Aerob edzés
Edzéstervek

Aerob edzés: a zsírégetés egyik alappillére

Az aerob elnevezés eredete az oxigén jelenlétére vezethető vissza, mely az edzés végzése alatt bekövetkező anyagcsere folyamatokban vesz részt. Ez az edzésfajta a leghatékonyabb zsírégető módszer – már ha az étkezésünk is rendben van, mert ennek hiányában semmit sem ér.

Aerob vagy kardió?

Aerob edzésBár mindennapi szóhasználatunkban sokkal gyakrabban fordul elő a kardió kifejezés, nem szabad a kettőt összekeverni. A mozgásforma hasonló, lehet aerob és kardió a gyaloglás, kerékpározás, kocogás is, attól függően, hogy honnan nyerjük ehhez az energiát, amit végső soron a mozgás intenzitása fog meghatározni.

Az aerob edzés akkor valósul meg, ha a mozgás lassú, monoton, és a minimálisan szükségesnél nem végzünk több izommunkát. Szervezetünk csak ebben az esetben fog zsírraktárainkhoz nyúlni, mert a kardió edzés már van annyira intenzív, hogy a könnyebben hozzáférhető glikogént (izomban tárolt szénhidrátot) fogja felhasználni a megnövekedett energiaigény pótlására. Ha azt érezzük, hogy izmaink bedurrantak, jó esély van arra, hogy veszítünk belőlük a túl nagy intenzitás miatt.

Mikor végezzünk aerob edzést?

Attól függően, hogy milyen az edzésrendünk, igyekezzünk az aerob edzést a lehető legtávolabb tenni a súlyzós edzéstől. Ez heti 5-6 súlyzós edzés esetén nehezen kivitelezhető, legalábbis akkor, ha eddig az aerob edzést pihenőnapokon végeztük. A legideálisabb időpontok, sorrendben:

  • Olyan napon, amikor nem végzünk súlyzós edzést
  • Reggel, ha a súlyzós edzés este lesz
  • Este, ha a súlyzós edzés reggel volt

 

Ha feszítettebb az időbeosztásunk, rögtön súlyzós edzés után is letudhatjuk az aerobot, ami még mindig jobb, mint ha előtte végeznénk. Ilyenkor célszerű a két edzés között meginni egy nagyobb mennyiségű tejsavófehérjét tartalmazó turmixot. Az aerob edzés ideális időtartama 40-60 perc között van.

A diéta alatt alkalmazott aerob edzés kulcsfontosságú a zsírégetéshez, sőt, tömegnövelő időszakban is van értelme, ilyenkor elsődleges cél az ilyenkor törvényszerűen bekövetkező zsírosodás megakadályozása. Sokan joggaltartanak attól, hogy az aerob edzés akadályozza a tömegépítést, vagy legalábbis jelentősen lassítja. Ez kiküszöbölhető magasabb proteintartalmú étrenddel, mindemellett figyelembe kell venni testalkatunkat is. Egy ektomorf, tehát nehezen gyarapodó testépítőnek csak minimális mennyiségű aerob edzés ajánlott, ami nem lehet több heti 2 ilyen jellegű tréningnél.

Az endomorf, tehát hízásra hajlamosabb emberek nyugodtan végezhetnek ennél sokkal több aerob edzést, amíg ez nem megy az izomnövekedés rovására. Tehát itt is nagyon fontos az, hogy figyeljük testünket, és ha zsírosodunk, a szénhidrátbevitel visszavétele mellett vagy helyette növelhetjük az aerob adagot, míg ha lelassult vagy megállt a fejlődés, vegyünk vissza belőle.

Aerob mozgásformák

Az aerob mozgás a lábak mozgásán alapszik, de a törzs és a karok izmai is bekapcsolódnak. A lényeg, hogy ezt a csekély izommunkát ne egy izom végezze. Ezért nem lehetséges aerob edzést végezni fekvőtámasszal, vagy minimális terheléssel végzett súlyzós gyakorlatokkal. Ilyenkor ugyanis képtelenség elkerülni izmaink túlzott igénybevételét, ami gátja a zsírégetésnek.

Legnépszerűbb mozgásformák: gyaloglás, kerékpározás, ellipszis tréneren való edzés, esetleg a kocogás. Kerülendő a futás, és a manapság igen divatos és drága, de zsírégetésre alkalmatlan „sportok”: spinning, hot iron, zumba.

Az aerob edzés élettani hatásai

A testzsír csökkenésével számos betegség megelőzhető, így kisebb eséllyel lesz magas vérnyomásunk, szív- és érrendszeri betegségünk. Az edzés hatására nő a sejtek inzulinérzékenysége, ezáltal csökkenthető a cukorbetegek inzulinadagja. A 2-es típusú diabéteszesek esetében pedig csökkenthető, vagy akár el is hagyható a gyógyszerek adagja.

Nem lebecsülendő a lelki egészségre gyakorolt hatás sem. A rendszeresen aerob edzést végzőknek javul az énképjük, növekszik az önbizalmuk, és általában véve is jobb lesz a közérzetük.

Betiltott étrendkiegészítők – itt a lista!

Miért nem fogyok a várt ütemben?

Mindegy, csak dolgozni ne kelljen!

Tippek a zsírégetés fokozásához

Kinek üzlet a fogyókúra?

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...