Dukan-diéta

A Dukan-diéta segítségével akár 20 kilót is fogyhatunk – állítják a már sokszor emlegetett női magazinok. Nem vagyunk most híján a celebeknek sem, hiszen a híres

Pippa Middleton

Pippa Middleton (valami angol királyi családnak a valakije) is ezzel a módszerrel tudja megőrizni állítólag igen csinos idomait.

Mi a Dukan-diéta lényege?

A 90 napos diétához hasonlóan, tápanyagok szerint (de még ezt is eszetlenül) csoportosítja az élelmiszereket. Először csak fehérjét fogyaszthatunk, ami a diéta megalkotója, bizonyos Dr. Dukan szerint a következő ételek bevitelével érhető el:

Valószínűleg igen bonyolult számításokat végzett Dukan úr, amikor meghatározta, hogy ha valaki csak 5 kilót akar leadni, akkor 2 napig, ha 10-et akar leadni, 3, ha pedig 20 kilótól szeretne megszabadulni, akkor 5 napig kell tartania a fehérjeevő időszaknak…

A második szakaszban már ehetünk friss vagy grillezett zöldségeket, de az öntet csak zsírszegény joghurtból vagy olívaolajból készülhet. Állítólag ez a szakasz meghozza a kívánt eredményt, tehát addig kell eszerint étkezni, ameddig el nem érjük az áhított testsúlyt.

A harmadik szakaszba akkor léphetünk, ha már nem szeretnénk többet fogyni. Ehetünk szénhidráttartalmú ételeket is: gyümölcsöt, napi kétszer két szelet teljes kiőrlésű kenyeret, valamint hetente kétszer tésztát is. Mindezek után visszatérhetünk a „normál” étkezéshez, hetente egy „fehérjenap” tartása mellett.

 

Mintaétrend az első szakaszhoz

1. étkezés: 15 dkg zsírszegény túró, egy főtt tojás, 5 dkg csirkemellsonka.

2. étkezés: egy kis poharas joghurt.

3. étkezés: 15 dkg grillezett csirkemell, 10 dkg zsírszegény sajt.

4. étkezés: egy kis poharas kefir.

5. étkezés: 15 dkg grillezett tengeri hal egy bögre zöldfűszeres joghurtöntettel.

Mintaétrend a második szakaszhoz

1. étkezés: egy főtt tojás, 5 dkg pulykamellsonka, egy paprika, egy paradicsom, egy bögre zöld tea.

2. étkezés:  egy kis poharas joghurt.

3. étkezés: 15 dkg grillezett csirkemell, egy bögre uborkasaláta.

4. étkezés: két répa.

5. étkezés: egy bögre Cézár-saláta kenyér nélkül.

 

Mintaétrend a harmadik szakaszhoz

1. étkezés: egy szelet teljes kiőrlésű kenyér vékonyan megvajazva, egy szelet pulykamellsonka, egy paprika, egy bögre tejeskávé.

2. étkezés:  5 dkg zsírszegény sajt.

3. étkezés: egy bögre teljes kiőrlésű tészta paradicsomszósszal.

4. étkezés:  5 dkg sajt, két szelet pulykamellsonka.

5. étkezés: egy nagy bögre tejes-gyümölcsös turmix.

Alkalmazható nyugodt szívvel a Dukan-diéta?

Semmiképpen sem. Sületlenség az egész, csakúgy, mint a 90 napos. Nézzük, melyek a legszembetűnőbb hibák:

  • Alapvető tápanyagok szétválasztása. Diéta alatt is be kell vinnünk minden fontos tápanyagot, persze az arányok másak. Az alacsony szénhidrát tartalmú diéta alatt megnöveljük a fehérje és a zsírbevitelt (a jó zsírokét), vagy alkalmazhatunk ketogén diétát is, ahol 0-ra csökkentjük a napi szénhidrátbevitelt, és 5-6 naponta visszatöltjük.
  • Ez a szétválasztósdi viszont rendkívül káros, izomvesztéssel, és a testösszetétel romlásával jár.
  • Az ételek ismeretének hiánya. Bár a tej és a joghurt „fehérjenapon” fogyasztható, Dr. Dukan megfeledkezik arról, hogy ezek az élelmiszerek jelentős mennyiségű szénhidrátot (tejcukrot) és zsírt is tartalmaznak. Viccesen hangzanak ezek a komplettnek hitt étkezések: „két répa”, „egy joghurt”. Fehérjét alig, szénhidrátot viszont annál inkább tartalmaznak. A már szénhidrátfogyasztást is megengedő szakaszban a lehető legrosszabb szénhidrátokat ajánlja: kenyeret és gyümölcsöt.
  • Hülye diéta faktor. Gyakorlottabb szem azonnal felismeri az átverős diéták jellemzőit: Jól csengő neve van, sőt személynévhez kötött. Nem határozza meg az elfogyasztandó étel mennyiségét, holott, ez a személy testsúlyától függ.
  • Alapvető ismeretek hiánya: a már említett képzavar, például a „fehérjenapon” fogyasztható cukrot és zsírt tartalmazó élelmiszerekről.
  • Túl egyszerűnek tűnik. Nincs semmi szigorúság, olyan ételek vannak a listán, melyeket szívesen fogyaszt az átlagember. Márpedig tudjuk, hogy kemény munka nélkül nem lehet tartós és jó eredményt elérni.
  • Kúraszerű alkalmazást ajánlanak. Az, hogy a diéta végeztével visszatérhetünk a „normál” étrendünkhöz, és mindezt „fehérjanapok” beiktatásával meg is tudjuk őrizni az amúgy kétséges eredményt. Kúraszerűen nem lehet említésre méltó eredményt elérni, hiszen minden esetben életmódváltásra van szükség.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük