Dorian Yates
Edzés

Edzés egyetlen munkasorozattal

Dorian Yates egyike azon kevés profi testépítőnek, aki használható tanácsokat ad amatőr és naturál sporttársainknak is. A testépítés berkeiben köztudott, hogy a hatszoros Mr. Olympia régóta hűen ragaszkodik az egy munkasorozatos elvhez. Miről van itt szó?

A módszer lényege az, hogy 3-6 bemelegítő széria után egyetlen sorozatot kell csak bukásig végezni a lehető legnagyobb, még 6-10 ismétlés elvégzéséhez elegendő súllyal. Ezzel vége is a gyakorlatnak.

Az ötlet használhatónak tűnik – na jó, az is, hisz e sorok szerzője is hasonló szisztémát követ. Ha belegondolunk, nincs is túl sok értelme a 3×8-as, vagy 4×10-es szériáknak. Nehezen hihető, hogy az első sorozatban ne menne még plusz néhány ismétlés, ha még az utolsóban is megy a 10. Miért is tartalékolnánk az erőnket? Sokkal jobb, ha „kimaxoljuk” az intenzitást, és kezdhetjük a következő gyakorlatot. Az sem mellékes, hogy kinek van kedve 2-3 órát a teremben rohadni, mikor sokkal gyorsabban és hatékonyabban el tudjuk végezni a munkát?

Így kezdődött

Dorian Yates nagy sztorizós hírében áll, a Flex magazinnak szívesen mesélt világhírű edzésmódszeréről: – 1992-ben, az első Mr. Olympia győzelmem után kezdtem így edzeni. Korábban 2 munkasorozatot végeztem gyakorlatonként.

1983-ban fogtam először súlyzót a kezembe. Ekkor egyértelműen a volumenesebb, sok szériás edzés volt a divat. Nem ritkán 20 sorozatot is elvégeztünk egy izomcsoportra. Eleinte heti négy edzésem volt, és rövid időn belül azt éreztem, hogy kezdek kiégni. Túledzett voltam, és muszáj volt az edzések számát heti háromra csökkenteni.

Elkezdtem bújni a szakirodalmat, és megismertem a Mike Mentzer-féle Heavy Duty edzésmódszert. Szimpatikusnak találtam azt, hogy nem a mennyiségen volt a hangsúly, hanem ehelyett az intenzitást kellett feltekerni. Lerövidültek, de egyúttal hatékonyabbak is lettek az edzéseim. Egy-egy alkalommal két izomcsoportot edzettem meg, mindössze 45 perc alatt, és 14 napon belül háromszor került rájuk sor.

Edzéseim részévé váltak az erőltetett ismétlések, és megtanultam jobban koncentrálni a gyakorlatok negatív szakaszára. Az 1992-es Mr. Olympia cím elnyerésében óriási szerepe volt  ennek a szemléletváltásnak.

Korábban, mikor még több munkasorozatot végeztem, mindig úgy éreztem, az elején nem hozom ki magamból a maximumot, és tartalékolok. Ennek mi értelme? – tettem fel magamnak a kérdést, és kidolgoztam egy szisztémát, ami a mai napig működik. Nem mellesleg még további 5 Sandow szobrocskát szereztem a segítségével.

Dorian Yates ferdepados nyomása egy munkasorozattal:

1. sorozat: 12 ismétlés 60 kg-mal

2. sorozat: 10 ismétlés 100 kg-mal

3. sorozat: 8 ismétlés 140 kg-mal

4. sorozat: 8 ismétlés 190 kg-mal.

Csak az utolsó sorozat megy bukásig, a többit nevezhetjük bemelegítő szériának.

Lehet, hogy neked más ismétlés- vagy sorozatszámra van szükséged, de az alapelvet érdemes elsajátítani, és pár hónapig nyugodtan tesztelheted ezt a módszert.

 

A túledzés csak egy kitalált fogalom?

Mr. Olympia – a testépítés nagyjai

Mit eszik az uralkodó Mr. Olympia?

A csúcsos bicepsz titka

Profi edzéstervek – érdemes ezeket követni?

 

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük