Edzés éhgyomorra – okozhat izomvesztést?

Edzés éhgyomorraÉhgyomorra leginkább aerob edzést szokást végezni, mert ugye ilyenkor szinte teljesen üresek a glikogénraktáraink és nagyon jó esélyünk van arra, hogy a mozgáshoz szükséges energia zsírból lesz fedezve. Ami persze „betöltve” is így történik, ha igyekszünk az érdemi izommunkát minimalizálni.

 

De mi a helyzet a súlyzós edzéssel?

Az anaerob edzés közvetlenül nem éget zsírt, hiszen az üzemanyag ebben az esetben a glikogén. Az anyagcserét viszont gyorsítja, és ezzel végső soron a zsírégetést is elősegíti.

Tömegnövelő ciklusban én is kipróbáltam már az éhgyomorra edzést, és az alábbi tapasztalatokkal gazdagodtam:

  • Az erőszintem ugyan nem volt rosszabb, mint a megszokott esti edzések alatt, de sokkal hamarabb elfáradtam. Jellemzően csak egy izomcsoportot tudtam rendesen megedzeni, a másodikra már alig maradt energiám.
  • Éhség és korgó gyomor gyötört közben. Ezt persze lehet – és kell is – valamelyest ellensúlyozni egy proteinturmixszal vagy némi BCAA-val, esetleg aminosavval, de ez már nem lesz klasszikus értelemben vett éhgyomorra edzés.

Amint látható, pozitív tapasztalattal nem gazdagodtam. Ami persze nem zárja ki, hogy másoknak előnyére is válhat az üres gyomorral történő edzés. Akinek bejött ez a megoldás, hatékonyabb zsírvesztést és nagyobb inzulinérzékenységet tapasztalt – legalábbis ezt állította.

Diéta alatt nem elhanyagolható az izomvesztés veszélye, ezért nem árt, ha óvatosak vagyunk az éhgyomorra edzéssel. Mivel eleve kalóriadeficitben vagyunk, könnyen izmaink látják kárát. Ha szénhidrátot nem is fogyasztunk ilyenkor, 40g tejsavófehérje, és a már korábban említett BCAA segíthet az izomzatot megóvni.

Döntsd el, neked melyik a fontosabb:

  • A zsírvesztés, és ezért hajlandó vagy feláldozni jelentősebb izomtömeget.
  • Az izommegtartás, és nem gond, ha egy kicsit lassabb ütemben égetsz zsírt-

Utóbbi esetén én egyáltalán nem ajánlom az éhgyomorra történő edzést. Ha mindenképp ki szeretnéd próbálni, az utolsó étkezésed is tartalmazzon lassan felszívódó szénhidrátot (ez viszont diétában már nem ajánlott), ezáltal nem lesznek teljesen üresek a glikogénraktáraid.

A fáradtság ellen pedig hasznos lehet némi edzés előtti formula – pl. koffeintabletta fogyasztása. Azt se felejtsd el, hogy reggel még merevek az izmok és ízületek, ezért a szokásosnál is nagyobb gondot kell fordítani a bemelegítésre.

Az első étkezést a nap folyamán pótolni kell. A bevitt tápanyagmennyiség nem lehet kevesebb, mint normál esetben, ezért az edzés utáni turmixot követően történjen minden úgy, ahogy máskor szokott.

Mintaétrend diétázó nőknek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük