Efedrin hatása és veszélyei
Dopping

Efedrin – a szer hatásai és veszélyei

Az efedrin eredetileg az asztma kezelésére használatos gyógyszer. Érösszehúzó és hörgőtágító hatása enyhíti a betegség tüneteit, és könnyíti a légzést. Működése az adrenalinéval azonos, de vérnyomásemelő hatása gyengébb.

Az efedrint mára már jórészt kiszorították a korszerűbb asztmagyógyszerek, de még használják alacsony vérnyomás és narkolepszia kezelésére. Alkalmazzák még étvágycsökkentésre, stimulálószerként és koncentrációt segítő anyagként is.

Az efedrin gyomorból és belekből eredményesen szívódik fel, majd a májban bomlik le, végül a vese választja ki. Felezési ideje 3-6 óra.

Mire használják a sportolók?

Az efedrin a testépítők számára legfontosabb tulajdonsága a zsírégető hatás. Diéta alatt jelentős segítséget nyújt az izomzat megőrzésében – ez antikatabolikus hatásának tulajdonítható.

Edzés előtt használva javuló koncentrációról és jobb agy-izom kapcsolatról számolnak be azok, akik ezzel a szerrel élnek. Általában kombinálják más hatóanyagokkal, elsősorban koffeinnel és aszpirinnel.

Hatása az amfetamin-származékokéhoz hasonló

 • testi és lelki jólét érzése;
 • eufória;
 • fokozott energia és éberség;
 • csökkenti az éhségérzetet és a fáradtságot;
 • jobb fizikai és szellemi teljesítmény

Karcsúsító szerként használt efedrin

Az efedrin számos „karcsúsító” termékben található. Ennek a koffeinhez hasonló, de annál erősebb anyagnak az egyik legérdekesebb tulajdonsága, hogy a katekolaminok szekréciójának serkentésével képes felgyorsítani az anyagcserét.

Ez a hatás étvágycsökkentő erejével együtt nem számszerűsíthető, és személyenként változik. Az efedrintartalmú termékek karcsúsítási célú használata azonban helytelen és potenciálisan veszélyes lehet.

Efedrin a gyógyászatban

Az efedrin az orvostudományban minden olyan esetben hasznos, amikor a vérnyomást emelni kell. Intravénásan alkalmazzák az artériás hipotenzió (nyomáscsökkenés) visszafordítására, gerinc-/epidurális érzéstelenítés esetén.

Az efedrint más hipotenzív állapotok esetén is alkalmazzák, pl. ganglionblokkoló szerek, antiadrenerg szerek vagy más vérnyomáscsökkentő szerek túladagolása esetén.

Efedrin a hagyományos gyógyászatban

Orrduguláscsökkentőként és hörgőtágítóként alkalmazták és használják ma is az asztma kezelésében, azonban népszerűsége gyorsan csökken, mivel ezekre ma már kifinomultabb szerek állnak rendelkezésre.

Mellékhatások

Az efedrin orvosi kontroll nélkül való szedése rendkívül veszélyes lehet. Ha saját szakállunkra használjuk, az alábbi mellékhatások léphetnek fel:

 • Magas vérnyomás, szívritmuszavarok
 • Fokozott izzadás, arcpír
 • Étvágytalanság, hányinger, hányás
 • Pánikrohamok, álmatlanság, hallucinációk
 • Fejfájás
 • Tüdőödéma
Az efedrin Magyarországon doppinglistás szer, használata kizárólag orvosi felügyelet mellett történhet, indokolt esetben.

Tényleg itt van az ideje, hogy szteroidokhoz nyúlj?

A testepitek.hu kategorikusan ellenzi mindenféle doppingszer használatát, cikkeink pusztán tájékoztató jellegűek.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük