CLA
Étrenddel kapcsolatos tévhitek

CLA – Csak beveszem, és már le is fogytam?

CLAEgy CLA-készítmény reklámjában hangzott el a következő mondat: „A CLA leégeti rólad a zsírt, és helyébe sovány izomtömeget épít”. Ennyi az egész? Furcsa, hogy ez a csodaszernek kikiáltott anyag végül nem terjedt el széles körben, és a világ elhízottjainak aránya sem csökkent (sőt, növekedett) az össznépességen belül.

De mi is az a CLA?

A rövidítés ezt jelenti: konjugált linolsav(ak) (Conjugated Linoleic Acids). A név nem egy savat jelöl, hanem egy egész család mintegy 28 izomerét.

A CLA számos kedvező tulajdonsággal bír, vagy bírhat, ha a kutatások is bebizonyítják:

 

  • Segíthet a rák elleni küzdelemben, és a betegség megelőzésében is fontos szerepe lehet.
  • Valamennyire képes zsírvesztést és zsírmentes testtömeg növekedést is előidézni.
  • Mérsékli a vércukorszintet, és csökkenti a koleszterinszintet.

Az esetleges zsírégető hatást természetesen igyekeznek meglovagolni a CLA-t tartalmazó termékek forgalmazói. Egyértelmű bizonyítékát ennek mindmáig nem sikerült megtalálni, viszont a kutatók annyit már tudni vélnek, hogy ez az anyag a zsírsejtek növekedésének mérséklésével, valamint számuk csökkentésével előnyösen változtathatja meg a testösszetételt.

Ezek a kísérletek nem sikerültek túl meggyőzőre.

Nem fogsz a kapszulától lefogyni

Talán nem annyira meglepő, de a CLA-t kipróbáló sportolók egyike sem tudott sem drámai zsírégető, sem izomtömeg növelő hatásról beszámolni. Egy kis pluszt bizonyára jelenteni fog a diéta alatt, de tartós és kellő mértékű zsírégetést csak akkor fogunk tudni elérni, ha a táplálkozásunk és az edzésünk tökéletes.

A CLA céltól függetlenül mindenki számára hasznos lehet, de ha olyan reklámba botlasz, ahol azt ígérik, napi 1-2 kapszulával már elérhetjük álmaink fizikumát, jobb, ha átkapcsolsz egy másik csatornára.

Mennyit fogyasszunk naponta?

Mint ahogyan pozitív hatását sem, úgy mellékhatásait sem sikerült még egyértelműen bizonyítani. A CLA hosszú távon fejti ki áldásos tevékenységét. Naponta 1-3 gramm bevitelével lehet próbálkozni, a nap folyamán arányosan elosztva az étkezéseink mellé.

Legegyszerűbb ezt táplálékkiegészítők segítségével megoldani, hiszen a CLA természetes állapotában legnagyobb mennyiségben olyan élelmiszerekben fordul elő, melyek egy diétás étrendbe nem férnek be. A konjugált linolsav(ak) természetes forrásai: marhahús, tej, egész tojás.

Ne feledd! Ha nem végzel legalább aerob edzést, és nem diétázol, a CLA önmagában semmit nem ér.

 

Almaecet fogyókúra – Mennyit lehet ettől fogyni?

Paleolit étrend

A gyors fogyás titka

Léböjtkúra – Okos dolog?

Testépítés vegetáriánus étrend mellett

 

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük