Hülye diéták

Izzadás és fogyás. Tényleg ilyen egyszerű lenne?

Erősen alulművelt olvasótáborral rendelkező magazinok szokták fennhangon hirdetni: minél izzasztóbb sporttevékenységet végzel, annál eredményesebb lesz a diétád fogyókúrád. Tényleg ilyen egyszerű a dolog? Mert akkor csak kifekszem a napra 35 fokban, és már ég is a zsír…

Miért kardoskodnak annyira az izzadás mellett?

Az izzadásnak kétségkívül vannak előnyös tulajdonságai – hisz testünk nem hülye, hogy feleslegesen csak úgy megszabaduljon az éltető víztől. Szóval jótékony hatásai elsősorban szervezetünk hűtésében és a méregtelenítésben merülnek ki.

DE!

Az izzadás során szervezetünk nemcsak a méreganyagoktól szabadul meg, hanem a víz mellett létfontosságú ásványi anyagokat is veszít. Ezért lenne nagyon fontos mielőbb pótolni az elveszett folyadékot és a mikroelemeket, de erre már kevesebb szót szoktak vesztegetni. Elvetemültebb sportolók ezért tesznek sót az edzés utáni turmixba.

Az pedig, hogy izzadással lehet csak lefogyni, egyszerűen butaság. A vízveszteségnek semmi köze a zsírégetéshez.

Az alufólia kérdése

Akkor miért tekerik be magukat sokan alufóliával edzés előtt? Nagyrészt ez is tévhiten alapszik. A közhiedelem szerint ugyanis az izzadás fokozása a zsírvesztést is elősegíti. Az igazság ennél kicsit összetettebb.

Ha alufóliával, vagy bármilyen más hőszigetelő anyaggal tekerjük be magunkat, testünk hamarabb beindítja a termogén folyamatokat. Ezek nélkül pedig nincs zsírégetés – és ezért nem alkalmas aerob edzésnek az úszás, mert a hideg víz éppen ellenkező hatást kelt.

A laikusok szintjére viszont már csak ennyi csöpög le: „jól tekerd be magad, hogy minél többet izzadj!” Holott az izzadás itt csak melléktermék, és nincs szükség arra, hogy még tudatosan fokozzuk is.

Szintén felesleges ott betekerni testünket, „ahonnan fogyni akarunk”. A zsírégetés lokálisan nem működik. Vagy mindenhonnan, vagy sehonnan.

Az ideális zsírégető edzés

A zsírvesztés elősegítéséhez aerob edzést kell végeznünk, ami jelenthet tempós gyaloglást, kerékpározást vagy ellipszis tréneren való edzést. A lényeg, hogy a mozgás ne legyen túl intenzív, viszont kellően hosszú időtartamú (45-60 perc) és monoton legyen. Ha izmaink bedurrannak közben, vegyünk vissza a tempóból, mert az energiát nem a zsírraktárakból, hanem az izmainkban tárolt szénhidrátból (glikogénből) fedezi ilyenkor szervezetünk.

Jó jel, ha a hátunk közepe egy kicsit kimelegszik. Ekkor biztosak lehetünk benne, hogy a termogén folyamatok beindultak.

Kalóriatáblázatok
Hülye diéták
Étrenddel kapcsolatos tévhitek
Étrendek

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük