Diprophos injekció
Egészségügy Sérülések

DIPROPHOS injekció – előnyök és mellékhatások

A Diprophos nevű szer egy kortikoszteroid, és számos egyéb betegség mellett a sportsérülések gyógykezelésében nyújthat hatékony segítséget. Mivel használata során előfordulhatnak mellékhatások, a Diprophos vényköteles gyógyszer, alkalmazása nagyfokú körültekintést igényel.

Kiszerelés: 5×1 ml

Törzskönyvi szám: OGYI-T-1107/01

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: MSD Pharma Hungary

Hatóanyag: betamethasone disodium phosphate, betamethasone dipropionate

ATC: Betamethasone

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Diprophos injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A kortizon típusú gyógyszerek helyi és általános gyulladás, valamint allergia kezelésére alkalmasak. Csökkentik a gyulladást kísérő duzzanatot, bőrpírt, fájdalmat, ill. az allergiás reakciókat és a viszketést. A készítmény alkalmazható különböző reumatológiai betegségek, például ízületi gyulladások (artritiszek), nyáktömlőgyulladások (burzitiszek), lumbágó és isiász, gyulladásos izombetegségek, szérumbetegség, valamint allergiás állapotok, mint pl. légúti asztma, szénanátha, hörghurut, gyógyszerreakciók, rovarcsípés; egyéb bőrelváltozások, mint a gyulladás, viszketés, bőrkiütés, hajhullás, hegek és más, az orvos által meghatározott állapotok kezelésére.
2. Tudnivalók a Diprophos injekció alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Diprophos injekciót:
– ha allergiás a hatóanyagra, egyéb kortikoszteroidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
– ha szisztémás gombás fertőzése van,
– ha gyomor-/nyombélfekélye van,
– ha zöld hályogja van,
– ha nem régi, műtétileg kialakított, két bélszakasz közötti összeköttetése (anasztomózisa) van,
– ha bélgurdély-gyulladásban (divertikulítisz) szenved,
– ha magas vérnyomása van,
– ha vénagyulladása van,
– ha cukorbetegségben szenved,
– ha mellékvesekéreg túlműködés miatt kialakult tünetegyüttesben (Cushing-szindrómában) szenved,
– ha veseelégtelenségben szenved,
– ha olyan baktérium illetve vírus okozta fertőzésben szenved, amelynek nincs megfelelő gyógyszeres kezelése.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Diprophos alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Forduljon kezelőorvosához, amennyiben homályos látás vagy egyéb látászavar jelentkezik.
Tájékoztatnia kell a kezelőorvost a Diprophos-kezelés előtt:
Közölje kezelőorvosával, amennyiben:
– terhes vagy szoptat,
– cukorbeteg, epilepsziás, pajzsmirigy-, máj-, vese-, vérnyomás-, gyomor- vagy bélproblémái vannak, izomgyengeségben, kalciumvesztésben szenved, vagy pszichiátriai problémái voltak korábban,
– bármilyen oltásra van szüksége.
Egyéb gyógyszerek és a Diprophos injekció
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ilyen gyógyszerkészítmények lehetnek: cukorbetegség elleni gyógyszerek, vízhajtók vagy a szív- és érrendszer kezelésére használatos egyéb gyógyszerek, barbiturátok, antibiotikumok, hormontípusú gyógyszerek.
Gyomor- vagy bélpanaszok léphetnek fel – főleg szájon át szedett – kortikoid-típusú gyógyszerek és nem-szteroid gyulladáscsökkentők együttes alkalmazásakor vagy alkoholos italokkal történő egyidejű alkalmazáskor.
Laboratóriumi vizsgálat előtt feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha Diprophos injekciót kap.
Tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett bármely egyéb gyógyszereiről, ideértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Egyes gyógyszerek fokozhatják a Diprophos hatásait, és lehet, hogy kezelőorvosa fokozott figyelemmel fogja követni az Ön állapotát, ha ilyen gyógyszereket szed (ideértve a HIV kezelésére szolgáló egyes gyógyszereket: ritonavir, kobicisztát).
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Diprophos injekció terhes vagy szülőképes korban lévő nőknél történő alkalmazásakor a kezelőorvos mérlegelni fogja, hogy a gyógyszer várható előnye nagyobb-e, mint az anya, illetve a magzat potenciális veszélyeztetettsége. Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön terhessége alatt nagy dózisban kapott kortikoszteroidokat.
Mivel a Diprophos injekciónak nemkívánatos mellékhatásai lehetnek szoptatott újszülöttekben, el kell dönteni, hogy a szoptatást vagy a kezelést kell-e megszakítani, figyelembe véve a gyógyszer fontosságát az anya számára.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem ismert.
3. Hogyan kell alkalmazni a Diprophos injekciót?
A gyógyszer adagját a kezelőorvos állapítja meg az egyéni szükségletnek megfelelően.
A Diprophos injekciót egészségügyi szakember adhatja be.
Ha az előírtnál több Diprophos injekciót alkalmaztak Önnél
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrzi, hogy Ön a megfelelő mennyiségű gyógyszert kapja.
Ha elfelejtették alkalmazni Önnél a Diprophos injekciót
Forduljon kezelőorvosához.
Ha idő előtt abbahagyja a Diprophos injekció alkalmazását
Tartós használat után nem szabad hirtelen abbahagyni ezt a gyógyszert; a kezelőorvos fokozatosan csökkentheti az adagot.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A kortizon típusú gyógyszerek – mint amilyen a Diprophos – mellékhatásai általában függnek az adag nagyságától és a gyógyszer alkalmazásának időtartamától.
A lehetséges mellékhatások az alábbiak:
Nátrium visszatartás, káliumvesztés, magas vér pH-val és alacsony káliumszinttel járó állapot (hipokalémiás alkalózis), folyadék visszatartás, pangásos szívelégtelenség az arra hajlamos betegben, magas vérnyomás.
Izomgyengeség, kortikoszteroid okozta izombetegség, izomtömeg vesztés, súlyos izomgyengeséggel járó (miaszténiás) tünetek súlyosbodása miaszténia gráviszban, csontritkulás, csigolya összeroppanás, a combcsont- és a felkarcsont-fej nem fertőzés okozta elhalása, hosszú csöves csontok kóros törése, ínszakadás, ízületi instabilitás (az ismételt ízületbe adott injekcióktól).
Csuklás, gyomorsav okozta fekély későbbi következményes átlyukadással és vérzéssel, hasnyálmirigy-gyulladás, haspuffadás, a nyelőcső fekélyes gyulladása.
Elhúzódó sebgyógyulás, bőrsorvadás, vékony, sérülékeny bőr, pontszerű bevérzések, arckipirulás, fokozott izzadás, bőrtesztekre adott csökkent válasz, egyéb reakciók, mint pl. allergiás bőrgyulladás, bőrkiütés, a bőr alatti szövetek nagy területeinek duzzanata, amely érintheti az arcot és a garatot (angioneurotikus ödéma).
Görcsroham, koponyaűri nyomásfokozódás a szemfenéken a látóideg duzzanatával a szembe lépés helyén, általában a kezelést követően, szédülés, fejfájás.
Szabálytalan menstruáció, mellékvesekéreg-elégtelenségre jellemző (Cushingoid) állapot kifejlődése, méhen belüli magzati vagy gyermekkori növekedés visszamaradása, következményes mellékvesekéreg és agyalapi mirigy-elégtelenség különösen stressz idején, pl. sérüléskor, műtét vagy betegség esetén, csökkent szénhidrát-tolerancia, lappangó cukorbetegség megjelenése, cukorbetegek esetében inzulin vagy cukorbetegség elleni gyógyszer megnövekedett igénye.
Hátsó tok alatti szürke hályog, szembelnyomás növekedése, zöld hályog, szem kidülledése, homályos látás.
Negatív nitrogénegyensúly proteinlebontás következtében.
Felfokozott jókedv (eufória), kedélyállapot hullámzása, súlyos depresszió, pszichotikus viselkedés, személyiségváltozás, álmatlanság.
Anafilaktoid vagy túlérzékenységi, ill. alacsony vérnyomással járó vagy sokkszerű reakciók.
Az injekcióban adott kortikoszteroid-kezelésnek továbbiakban felsorolt ritka mellékhatásai közé tartozik az arc és a fej körüli helyileg az elváltozásba beadott kezeléssel összefüggésben kialakult vakság, festenyzettség fokozódás vagy festékhiány, a bőralja és a bőr sorvadása, steril tályog, kristály által kiváltott ízületi hártya gyulladás (ízületbe történő alkalmazást követően) és a Charcot-szerű ízületi bántalom.
További mellékhatások gyermekeknél
Általában a kortikoszteroid gyógyszerek folyamatos alkalmazása gyermekek esetében a növekedés visszamaradását okozhatják.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Diprophos injekciót tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Diprophos injekció?
– A készítmény hatóanyagai: 2,63 mg betametazon-nátrium-foszfát (2 mg betamezonnal egyenértékű) és 6,43 mg betametazon-dipropionát (5 mg betametazonnal egyenértékű) ampullánként (1 ml).
– Egyéb összetevők: nátrium-edetát, propil-parahidroxibenzoát, poliszorbát 80, metil-parahidroxibenzoát, dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-klorid, karmellóz-nátrium (nátrium-karboximetilcellulóz), benzil-alkohol, makrogol 3350, sósav (pH beállításához), injekcióhoz való víz.
Milyen a Diprophos injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tiszta, színtelen, kissé viszkózus folyadék, amely könnyen re-szuszpendálható fehér vagy csaknem fehér színű részecskéket tartalmaz, idegen szennyezésektől mentes.
1 ml szuszpenzió színtelen törőgyűrűvel és zöld színű kódgyűrűvel ellátott színtelen üvegampullába töltve. 5×1 ampulla műanyag tálcában, dobozban.

 

Még szintén kedvelheted...