Táplálkozás

Csontleves alapú protein – a fehérjék új generációja?

A folyamatos változásban, fejlődésben lévő táplálékkiegészítő-piacon egy meglepő újdonság jelent meg. Ha igaz, amit a csontleves alapú fehérje gyártói állítanak, akkor alapjaiban változik meg a proteinkészítményekhez való hozzáállásunk. De miről is van szó? Dobhatjuk a kukába a tejsavófehérjét?

Mit tud a csontleves-fehérje?

A gyártók szerint ez a fehérje abban különbözik a hagyományos tej-, hús- vagy növényi alapanyagú készítményektől, hogy

– sokkal alacsonyabb a BCAA tartalma

– megfelelő mennyiségben tartalmaz kollagént.

Mi is a baj – a gyártó szerint -, ha egy fehérjekészítményre ezek nem jellemzőek? Először is – állítják –

magas BCAA-tartalom, amellett, hogy az izomépítésben hasznos szerepet játszik, nagyban hozzájárul a sejtek öregedéséhez. Főleg az arcbőrön látható ennek nyoma.

A BCAA-ban gazdag, kollagénben viszont szegény kiegészítők használata során

sok esetben megfigyelhetőek az ízületi kopások, szalagsérülések és ezek lassú gyógyulása, valamint a bőr öregedése.

Az újfajta fehérje feltalálója szerint ezzel ellentétben a kollagénben gazdag protein az alacsonyabb BCAA-mennyiség mellett jelentős mennyiségű, csak a kollagénre jellemző aminosavat tartalmaz. Ezek pedig nélkülözhetetlen szerepet játszanak a bélrendszer-, a bőr-, az ízületek, a szalagok-, az erek és a belső szervek megfelelő működésében.

Érdekes, a BCAA-val kapcsolatban eddig (és persze valószínűleg e felfedezés hatására sem fog változni) az volt (?) az általános nézet, hogy pont segíti a sérülések regenerációját, és kiváló élettani hatásokkal bír.

A kollagénfehérjék működését számos kutatás vizsgálja, most állítólag ott tart a dolog, hogy a csontokat, porcokat, ízületeket I-es, II-es és II-as típusú kollagének építik fel, így jelen termékben ezen három fajta van nagy mennyiségben. Az eredmény egy olyan fehérje, mely nem csak az izmokra, hanem a csontokra, porcokra, szalagokra, a bőrre, az érrendszerre és a gasztrointesztinális rendszerre is jótékonyan hat.

Egyáltalán mi köze ennek a csontleveshez?

Az eljárás hasonló ahhoz, ahogy a csontból kifőnek a hasznos anyagok. Állítólag olyan apró fehérjeépítőket tartalmazó termék jön létre, mely 15-30 perc alatt – enzimek nélkül felszívódik. Gyakorlatilag nem kell emészteni. Ezeket az apró, építőelemeket hívjuk kollagén peptideknek.

Friss húsos, porcos, inakat tartalmazó marhacsontokból, kizárólag természetes módon – technológiai segédanyagok nélkül – hő és nyomás alkalmazásával kinyert alapanyag; a folyamat közben a nagy molekulaméretű fehérjék természetes módon építőelemekre, kollagén peptidekre bomlanak, ‘előemésztődnek’

– olvasható az egyik termék leírásánál.

Kiknek próbálják leginkább eladni?

A mostanában agyonmagasztalt funkcionális edzést végzőknek. Ez elég széles skála, gondoljunk csak a hobbiból napi x fekvőtámaszt, húzódzkodást stb. lenyomó, saját fittségét fenntartani szándékozó emberkékre, vagy például a fegyencedzés-hívő agyhalottakra.

Állítólag azért, mert a funkcionális edzést végzők felismerik, hogy a mozgás-táplálkozás-regeneráció hármasa csak szinergiában képes hatékonyan támogatni a célok elérését.

Mintha a komolyabb sportolókat szándékosan kihagyták volna, pedig nagy eséllyel ők többet tudnak a táplálkozásról, mint a főleg hobbista funkcionális edzést végzők…

Mi lehet a buktatója?

Először is az irdatlan magas ár – 750 gramm terméket 11 ezer forintért árulnak. Ennyi pénzért már vehetsz több kiló tejsavó, vagy bármilyen más alapú fehérjét, és mellé ízületvédőt, plusz rárabolsz a húsok porcos, inas részére is. Persze nem tudhatod, hogy az az állat kapott-e antibiotikumot vagy hormonokat, de annyira nem kell ezt sem túllihegni.

A honlapon (azért sem linkeljük, mert például ez itt nem az ingyenreklám helye) nincs egy arc, bár a cég elérhetősége, címe fel van tüntetve. Mintha kicsit óvatosba’ kezdtek volna bele ebbe az üzletbe, pedig elvileg nagy durranás lenne ez a termékféleség.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük