E-számok
Táplálkozás

E-számok: kell-e tőlük tartanunk?

E-számokAz E-számokról szinte mindenki hallott már, hiszen a legtöbb élelmiszerünk csomagolásán felfedezhetünk belőlük többfélét is. Az ételek fehérje- szénhidrát és zsírtartalma mellett a gyártás során hozzáadott anyagok mennyiségét is szemügyre vehetjük. Ha ezekről az adalékanyagokról van szó, gyakran negatív felhang kíséri őket, mert a köztudatban elterjedt, hogy ártalmasak az egészségünkre, vigyázni kell velük.

Milyen anyagokat jelölhetnek E-számmal?

E-betűs összetevők között szép számmal találunk természetes és mesterséges anyagot egyaránt. A gyártók elsősorban az élelmiszerek színét, ízét, állagát és tartósságát szabályozzák velük.

Aki inkább a józan eszének hisz, mintsem holmi pletykáknak, legjobb, ha utánanéz, hogy egyes számok milyen anyagot jelölnek. E-számmal illetik például a citromsavat és a foszfort is, melyekről azért köztudott természetes eredetük.

Itt egy jó kis összefoglaló arról, hogy milyen E-számok fordulnak elő a feldolgozatlan élelmiszerekben is: http://io9.com/what-if-natural-products-came-with-a-list-of-ingredient-1503320184

Az érem másik oldala, hogy vannak mesterséges anyagok is, amelyek E-számot kaptak, de ezeket az adalékanyagokat roppant szigorú ellenőrzés mellett gyártják, és bár eddig káros mivoltuk nem igazolódott be, túl rövid ideje vannak forgalomban ahhoz, hogy hosszú távú hatásaik is ismertek legyenek. Ne feledjük azt sem, hogy az EU előírásai hazánkra is érvényesek, ezért kicsi a valószínűsége annak, hogy a szigorú szabályokat „megkerüli” egy-egy káros anyag.

Kategóriák

Az E-számmal jelölt adalékanyagokat több csoportba sorolhatjuk, melyek között lehetséges átfedés (tehát egy anyag többféle funkcióval bírhat a termék előállítása során). A számozás az International Numbering System (INS) útmutatása alapján történik.

E100-tól E199-ig: színezékek

E200-tól E299-ig: tartósítószerek

E300-tól E321-ig: antioxidánsok

E322-től E399-ig: savanyúságot szabályozók

E400-tól E429-ig: zselésítő anyagok, sűrítő anyagok, nedvesítőszerek

E430-tól E499-ig: emulgeáló szerek

E500-tól E949-ig: különböző adalékanyagok

E950-től E1518-ig: édesítőszerek

A legtöbb E-számmal jelölt anyag tehát arra szolgál, hogy a kínált terméket szívesebben megvegye a vásárló.

Veszélyesek az E-betűs anyagokat tartalmazó ételek?

A jelölés önmagában nem hordoz semmiféle veszélyt. Egyes étel adalékanyagok kiválthatnak allergiás reakciót, de súlyosabb következmény mindezidáig egyiknél sem merült fel. Ha bizonytalan vagy, inkább kérdezd meg kezelőorvosodat.

Ne higgy tehát a szóbeszédnek, és győződj meg arról saját szemeddel, hogy a számmal jelölt összetevők döntő többsége ártalmatlan.

 

Nutridrink, Isosource – van helyük a testépítő étrendben?

Kalóriatáblázatok

 

 

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük