Táplálkozás

Taurin

A taurin egy félig-esszenciális aminosav. Fontos szerepet játszik több élettani folyamatban, és megtalálható a szívizomban, a fehérvérsejtekben, a központi idegrendszerben, és a harántcsíkolt izomban. Elengedhetetlen az anyagcserében, és alapvető az újszülöttek számára, mivel azok nem képesek előállítani. A felnőtt szervezet azonban szintetizál taurint, és amennyiben nem megfelelő a mennyisége, akkor táplálék-kiegészítővel pótolható. Magas a taurin-szint a tojás, a tejtermékek, húsok és halak fehérjéiben. Vegetáriánusok esetében léphet fel hiány, húsevők jó eséllyel jutnak elegendő mennyiségű taurinhoz.

A taurin az összes többi aminosav egyik építőköve. A sejtmembránok stabilizálásával működik közre az agyban és a szívben. A szív szabad aminosav tartalmának több mint 50%-át adja. Számos tanulmány kimutatta, hogy elengedhetetlen az emlősök fejlődése szempontjából, hiánya esetén olyan fejlődési rendellenességek lépnek fel, mint a növekedési retardáció és a retina degenerációja.

A taurinnak számos előnye van, néhány ezek közül:

  • Az epe egyik összetevője, amely a zsírok emésztéséért és a szérum koleszterin szint ellenőrzéséért felelős. 
  • Egyes tanulmányok kimutatták, hogy csökkenti a vérnyomást. 
  • A taurin segíti a kálium, magnézium és a nátrium felszívódását és segít fenntartani a sejtmembránokat. 
  • Antioxidáns, és erősíti az immunrendszert 
  • Segít erősíteni a szívizmot, stabilizálja a szívritmust, és megelőzi a vérrögök képződését. 
  • A taurin hatékony lehet a cukorbetegség ellen 
  • Naponta 3-szor 2 gramm adagolása segített a pangásos szívelégtelenség kezelésében, javította a szív-és légzési funkciókat.
  • Stresszoldó és nyugtató hatású

 

Az L-taurin jelentősége a testépítésben

A taurin fontos szerepet játszik a nitrogén-oxid termelésben, mivel tanulmányok kimutatták, hogy a csökkent taurin-szint alacsony nitrogén-oxid termeléshez vezet. A nitrogén-monoxid egy gáz, amely abban a pillanatban keletkezik, amikor az izmok összehúzódnak és a vérerek kitágulnak. Ez azért fontos, mert a kitágult vércsatornán át gyorsabb a véráramlás, ami nagyobb oxigén-és tápanyag-szállítást tesz lehetővé. Mivel a testépítőknek szükségünk van a megnövekedett véráramlásra, és így a gyorsabb oxigén- és tápanyag-szállításra, és a nem megfelelő nitrogén-monoxid szinttel ez nem lehetséges, a megfelelő L taurin mennyiség biztosítása elengedhetetlen a fejlődéshez. Ennek egyik módja olyan táplálék-kiegészítő alkalmazása amely a kreatinon kívül taurint is tartalmaz, mivel ez folyamatos bedurranást biztosít.

 

Hatóanyagokkal kapcsolatos kérdések

Milyen táplálékkiegészítőt érdemes használni?

A HMB hatása

Triptofán – álmatlanság ellen is hatásos

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük