Édesburgonya vagy hagyományos burgonya? Melyik a jobb választás?

A “sima” krumpli nem különösebben népszerű a tömegnövelő vagy diétás étrend követői körében, de az édesburgonya manapság pont feljövőben van. Tényleg ennyivel jobb lenne, mint hagyományos mostohatestvére? Egyáltalán, jobb nála?

Az édesburgonya a közönséges burgonya távoli rokona csupán. Bár mindketten a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe tartoznak,az édesburgonya a hajnalkával áll közelebbi rokonságban. Az is fontos különbség, hogy a hagyományos burgonyának a földalatti módosult szárrészét fogyasztjuk, az édesburgonyának pedig a gyökérgumóját.

Mi a gond a sima burgonyával?

Igazából semmi. A főtt, vagy zsiradék nélkül sütött krumpli egész jó szénhidrátforrás egy amatőr sportoló számára, és nagyon jól jön, ha valaki megundorodik a sok esetben túlhájpolt rizstől.

Burgonya

A krumpli viszonylagos rossz híre az előnytelen elkészítési módjainak köszönhető. A glikémiás indexe (ami ugye azt hivatott jelezni, hogy milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintünket) alapvetően nem vészes, a különféle módon készített burgonyás ételekre ezek a számok jellemzőek

Étel                    Glikémiás index

Főtt/párolt burgonya      58
Krumplipüré                  74
Sült krumpli                  85

Összehasonlításképpen itt van néhány kedvelt szénhidrátforrásunk, amit köretként szokás használni:

Étel                    Glikémiás index

Zabpehely            55
Fehér rizs            87
Barna rizs            76
Bulgur                 48

A glikémiás index szempontjából tehát nincs gond a sima krumplival, ha maradunk a főzésnél vagy párolásnál, és akkor nyugodtan beilleszthető bármilyen étrendbe.

Szénhidráttartalom

Azt szokták még a burgonya ellen felhozni, hogy alacsony (kb. 20 százalékos) a szénhidráttartalma, ezért például a rizshez képest négyszer, a zabpehelyhez képest háromszor annyit kell belőle megenni egységnyi szénhidrát beviteléhez.

Sült krumpli

Tömegnövelés alatt valóban jelenthet ez gondot, ha nem vagy nagyevő, diétában viszont előnyös lehet, ha hamarabb érzel teltséget egységnyi, ám kevesebb szénhidrátot tartalmazó kajától.

Mindenki döntse el, melyik megoldás a szimpatikusabb számára.

Mit tud az édesburgonya?

Az édesburgonya (batáta) egy divatos reformélelmiszer, de nézzük az objektív adatokat róla.

Édesburgonya

Édesburgonya

Ami szembetűnő, hogy az édesburgonya jóval drágább, mint fapados kollégája.

Míg egy kiló sima krumplit (fajtától függően) 100-300 forintért kapunk, ugyanannyi édesburgonyáért 800 forintot is elkérnek.

Ezek szerint 3-4-szer jobbnak kell(ene) lennie.

Glikémiás index

A főtt vagy párolt édesburgonya glikémiás indexe 44, ami alacsonyabb, mint a hagyományosé. Ha zsiradékban sütjük, ez az érték felmehet 70-90 közé is, tehát e téren szinte semmi különbség nincs a kettő között.

Tápanyagtartalom

A legegyszerűbb, ha egymás mellé tesszük a kettőt. Egységnyi (100g) mennyiségű burgonya és édesburgonya ezeket a tápanyagokat tartalmazza, kiegészítve a glikémiás indexszel:

Burgonya                                              Édesburgonya

Fehérje: 2,1 g                                         Fehérje: 1,5 g
Szénhidrát: 20 g (ebből cukor: 0,8 g)     Szénhidrát: 17,1 g (ebből cukor: 4,1 g)
Zsír: 0,1 g                                              Zsír:  0 g
Rost: 2,1 g                                             Rost: 3 g
Glikémiás index (főzve): 58                     Glikémiás index (főzve): 44

Látható, hogy az édesburgonya valamivel kevesebb fehérjét, ámde kevesebb szénhidrátot (sokkal több cukrot), és több rostot is tartalmaz. De nem akkora különbségek ezek, hogy számolni kelljen velük, legalábbis egy amatőr sportoló esetében semmiképp.

Édesburgonya

Édesburgonya

Vitaminok, ásványi anyagok

Ha a mikrotápanyagok mennyiségét vizsgáljuk, megintcsak véleményes a dolog.

Íme a fontosabbak:

Burgonya                                              Édesburgonya

A-vitamin 2 IU                                        A-vitamin 14187 IU

Béta-karotin 1 µg                                    Béta-karotin 8509 µg

B1-vitamin (Tiamin) 0.081 mg                  B1-vitamin (Tiamin) 0.078 mg

B2-vitamin (Riboflavin) 0.032 mg             B2-vitamin (Riboflavin) 0.061 mg

B6-vitamin (Piridoxin) 0.298 mg               B6-vitamin (Piridoxin) 0.209 mg

B12-vitamin (Kobalamin) 0 µg                  B12-vitamin (Kobalamin) 0 µg

C-vitamin 19.7 mg                                  C-vitamin 2.4 mg

Cink 0.3 mg                                           Cink 0.3 mg

Kalcium 12 mg                                       Kalcium 30 mg

Kálium 425 mg                                       Kálium 337 mg

Magnézium 23 mg                                  Magnézium 25 mg

Vas 0.81 mg                                          Vas 0.61 mg

A-vitamin, béta-karotin és kalcium az édesburgonyában van több, a sima krumpli viszont sokkal több C-vitamint (de még ez sem számottevő mennyiség) és B6-vitamint tartalmaz. Káliumból is több van a hagyományos burgonyában, a többi fontosabb mikronutriens esetében nincs döntő különbség.

Nos akkor? Jobb az édesburgonya, vagy sem?

Az objektív adatokból az derül ki, hogy egyáltalán nem érdemes holmi divathóbort alapján édesburgonyára váltanod. Már csak azért sem, mert sokkal drágább, mint a hagyományos.

Ha viszont jobban szereted, és a pénztárcád is bírja, nyugodtan illeszd be étrendedbe, hátrányod nem származik belőle.