Diabetikus élelmiszer
Étrenddel kapcsolatos tévhitek

Diabetikus élelmiszerek diéta alatt?

Diabetikus élelmiszerElső hallásra logikusnak tűnhet a feltételezés: ha az élelmiszert cukorbetegek is fogyaszthatják, biztos jó lesz nekünk is diétában, hiszen „nincs benne cukor”. Aki nem olvassa el a termék címkéjét, az meg is érdemli a sorsát.

Mit jelent az, hogy „diabetikus”

Maga a szó azt jelenti: cukorbetegnek készült, cukorbetegek számára is fogyasztható. Ha ennek ellenére vesszük a fáradságot, és megnézzük néhány diabetikus termék címkéjét, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy mennyi szénhidrátot tartalmaznak.

 

Diabetikus élelmiszer

A diabetikus tehát korántsem egyenlő a cukormentessel. Répacukrot ugyan nem tartalmaznak ezek az ételek, de az ennek helyettesítésére használt fruktóz (gyümölcscukor) is kedvezőtlen hatással bír. A fruktózt csak a májunk tudja hasznosítani, de csak napi 50 gramm bevitel alatt. Ellenkező esetben zsírrá alakul, és amellett, hogy izmainknak sem szolgáltatott energiát, zsírraktárainkat fogja gyarapítani.

 

A „diétás” címke is átverés?

Többnyire igen. Az ún. „diétás” ételek döntő többsége azért kaphatott ilyen jelzőt, mert kevesebb cukrot tartalmaz. De ettól még nem lesz számunka értékes egy mogyorókrém, ami 30 helyett „csak” 15 százalék cukrot tartalmaz. A zsírtartalom változatlan marad, sőt, növelhetik is, mintegy pótolván a csökkentett szénhidráttartalom miatt kieső energiát.

Más élelmiszerek esetében a zsírtartalmat csökkentik, miközben a cukor mennyisége ugyanannyi marad. Itt szintén használható a „light” jelző, de óva intenénk mindenkit attól, hogy bedőljön ezeknek az ügyes marketingfogásoknak. Egy élelmiszer akkor lesz diétás, ha 0 gramm cukrot, és 0 gramm telített zsírt tartalmaz.

No de a vitamin- és ásványianyag tartalom…

Dietetikusok, orvosok gyakran azért javasolják egyes szemétkaják fogyasztását, mert azok „nélkülözhetetlen” vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Így maradhatott máig fent a tej és a gyümölcsök mítosza. Érdekes, de a tejesdobozokról gyakorlatilag eltűnt már az felirat, amely azt hangoztatta, hogy a tej milyen sokféle vitamint tartalmaz. A gyümölcsökkel ugyanez a helyzet. Lehet, hogy néhány évtizede még megállta a helyét az a nézet, mi szerint „tele vannak vitaminokkal”, de ma már tudjuk, hogy ez csak mese. Látható az ábrán is, hogy a gyümölcsök és zöldségek (mivel a zöldségek nem tartalmaznak cukrot, fogyasztásuk a rosttartalmuk miatt javasolt) vitamintartalma mára aggasztó mértékben lecsökkent.

Vitamintartalom csökkenése
Tej és gyümölcsök helyett igyekezzünk fehérje-, rost- és mikroelem szükségletünket más ételekből fedezni, és bátran használjunk táplálékkiegészítőket is!

Diétás étrend
Mintaétrend diétázó nőknek
Testkompozíció-változtatás: ha nem akarsz szigorúan diétázni

 

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük