Egészségügy

Csontritkulás – tünetek és megelőzés

A csontritkulás (oszteoporózis) a lakosság mintegy 10 százalékát érinti, elsősorban az idősebb nőket. Mintegy tízszer annyi nő szenved a betegség következtében csonttörést, mint férfi. Ez a különbség a változókorbeli hormonális változások számlájára írható.

A csontritkulás tünetei

A betegség ma már hamarabb diagnosztizálható, és nem kell megvárni az első combnyaktörést ahhoz, hogy kimondhassuk, a beteg csontritkulásban szenved.

Az oszteoporózis lényege a csontok mésztartalmának és tömegének csökkenése. A csont rostjai elvékonyodnak, és erejüket elvesztvén sokkal hajlamosabbá válnak a törésekre. Ilyenkor a csontlebontó és a csontépítő sejtek között megbomlik az egyensúly. Csonttömegünk körülbelül 35 éves korunkig gyarapszik, ezután a folyamat a visszájára fordul. Legalábbis akkor, ha nem teszünk ellene semmit.

Kockázati tényezők

Azt már említettük, hogy a nők körében sokkal gyakoribb a betegség. Főleg, ha az illető alacsony, vékony termetű és világos bőrű. További rizikófaktorok:

A csontritkulás röntgennel kimutatható, de más tünete nincs. Az esetek többségében csak akkor merül fel e betegség gyanúja, amikor megmagyarázhatatlan fájdalmakat tapasztal a beteg, súlyosabb esetben csontja is törik. Leggyakrabban a combnyak, a medence és a csukló csontjai szenvednek törést. Ha a csontritkulás előrehaladott, akár egy rossz mozdulat, vagy köhögés is eredményezhet törést, valamint további következmény lehet a csigolyák összeroppanása miatt bekövetkező görnyedés, és a testmagasság csökkenése.

A csontritkulás kezelése

A betegséget korábban szinte teljes mértékben hormonkezeléssel gyógyították, de ezek nem voltak kellően biztonságosak – főleg a szájon át szedhető gyógyszerek.

Csontritkulásos betegek kezelésére gyakran alkalmaznak biofoszfonátokat. Ezek a gyógyszerek gátolják a csont bontását, és a gerinc, illetve a csípő csontjainak növelhetik is a tömegét. A biofoszfonátok az oszteoporózis megelőzésére is alkalmasak, de kellemetlen mellékhatások kísérhetik szedésüket.

Nők kezelésére használatos a raloxifen nevű szer, ami az ösztrogén előnyös hatásait utánozza. További gyógyszerek még: kalcitonin, terapiratid, tamoxifen.

Eredményes lehet a fizioterápia, valamint a speciális készülékkel végezhető hátnyújtó gyakorlatok is.

Az oszteoporózis megelőzése

Szerencsére a testépítő étrendet követőknek nem kell különösebben tartaniuk a csontritkulástól. A megfelelő mennyiségű fehérje, szénhidrát és zsír bevitele mellett fordíts kiemelt figyelmet a kalcium és D-vitamin fogyasztásra. Fontos, hogy mindkettőből vidd be a megfelelő mennyiséget, mert a D-vitamin elengedhetetlen a kalcium felszívódásához.

A testmozgás természetesen itt is kulcsfontosságú. A súlyzós edzés kiválóan alkalmas a csontsűrűségünk növelésére, illetve annak megtartására. Legjobb, ha többféle sportot is űzöl, és ha nincsenek testépítő vagy erőemelő bajnoki álmaid, pihenőnapokon nyugodtan végezz olyan sporttevékenységet, ami jólesik.

 

Az edzés utáni étkezés

Savasító és lúgosító ételek

Sérülések az edzőteremben

Milyen táplálékkiegészítőt érdemes használni?

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük