volt kisebb, mint azoknál, akik semmilyen testedzést nem végeztek – írja a BBC News.

Az már korábban is ismert volt, hogy a rendszeres kardioedzés – a futás, a gyaloglás vagy az úszás – segít a diabétesz megelőzésében. Azt is igazolták kutatási eredmények, hogy az izomerősítés csökkenti a vércukorszintet. A Harvard Egyetem orvosi karának kutatói szerint az izomerősítő gyakorlatok pozitív hatása részben abban rejlik, hogy segít nagyobb izomtömeget fenntartani, amely védelmet nyújt a diabétesz ellen.

A kutatók megjegyzik, hogy eredményeik nem tekinthetők „tökéletesnek”, hiszen csak egy bizonyos réteget vizsgáltak, és a mozgás mennyiségét sem mérték, hanem a résztvevők beszámolói alapján jegyezték le. Eredményeik azonban összhangban vannak egy férfiak bevonásával végzett korábbi vizsgálatéval.

Külön felhívnánk figyelmedet erre a félmondatra: „segít nagyobb izomtömeget fenntartani, amely védelmet nyújt a diabétesz ellen”. Van még kérdés? Mars tömegelni!

 

Felmérés: több vitamint és étrendkiegészítőt fogyasztunk

A testsúly (?) 10 százalékának leadása megelőzheti a cukorbetegséget

A D-vitamin javítja a cukorbetegek koleszterinszintjét

Cukros üdítők: 180 ezer ember halálát okozzák évente

Inzulinrezisztencia – a cukorbetegség előszobája

Aerob edzés: a zsírégetés egyik alappillére

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük