Testalkatok
Edzés

Diéta és edzés testalkat alapján

Testalkatok

Ektomorf                             Mezomorf                          Endomorf

Máshogyan kell edzenie, és más étrendet kell követnie egy ektomorf, egy mezomorf és egy endomorf embernek. Ha tisztában vagy testi adottságaiddal, könnyebben megérted, mit és miért kell tenned ahhoz, a maximumot kihozhasd testedből, legyen szó akár diétáról, akár tömegnövelésről.

Testtípusok

A szomatípusokat Dr. William Sheldon határozta meg, ezt a rendszert követjük mi is.

Ektomorf

Az ektomorf testalkatúakra jellemző a magasabb termet, melyhez hosszú és vékony végtagok párosulnak.

Gyors anyagcseréjének köszönhetően fizikuma száraz, izmai definiáltak, de méretük kisebb, mint a másik két típusé. Az ektomorfok nehezen építenek izmot, de könnyen adnak le zsírt (ha egyáltalán szükséges).

Edzés és étkezés ektomorf testalkattal

Az edzések legyenek rövidek. Ha ektomorf vagy, koncentrálj az összetett gyakorlatokra, és igyekezz a lehető legnagyobb súllyal, de még szabályosan végezni ezeket. Ha a maximális izomgyarapodás a célod, kerüld az aerob és a kardió jellegű mozgásokat, mert ezek nagyban hátráltatják a fejlődésedet.

Szinte bármit ehetsz, a szénhidrátot tartsd jó magasan (akár napi 7-8g/ tskg-ig is), és mindig legyen meg a 2g/ tskg-nyi fehérjebeviteled is.

Mezomorf

A mezomorf alkatúakat gyakran emlegetik a szerencse fiaiként. Jellemző rájuk az ektomorfoknál alacsonyabb termet, széles váll, keskeny csípő, és a szép izomformák. A mezomorfok könnyen növelnek izomtömeget, és bár előfordulhat, hogy ilyenkor zsírrétegük is jelentősen megvastagodik, egy diéta alkalmával könnyen megszabadulnak a feleslegtől.

Edzés és étkezés mezomorf testalkattal

Próbálj ki többféle edzésstílust, valószínűleg mindegyik hasznos lesz számodra. Mivel viszonylag könnyen tudod növelni izomtömegedet, a zsírlerakódás elkerülésének érdekében nyugodtan végezhetsz akár heti több alkalommal is aerob edzést.

A mezomorfok étrendje kiegyensúlyozott arányokban tartalmaz fehérjét, szénhidrátot és zsírt. A szénhidrát valamivel kevesebb, mint az ektomorfok esetében (napi 4-5g/ tskg), de ez egyénenként eltérő.  Heti 1 csalónap általában diéta alatt sem okoz gondot.

Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy a mezomorfság tudata néha hátrányos is lehet. Előfordulhat, hogy az illető nem edz teljes erőbedobással, hiszen ő „bármitől fejlődik”; vagy a diétában csal többet a kelleténél.

Endomorf

Az endomorf (hízásra hajlamos) testalkat jellemzői: közepes vagy alacsony termet, széles váll, vastag végtagok. Legtöbbször súlyfelesleg is van. Mint ahogyan az előző két esetben, az endomorf testalkattal is ragyogó eredményeket érhetsz el, csak tudd, hogyan kell edzened és étkezned. Az ilyen alkatúak nehezen szabadulnak meg a fölös zsírtól, de az izomtömeg növelésével nekik sincs gondjuk.

Edzés és étkezés endomorf testalkattal

Súlyzós edzés során nyugodtan végezhetsz több gyakorlatot, alacsony és magasabb ismétlésszámmal egyaránt. Edzésprogramodnak szerves részét kell képeznie az aerob mozgásformáknak (gyaloglás, kerékpározás), így tudod a zsírszövet gyarapodását a minimálisra csökkenteni.

A szénhidrátbevitellel óvatosan, kísérletezd ki, hogy mennyitől nem kezdesz még zsírosodni. Lemehetsz akár napi 2g/tskg-ra is. Diéta alatt legyél nagyon precíz, csalónapokat csak elvétve szabad tartani.

Mennyire lehet így az embereket kategorizálni?

A legritkább esetben áll csak fenn az, hogy valakire rámondhatjuk, hogy ő tisztán ekto-, mezo- vagy endomorf. Általában keverednek a típusok, még a csúcstestépítőknél is. Dorian Yates például endo-mezomorf, Arnold Schwarzenegger pedig ektomorf vonásokkal is rendelkezik (hosszú végtagok, keskeny vállöv).

Minden típus számára adott a lehetőség, csak a lehetőségekhez mérten kell az eszközöket meghatározni, és kellő elszántsággal és kitartással bárki elérheti álmai fizikumát.

Idióták az edzőteremben

A falusi thai bokszos

Edzés melegben – ezekre ügyelj kiemelten

Miért hányok manapság az edzőtermektől?

A világ legnagyobb bicepsze? Most lehet hányni!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük