Aján Tamás
Súlyemelés

Durva botrány a súlyemelő-szövetség magyar elnöke körül – hangfelvételt is bemutattak

Súlyos vádakat fogalmazott meg vasárnap bemutatott dokumentumfilmjében a német ARD csatorna. A filmben korrupcióról, titkos bankszámlákról, meghamisított doppingtesztekről beszélnek. A közszolgálati adó riportjában azt állítja, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával, amely a MACS-ot – angol rövidítéssel HUNADO-t – bízta meg minden nagy nemzetközi versenyen és szinte az összes világbajnokságon az ellenőrzéssel.

A HVG így összegzi röviden a lényeget:

  • Az ARD újságírói többször menedzsernek adták ki magukat, így sikerült kényes vallomásokat kicsikarni doppingoló sportolótól vagy a doppingellenőrök korrumpálásáról.
  • A riportban súlyos vádakkal illetik a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség elnökét, Aján Tamást, illetve a Magyar Antidopping Csoport ellenőreit is.
  • Aján Tamásról is előkerült egy titkos hangfelvétel, amelyen a KPMG auditorainak beszél arról, hogy miért fontos két, titkos svájci bankszámla létezését eltitkolni.
  • A Német Súlyemelők Szövetségének elnöke szerint 5,5 millió dollár hiányzik a szervezet számlájáról. Nem tett feljelentést, a riportban azt is elmondja, miért.”

A riport szerint Aján már a titkos bankszámlák után érdeklődő auditorokkal folytatott beszélgetés elején világossá tette,

nincs szükség porkavarásra. Veszélyes helyzetet szülhet, ha túl nagy problémát csinálunk belőle. A legfontosabb dolgok az egység, erő és békesség.

Aján Tamás akkor azt állította, hogy a svájci bankszámlákon tárolt pénz a szövetség aranytartaléka.

Aján Tamás
Aján Tamás – fotó: MTI/EPA/Igor Kovalenko

Ezen a két számlán landolt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól kapott reklámbevételek nagy része. A számlák és az összegek 2009-ig nem tűntek fel az IWF könyvelési mérlegében. Az Európai Súlyemelők Szövetségének elnöke, Antonio Urso az ARD-nek arról beszélt, egészen addig senki sem tudott erről a két extra, külföldi számláról, amelyhez csak Aján Tamás elnöknek volt aláírási joga.

Az ügy további részletei, a hangfelvétel leirata a hvg.hu-n olvasható.

Blikk kérdéseire válaszolva Aján Tamás a vádakra úgy reagált, hogy ezek igaztalan támadások ellene.

Nem lepett meg, hogy Baumgartner és Urso a nevét adja ehhez a lejáratókampányhoz. Megkeseredett emberek támadnak, akik egy tíz éve hivatalosan lezárt ügyet próbálnak felmelegíteni, ezzel igyekeznek ártani nekem

– mondta a 80 éves elnök.

„Elsősorban Lausanne-ban, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetői előtt felelek majd a felhozott vádakra” – tette hozzá.

Ajánt és szövetségét hivatalosan nem gyanúsítják, de a NOB már jelezte, várja a reakciókat az elnöktől, mindenképpen kivizsgálják az ügyet.

A MACS cáfol

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) tiltakozik, és a leghatározottabban visszautasít minden vádat, amellyel az ARD német közszolgálati televíziós csatorna illette a MACS-ot az Aján Tamás ellen súlyos vádakat megfogalmazó dokumentumfilmjében – áll a MACS közleményében.

„Értetlenül és felháborodottan tapasztaltuk, hogy a 2020. január 5-én adásba került dokumentumfilmben az általunk közölt tények egyáltalán nem jelentek meg, a Magyar Antidopping Csoport dokumentumokkal alátámasztott adatait a Német Közszolgálati Televízió teljes egészében figyelmen kívül hagyta, sőt homályos, minden tényleges bizonyítékot nélkülöző, rosszindulatú célozgatások, és nem valós információk kifejezetten hamis, és elfogadhatatlan színben tüntették fel a Magyar Antidopping Csoport doppingellenőreinek munkáját”

– rögzítette a MACS közleményében, melyet a szervezet nevében és képviseletében Tiszeker Ágnes ügyvezető igazgató írt alá és juttatott el az MTI-hez.

Tiszeker Ágnes
Tiszeker Ágnes

A közlemény szerint a Magyar Antidopping Csoport mint független, a WADA által auditált, jelenleg is teljes megfelelőségi státuszt élvező szervezet számos külföldi partnerrel, nemzetközi sportszövetségekkel, kiemelt sportesemények rendező szervezeteivel, illetve a Nemzetközi Mintavételi Ügynökséggel (ITA) is együttműködik doppingellenőrzések szervezése és lebonyolítása terén. Ezen mintavételek alkalmával a HUNADO „kizárólag mintavételi feladatokat lát el, és független mintavételi ügynökségként vesz részt a vizsgálatokban, tehát a mintavételekre vonatkozó megrendelést, illetve instrukciókat a vizsgálatokat elrendelő kapja, az eredményekre vonatkozóan, pedig semmiféle visszajelzést, vagy információt nem kap”.

„Ez pontosan így történt a HUNADO-IWF együttműködés során is. Valamennyi a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség által megrendelt doppingellenőrzés a Magyar Antidopping Csoport és a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség közötti együttműködési megállapodás keretében történt, és a mintavételek teljes dokumentációja az adatvédelmi szabályok betartása mellett a WADA vizsgálóbizottsága számára bármikor hozzáférhető”

– áll a közleményben, amely ugyancsak tényként rögzíti: „nem érkezett hozzánk bejelentés arra vonatkozóan, hogy magyar doppingellenőr súlyos szabályszegést követett volna el, vagy olyan magatartást tanúsított, amely a minta tisztaságát, integritását veszélyeztette volna”.

A MACS hangsúlyozza, hogy – szemben az ARD állításával – a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség Houstonban rendezett világbajnokságának évében, 2015-ben a Magyar Antidopping Csoport doppingellenőrei nem végeztek doppingellenőrzést Moldovában. A magyar doppingellenőrök által végzett utolsó doppingellenőrzés egy évvel korábban, a világbajnokságot megelőző évben, 2014. október 12-14 között, Chisinau-ban történt.

A közlemény tévedésnek nevezi azt is, hogy a houstoni súlyemelő vb-n a MACS nem vett részt, mivel – állítása szerint – a doppingellenőrzések közös munka keretében, az Amerikai Nemzeti Doppingellenes Szervezettel (USADA) való együttműködésben történtek.

„Ennek megfelelően a houstoni világbajnokság számos pozitív esetet feltáró doppingellenőrzésében a magyar doppingellenőrök tevékenyen részt vettek. Az USADA-HUNADO közötti együttműködés megismétlődött 2017-ben is, az Anaheimben megrendezésre került súlyemelő világbajnokságon is” – olvasható a dokumentumban.

A közlemény hangsúlyozza, hogy

a Magyar Antidopping Csoport ellenőrei „felsőfokú végzettséggel rendelkező, az egészségügy különböző területein tevékenykedő, megbecsült, feddhetetlen szakemberek”,

és a szervezet „minden, a munkájukat érintő hamis, hazug, minden alapot és bizonyítékot nélkülöző hivatkozást és célozgatást” határozottan visszautasít.

Ki szívja meg most is?

Természetesen az az egyre fogyatkozó számú tábor, akiket még érdekel a súlyemelés. A sportág kicsinálása már évekkel ezelőtt megkezdődött, ennek lehetséges okairól itt írtunk.

Nevetséges, hogy a közvéleményt még mindig óvodás szinten kezelve és hülyének nézve, azon megy a vita, hogy ki a „tiszta” és ki nem. Természetesen senki nem meri, és nem is fogja még jó darabig kimondani az igazságot: az élsportban mindenki doppingol.

Csak a jobb kutatói gárdával, erősebb sportdiplomáciával rendelkező országok sportolói többnyire megússzák. Vagy te tényleg elhiszed, hogy csak a szerencsétlen ruszkik, meg a csóró közel-keletiek, esetleg kelet-európaiak kokszolnak, az amerikai csúcssportolók meg közben röhögve nyerik tisztán az aranyakat?

 

Még szintén kedvelheted...