Edzés Edzéstervek

Edzés otthon kézi súlyzókkal – mit lehet ebből kihozni?

Edzés otthon kézi súlyzókkal? Nem a legtökéletesebb helyzet, de néha ez is megteszi. Ha kénytelen vagy otthon edzeni, de a rendelkezésedre áll két súlyzó, és mondjuk nem félkilósak (szerencsés esetben cserélhető tárcsáid is vannak), máris jobb helyzetben vagy, mint azok, akiknek semmiféle eszközük nincs. Meg persze rosszabb helyzetben, mint azok, akiknek rúdjuk, esetleg fekpadjuk, csigás gépük stb. is van mellé.

Hogy mennyire lehet két súlyzóval leedzeni mindent, az természetesen itt is függ az erőszintedtől. Ha kezdő vagy, akár az összes izomzatod megfelelő terhelést kaphat, ha van elegendő tárcsád – ez a ritkább eset.

Maradjunk itt is a jobb mint semmi elvénél: a nem edzésnél mindig jobb, ha csinálsz valamit.

Edzés otthon lábra

Combfeszítő

Ez a problémás területek közé tartozik. Egykezes súlyzókkal tudod valamelyest nehezíteni a guggolást és a kitörést. Szerencsére sok variációjuk van, a Sissy-guggolás például súly nélkül is elég komoly gyakorlat.

Combhajlító

A gépes lábhajlítás kilőve, marad a merev lábas felhúzás és variációi egykezes súlyzókkal. Esélyes, hogy nem lesz hozzá elegendő súlyod, de most abból kell gazdálkodnod, amid van.

Vádli

Vádlira sokkal könnyebb gépek híján edzeni. Legjobb, ha lépcsőn végzed a sarokemelést, ha elég erős vagy, fél lábbal is mehet.

Jó megoldás a szamárvádli is, ha elbírod a hátadon a lakótársadat. Vagy magadra aggathatsz némi nehezéket, mint ez a srác:

 

Edzés otthon hátizmokra

Egykezes evezést tudsz csinálni, ízlés szerint külön-külön, vagy egyszerre mindkét súlyzóval. Itt talán nem lesz szükség óriási súlyokra.

Edzés otthon

Bár nem súlyzós gyakorlat, de körülnézhetsz, nincs-e valami jó erős gerenda, ág vagy szőnyegporoló rúd a közelben, hátha tudsz valahol húzódzkodni. Ha van rá lehetőséged, a hátizmaid miatt már nem kell aggódnod.

Edzés otthon mellizomra

A fekvőtámasznál már egy fokkal jobb, ha súlyzót használsz. A fekvenyomást is meg lehet oldani egykezesekkel, legjobb, ha van valami padra hasonlító hely, ahonnan lelóghatnak a karjaid. Így mélyebbre tudod engedni a súlyt.

De megteszi padlón fekve is:

Edzés otthon

Tárogatni is lehet egykezesekkel, ehhez nem is kell akkora terhelés.

Ajánljuk az áthúzást is, ez a jó kis mellkastágító gyakorlat eleve hasznos lenne, de a legtöbben hanyagolják.

Edzés otthon vállra

Itt egyszerűbb dolgod van. A fej fölé nyomások széles választéka tárul eléd. Végezheted állva, ülve, ahogy jólesik. Érdemes a hátadat megtámasztani.

Egykezes súlyzókkal lehetőséged van előreemelésre és többféle oldalemelésre is, ezekkel nagyjából szinten tudod tartani a vállizmaidat.

Edzés otthon karizmokra

Bicepsz

Ha elegendő súly van a birtokodban, a bicepszeddel sem lesz gond. Akár hetente váltogathatod a karhajlítások végrehajtását: ülve, állva, fekve stb. Foghatod hagyományos és kalapácsfogással is a súlyzót.

Edzés otthon bicepszre

Tricepsz

Szintén megoldható egy tűrhető tricepszedzés is. Az egykezes tricepsznyújtásat végezheted állva, de persze a legjobb ülve (támlával) vagy fekve. A lórúgás is kivitelezhető, íme:

Ha megoldható a nehezék, a programodba beilleszthetsz hátsó tolódzkodást is. Lejobb, ha van egy segítőd, aki pakolja rád és szükség esetén leszedegeti rólad a plusz terhelést.

Alkar

Tipikusan hanyagolt rész ez is, most viszont adjál neki, ne sajnáld! Egykezes súlyzókkal alsó és felső fogással is tudsz alkarozni. Tippünk: ülve végezd a gyakorlatot, úgy, hogy az alkarod a combodon nyugszik, és csak a csuklód lóg túl a térdeden.

Edzés otthon hasra

A hasedzést eddig is simán le lehetett tudni gépek nélkül, szóval itt továbbra sem lesznek gondjaid. Ha nagyon erős vagy, esetleg egy-egy tárcsát vagy súlyzót átölelve fokozhatod a terhelést a hasprés közben.

 

Hányszor eddzünk így egy héten, és mennyi sorozatot, ismétlést végezzünk?

Mivel ezek a gyakorlatok jóval kisebb terhelést biztosítanak, mint egy edzőterem, ahol szinte bármeddig növelheted a terhelést, valószínűleg kevesebb pihenőre lesz szükséged. Ha heti kétszer megedzel minden izmot, nem kell túledzéstől tartanod – sőt, néhány hét után ez is kevés lesz.

Ha van annyi súlyod, hogy pár gyakorlatot 8-12-es ismétlésszámmal bukásig tudsz végezni, az nagyon jó. Ellenkező esetben menj el a maximumig, ha 30 megy, akkor 30. Persze ez a végtelenségig nem fokozható, pl. 100 ismétléseket már nem célszerű végezni a csekély terhelés miatt.

A sorozatok számát meg lődd be gyakorlatonként 2-5 közé, megint attól függően, hogy mennyi súlyt tudsz használni.

Még szintén kedvelheted...