Diéta, és a „leküzdhetetlen” akadályok

A diéta akadályai„Szeretnék fogyni, de…” – kezdik sokan ezzel mondandójukat. Milyen szép is lenne, ha célunk eléréséhez nem kellene áldozatokat hoznunk, és csak úgy magától olvadna le rólunk a zsír.

Persze első lépés lenne ilyenkor elmagyarázni az illetőnek, hogy a „fogyás” szó miért helytelen, és a hülye diéták közvetítésével fejébe vert butaságot (a testtömeget kell mindenáron csökkenteni, a testzsírra meg tojunk egy nagyot) igyekezzen sürgősen elfelejteni.

„Nem tudok róla lemondani”

A lemondás tárgya változatos, lehet benne édesség, kenyér, tepertő, gyümölcsök stb. Magyarul bármi, ami diétában tilos. Olyat viszont igencsak ritkán hallunk, hogy „Hurrá, ehetek akár napi egy kiló csirkemellet is!” Hiszen valljuk be, a natúr csirkemell nem a gasztronómia csúcsa. Száraz, és emiatt íze sincs, a csoki meg a gyümölcs viszont finom, utóbbi még „egészséges” is a fruktózzal együtt.

A diéta márpedig lemondással jár, ezt el kell fogadni. A jó hír az, hogy lehet ügyeskedni, és az édes ízről egyáltalán nem kell lemondanunk ilyenkor sem, csak a cukrot kell száműzni. Aki pedig a zsíros kajákért rajong, csináljon ketogén diétát, és továbbra is hódolhat szenvedélyének.

„Ezt rakják elém otthon/menzán/üzemi konyhán”

Hát igen, hatalmas probléma ez, mert valahol egész biztosan elő van írva, hogy mások döntik el helyettünk, hogy mit eszünk.

Ha még a szülőkkel laksz, akkor tényleg akadhatnak nehézségek, de legyél találékony, és hozd ki a maximumot a lehetőségeidhez mérten. Próbálj minél több tiszta étkezést bevinni, és égess el annyi kalóriát, amennyit csak bírsz. Ha az öregek nem hajlanak a kompromisszumra (Gy.k.: „Amíg az én házamban laksz, azt zabálod, amit eléd rakok”), igyekezz minél előbb kialakítani egy tőlük független életet (baromi nehéz, ez nem vitás).

Aki viszont az üzemi koszt tróger minőségével magyarázza diétája sikertelenségét, kikeresheti a szótárból az önállóság és a talpraesettség fogalmát.

Van még egy kiakasztó kérdés: „Mi van, ha vendégségben kínálnak meg olyan étellel, amit nem szabad ennem?” Szörnyű, tényleg… Két lehetőséged van. Vagy tartod magad az előírt étrendhez, és ellenállsz, felvállalod a konfliktust a nagyival, vagy erre az időpontra beiktatsz egy csaló étkezést. Ha előtte hetekig-hónapokig megingathatatlan voltál, még jól is fog esni, és megnyugodhatsz: nem fog visszajönni a leadott zsír, ha nem csinálsz ebből rendszert.

„Nincs időm edzeni”

Elcsépelt közhely, de ebben az esetben nagyon is igaz: Csak arra nincs időd, amire nem is akarod, hogy legyen! Ha ügyes vagy, mindössze napi 40 perc, de egy óra alatt végképp letudható akár az aerob, akár a súlyzós edzés. Gondold át, mit tudnál „beáldozni” értük. Szinte lehetetlenség, hogy nem találsz sehol egy üres órát, mondjuk a tv nézés vagy a céltalan internetezés rovására.

Lehetőleg ne az alvásból csípd le ezt az egy órát, mert a regeneráció diéta alatt különösen nagy súllyal esik latba.

Neked kell cselekedned!

Amint látod, a diétás étrendre való áttérés a te döntésed, és nem a konyhás nénié, sem a szüleidé. A külső tényezőket amennyire csak lehet, minimalizálnod kell, és neked kell megtalálnod a megoldást, neked kell kezdeményezned a kompromisszumok kötését.

Ha úgy érzed, magadtól nem fog menni, és kell valaki, aki „rugdos”, gondold át még egyszer, hogy mit nyersz az életmódváltással, és milyen jót tesz majd az önbizalmadnak is az a tudat, hogy képes vagy rá és megcsinálod. Tapasztalatból mondom, hogy aki itt másoktól várja a csodát, az nem fogja elérni az áhított célt.

Kifogások edzés ellen

Fogyókúrás ételek?

Hülye kérdések diéta alatt

Miért hányok manapság az edzőtermektől?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük