Efedrin – a szer hatásai és veszélyei

Az efedrin eredetileg az asztma kezelésére használatos gyógyszer. Érösszehúzó és hörgőtágító hatása enyhíti a betegség tüneteit, és könnyíti a légzést. Működése az adrenalinéval azonos, de vérnyomásemelő hatása gyengébb.

A efedrint mára már jórészt kiszorították a korszerűbb asztmagyógyszerek, de még használják alacsony vérnyomás és narkolepszia kezelésére. Alkalmazzák még étvágycsökkentésre, stimulálószerként és koncentrációt segítő anyagként is.

A gyomorból és belekből eredményesen szívódik fel, majd a májban bomlik le, végül a vese választja ki. Felezési ideje 3-6 óra.

Mire használják a sportolók?

Az efedrin legfontosabb tulajdonsága a zsírégető hatás. Diéta alatt jelentős segítséget nyújt az izomzat megőrzésében – ez antikatabolikus hatásának tulajdonítható.

Edzés előtt használva javuló koncentrációról és jobb agy-izom kapcsolatról számolnak be azok, akik ezzel a szerrel élnek. Általában kombinálják más hatóanyagokkal, elsősorban koffeinnel és aszpirinnel.

Mellékhatások

Az efedrin orvosi kontroll nélkül való szedése rendkívül veszélyes lehet. Ha saját szakállunkra használjuk, az alábbi mellékhatások léphetnek fel:

  • Magas vérnyomás, szívritmuszavarok
  • Fokozott izzadás, arcpír
  • Étvágytalanság, hányinger, hányás
  • Pánikrohamok, álmatlanság, hallucinációk
  • Fejfájás
  • Tüdőödéma
Az efedrin Magyarországon doppinglistás szer, használata kizárólag orvosi felügyelet mellett történhet, indokolt esetben.

Tényleg itt van az ideje, hogy szteroidokhoz nyúlj?

A testepitek.hu kategorikusan ellenzi mindenféle doppingszer használatát, cikkeink pusztán tájékoztató jellegűek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.