Könyökfájdalom
Sérülések

Csontkinövés – megkeserítheti az edzést

A csontkinövés (osteophyta) vagy csőrképződés pokollá teheti a testépítők edzését. Ezek a képződmények úgynevezett csontbogok, és az ízületek körül, vagy ezek Könyökfájdalombelsejében jelennek meg a csontok végén. Két lehetőség van: vagy észrevétlen marad a kinövés, és semmiféle panaszt nem okoz, vagy ellenkezőleg, tönkreteszi az edzést. A szörnyű fájdalom miatt nem tudunk megfelelő súlyokkal dolgozni, és fejlődésünk megtorpan.

Mitől alakulhat ki csontkinövés?

A szakemberek még kutatják a pontos okot, de valószínűleg az ízületek roncsolódása következtében megjelenő helyreállító reakciók lehetnek a dolog mögött. A porc megrongálódik, a vérerek burjánzani kezdenek, majd szövetgyarapodás lesz megfigyelhető, és végül új porcszövet képződik.

Mely testrészeken fordulhat elő?

Csontkinövés által leginkább veszélyeztetett terület a:

  • hátgerinc és a csigolyák
  • térd
  • csípő
  • könyök
  • váll,

de előfordulhat az ujjakon is. A csőrök mindig az ízületek közelében alakulnak ki, gyakori előfordulási helyük az inak és ínszalagok egyesülési pontjai.

Diagnózis és kezelés

Ha a sportoló krónikus fájdalma a konzervatív kezelések hatására nem szűnik, érdemes egy röntgen- vagy CT-vizsgálatot végeztetni. A képalkotó diagnosztikai módszerekkel nagy bizonyossággal meg lehet állapítani a panasz okát. Ha a csontkinövés inat vagy ideget nyom, sajnos nincs más megoldás, mint a műtét.

Az operáció helyi érzéstelenítés vagy altatás mellett zajlik. A csőrképződményt egyszerűen levésik, lereszelik, sokszor muszáj inat vagy ideget is átvágni a sikeres műtét érdekében. A beteg általában másnap hazamehet, természetesen csak akkor, ha semmi komplikáció nem lépett fel.

Rehabilitáció

Nagyon fontos, hogy türelmesen várjunk, míg a műtét utáni fájdalom alábbhagy, csökken a duzzanat és elmúlik a vizenyő. Az óvatos terhelést általában 4 hét után lehet elkezdeni, de nagyon ügyeljünk a fokozatosságra, és ha fájdalmat érzünk, ne végezzük tovább a gyakorlatot.

A műtött végtag, testrész 2-3 hónap után nyeri vissza teljes funkcióját és erejét.

Edzés aranyérrel?
Teniszkönyök, golfkönyök
Ínszalagszakadás
A térdsérülések fajtái
Húzódások és kezelésük

Még szintén kedvelheted...

1 hozzászólás

  1. Jo napot kívánok,51eves vagyok 1 pár hónapja vetem észre hogy mind a kettő labamon boka kinoves van , pár hét után azt vetem észre hogy a vslamon is van a jobb valam !AZT szeretném kérdezni hogy ez lehet rosszindulatú kinoves !köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük