markus-ruhl-dohanyzik
Táplálkozás

Cigi és alkohol: az izmok ellenségei

Elképesztő, hogy még mindig van egy széles rétege a hobbi- és meglepő, de a nem-hobbi -gyúrósoknak is, akik úgy gondolják, semmiféle hátrányt nem szenvednek azzal, ha dohányoznak, vagy mértéktelenül vedelnek. Íme a jól megérdemelt büntetésük – tessék elolvasni ezt az igen dedós módon szájbarágós cikket.

A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás nemcsak az edzésre hat negatívan, hanem az általános egészségi állapotunkra is, így sokakban felmerül, hogy le kellene szokni ezekről a káros szenvedélyekről. Sajnos, azonban számos anyagcsere probléma merülhet fel, amikor egy kemény dohányos vagy nagyivó úgy dönt, hogy felhagy ezekkel a káros szokásokkal.

Egy átlagos, alkoholt fogyasztó férfi esetében az alkohol-bevitel csökkentésének hatására csökken a HDL-koleszterin-szint és a szisztolés vérnyomás, míg a rendszeresen dohányzó férfiak esetében a dohányzás mellőzésének hatására az inzulin-, glükóz-, és triglicerid szintek, valamint a derékbőség és a BMI jelentős csökkenése volt kimutatható.

Alkohol és testépítés – így csökkentheted a károkat

Ezzel szemben, az átlagos női dohányosok körében a HDL-kolszeterin szint, a derékbőség és a BMI növekedett a leszokás alatt. Ebből is egyértelműen látszik, hogy jobb el sem kezdeni a dohányzást, mivel a káros szenvedélyekkel való felhagyás előnyeivel szemben a leszokás folyamatában fellépő anyagcsere-folyamatok különböző pszichológiai és hormonális problémákat okozhatnak.

A nikotin hatásai

Az étrend befolyásolhatja a nikotin testsúlyszabályzó képességét, és kimutatták, hogy a hosszú távú nikotin-bevitel adaptív változásokat okoz a táplálkozást és energia-anyagcserét szabályozó központi és periférikus szervekben.

Ez különösen fontos a testépítők számára, akik szeretnék növelni vagy megtartani izomtömegüket. A nikotinról köztudott hogy csökkenti a testsúlyt, míg a nikotin-megvonás vagy a dohányzással való teljes felhagyás növeli azt. A nikotin-megvonás velejárója a hipotalamusz megnövekedett orexigenikus (étvágy-növelő
és anyagcsere-csökkentő) peptid (NPYés AGRP) termelése, továbbá csökkenti a kalóriaégető barna zsírszövetek aktivitását.

Odalesz az izomtömeg?

markus-ruhl-dohanyzik

Mindebből az következik, hogy a testépítők számára, akik izomtömeget akarnak megtartani, vagy szálkásak szeretnének lenni komoly visszaesést okoz a dohányzás. Extrém esetekben orvosi felügyelet mellett végzett elvonókúra az egyetlen esély. Franciaországban végeztek egy tanulmányt az 1 évig tartó elvonókúra hatékonyságával és az elbukás esélyeivel kapcsolatban.

Ebben a kutatásban olyan személyek vettek részt, akik segítségért fordultak a kórházhoz a dohányázásról való leszokásban.

A kezelések egy 1998-as konferencia ajánlásai szerint történtek:

1. a nikotin-függőség fokától függően nikotin-helyettesítő szerek vagy lassú-felszívódású bupropion használatával

2. kognitív viselkedéstani terápia alkalmazása, mely a dohányzás minden formájánál hatékony, és SSRI adagolása a depressziósok számára

A tanulmány megerősítette az orvosi felügyelet hatékonyságát, és rávilágított, hogy a leszokás sokkal nehezebb a nők esetében, akik számára még nem találták fel a megfelelő módszert. A sikertelenséget befolyásoló tényezőket nem vizsgálták az antidepresszánsok alkalmazása, valamint a statisztikailag nem megfelelő minta miatt.

Azok a testépítők,, akik nem isznak, vagy nem dohányoznak nyilvánvalóan sokkal jobb eredményeket érhetnek el. A testépítők számára még nagyobb veszélyt jelentenek a leszokás közben fellépő negatív folyamatok, mivel az anyagcserében, étvágyban és hormonális értékekben okozott változások miatt még nehezebb felhagyni ezekkel a rossz szokásokkal.

Tanácsok leszokáshoz:

1. Ha ma nem tudod abbahagyni, válassz egy dátumot. Válassz ki egy, kettő, vagy négy hét múlva esedékes időpontot, hogy felkészülhess a leszokásra. Ha lehet, olyan dátumot válassz, ami valahogyan megváltoztatja az életed: például az iskolai szünet kezdete, vagy egyszerűen csak jelölj ki egy olyan időpontot, amikor nem várható stressz. Persze az élet túl kiszámíthatatlan ahhoz, hogy csak arra várjunk mikor nem lesz stresszes. Nem olyan egyszerű ez.

2. Állíts össze egy listát, hogy miért akarsz leszokni. Tartsd elérhető helyen, hogy elő tudd venni, amikor rád tör a nikotin-éhség. Arról is készíts listát, hogy mi az, amit szeretsz a dohányzásban.

3. Jegyezd fel, hogy hol, mikor és miért gyújtottál rá. Ha 1 hétig feljegyzed ezeket az adatokat, tudni fogod, hogy hol és mikor törhet rád a nikotin-éhség. Tervezd meg, hogy akkor mit fogsz csinálni dohányzás helyett. Az is jó, ha arra felkészülsz, hogy mit fogsz mondani azoknak akik rá akarnak venni egy cigire.

4. Dobd ki, vagy ajándékozd el az összes cigidet. Takarítsd ki a szobádat, ha dohányoztál ott, dobd ki vagy ajándékozd el a hamutartódat és a gyújtódat is. Egyszerűen szabadulj meg tőlük, távolítsd el a közeledből.

5. Mondd el a barátaidnak, hogy le akarsz szokni. Kérdd meg őket, hogy ne próbáljanak rávenni a dohányzásra. Találd ki, hogy mit csináljatok együtt a cigizés helyett. Ha távol kell maradnod egy időre azoktól, akik füstölnek, akkor tedd azt, de mondd el a barátaidnak, hogy miért hanyagolod őket. Ezt MAGADÉRT teszed, nem értük.

6. Amikor a kiválasztott dátum elérkezik, egyszerűen hagyd abba. Találj ki kisebb jutalmakat magadnak minden egyes füstmentes napért, hétért, vagy hónapért. Vegyél magadnak egy új felsőt, vagy rágót, vagy üljetek be a barátaiddal egy jó filmre a moziba, vagy hívd meg a kedvenc sütidre, bármi lehet.

Szedd össze magad!

Mint minden más, a függőség is fejben dől el. Ételek, alkohol, cigi és drogok: mind mentális lenyomatot hagynak az agyadban. Csakis rajtad áll, hogy irányítsd, és pozitív irányba változtasd ezeket a szokásokat, és elérd a céljaidat.

A testépítők esetében kifejezetten erős akaraterőre van szükség, ha számukra megfelelő eredményeket akarnak elérni. Testépítőként nagyon körültekintően kell megválasztanunk, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, és ami még ennél is fontosabb, nagyon óvatosnak kell lennünk, hogy mit engedünk az elménkbe! A dohányzás és alkoholfogyasztás nyilvánvaló hatásain (rossz lehelet, rák tesztoszteron szint csökkenés, az alkohollal történő többlet-kalória bevitel és rossz étkezési szokások) kívül ez a cikk megpróbálta megmutatni a dohányzás és ivás hátterében meghúzódó rejtett veszélyeket is, amelyek nemcsak a használat, hanem a leszokás közben leselkednek ránk.

Íme egy profi testépítő, aki nem titkolja, hogy dohányzik. Nézd meg Markus Rühlt, miféle illetlenségeket művel az edzőteremben!

A tüdőrák tünetei és kezelése

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük