Bulvár

Edzés helyett vörösbor – a tökéletes izomnövelő

Jó érzés látni, hogy vannak a világon olyan kutatók, akik időt és energiát nem kímélve azon fáradoznak, hogy nekünk jobb legyen. Fantasztikus eredményt hozott egy közelmúltbeli kutatás, melynek lényege, hogy a vörösborban megtalálható rezveratrol hasonló hatással bír, mint egy átlagos, 60 perces edzőtermi edzés…

Na persze! Azért vedelik a bajnokok literszámra a bort, a súlyzókra meg magasról tesznek… Nyilvánvaló, hogy baromság az egész, és csak a bulvármédia fogyasztóinak szenzációéhségét hivatott ez a „kutatás” csillapítani, de azért nem árt, ha a gyengébbek kedvéért rávilágítunk az elmélet főbb gyengéire. 

 

Muszáj lenne ehhez bort inni?

Természetesen nem. A vörösbor jótékony hatásáról szóló milliónyi cikk is egyfajta önigazolásnak tekinthető azok számára, akik nem képesek lemondani káros szenvedélyükről. Való igaz, hogy a borban több olyan összetevő is megtalálható – antioxidánsok, polifenolok – melyek jótékony hatása vitathatatlan, de a szomorú igazság az, hogy ezek ugyanúgy ott vannak a szőlőben is, a káros, ámde legális drognak nevezhető alkohol nélkül. A vörösbor egekbe magasztalásával az a baj, hogy a laikus (buta, sötét ember) azt fogja hinni, hogy maga az alkohol is ugyanúgy egészséges, ha kis mennyiségben fogyasztjuk. Pedig az alkoholfogyasztást tényleg semmi nem indokolja, kivéve, ha valaki szándékosan akar dehidratálódni, vagy pár év múlva májcirrózisban, vagy daganatos betegségben elpatkolni.

Mit tud ez a rezveratrol?

A kutatás szerint 1 pohár vörösborban megtalálható rezveratrol felér egyórányi anaerob (súlyzós) edzéssel. Konkrét információkat, számadatokat nem nagyon találunk  – csak nem titkosak? A nagyközönség felé mindössze annyit részleteztek, hogy „izomerő növekedés és szívműködés javulása” következett be, pont ahogy edzés után szokott történni.

De hogyan nőhet az izomerő edzés után? Sehogy! Aki fogott már kezébe súlyzót, az tudja, hogy mindig edzés elején vagyunk a legerősebbek, hiszen izmaink ezt követően felélik glikogéntartalékaikat.

Mi van az izomnövekedéshez nélkülözhetetlen stimulációval? Az edzés hatására keletkező mikrosérülésekkel, melyek szintén a növekedés alapfeltételei? Hogy hozza ezeket létre egy nem flavonoid típusú polifenol vegyület? Hagyjuk már…

Rezveratrol nem csak a szőlőben fordul elő. Megtalálható az étcsokoládéban, kakaóban és a mogyoróban is, tehát elvileg ezek is jók a bor helyett.

Rezveratrol edzésterv

Hétfő:

Egy pohár vörösbor

Szerda:

Egy marék mogyoró

Péntek:

Egy tábla étcsokoládé

 

Küldj előtte-utána képet, és mutasd meg, mire jutottál: testepitek@testepitek.hu, vagy https://www.facebook.com/testepitek

 

 

Így épül le a profi testépítők izomzata, ha abbahagyják az edzést

Ha leteszed a cigit, így javul az egészségi állapotod

Tömegnövelés és a fű…

Q10 koenzim – 30 éves kor után szinte kötelező

Miért kivételeznek az alkohollal?

 

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük