Blog

Célok nélkül edzel? Sok jóra ne számíts!

Miért van az, hogy szinte mindig a kezdőktől halljuk ezeket: „Én nem akarok nagy izomtömeget, csak egy kicsit formásodni.” Másik kedvenc: „Jól akarok kinézni”. Esetleg még: „Bele akarok férni a fürdőruhámba. Nos, hogy meg is válaszoljuk a kérdést: azért, mert ők örökre kezdők maradnak. Hamar csalódnak, és abbahagyják az egészet. Hiszen egy fia sikerélményük sem volt. Kitűztek maguk elé egy távoli, megfoghatatlan célt, a hozzá vezető utat viszont nem találták meg.

Mit tehetsz annak érdekében, hogy ne veszítsd el a motivációdat?

 

Tűzz ki kisebb célokat!

Tartsd tested változását folyamatos kontroll alatt, és mindig legyen rövid- közép- és hosszú távú célod.

Tömegnövelés esetén legegyszerűbben az erő és a teljesítménynövekedés az, amit a legkönnyebben tudsz dokumentálni. Legyen edzésnaplód, és írj le minden fontos információt, ami segíthet a későbbiekben. Mindig törekedj arra, hogy az adott izmot nagyobb munkára sarkald, mint az előző edzésen.

Persze nem kell túlbonyolítani, az is teljesen elég, ha feljegyzed, hogy mekkora súllyal, hány ismétlést végeztél, amit a következő alkalommal igyekezz megdönteni.

Az sem árt, ha heti rendszerességgel méred a testsúlyodat, és vele együtt a testkörfogatokat. E két adatból már sejteni fogod, hogy a testösszetételed hogy változik. Például, ha feljött 5 kiló, de csak a derekad körmérete változott, akkor barátom, te valamit nagyon elcsesztél.

Ezek a rövidtávú célok segítenek folyamatosan fenntartani a motivációdat, és nem hagysz fel az edzéssel, mint azok a szerencsétlenek, akik 2 hónap alatt nem tudták magukat nyárra kigyúrni.

Ha diétázol


Diétás ciklusban
a használt súlyokat vagy az ismétlésszámot képtelenség növelni (naturál vonalról van szó természetesen). Azt meg ugyan ki írná le szívesen, hogy mennyit gyengült hétről hétre? Mi mégis arra biztatunk, hogy az edzésnaplót ilyenkor is szorgalmasan vezesd, az egódat pedig tedd félre a nemesebb cél – a szálkásodás – érdekében.

Na de mi lehet ilyenkor egy rövidtávú cél? Legjobb kiindulási pont a derekad kerülete. Ha ez megfelelő ütemben csökken, akkor örülünk, mert a fogyás nagy valószínűséggel döntően zsírból történik. Baj akkor van, ha a relatíve kevesebb zsírt tartalmazó területek – felkar, vádli – kezdenek el csökkeni, a derekad meg stagnál, esetleg még nő is.

Diéta alatt a testsúlyból csak a 2-3. hét után lehet következtetéseket levonni, mert a tapasztalatok szerint a ciklus elején nagyobb ütemű a fogyás. Ne ijedj meg, ha az első héten 2-3 kiló is lemegy. Ez valószínűleg a kiürülő glikogénraktárak miatt lesz.

Na és aki se izmosabb, se szálkásabb nem akar lenni?

Van olyan is, aki pusztán azért végez súlyzós edzéseket, mert egyszerűen örömét leli benne. Nagyon kis százaléka ez az edzőterembe járó populációnak, de ha te is így vagy ezzel, hát egészségedre!

Lehet az is életforma, ha a tested fitten tartása miatt végzel súlyzós edzést, és persze egyes betegségek – pl. szívproblémák – esetén is nagyon hasznos lehet. Érdemes ilyenkor védekezni az egyhangúság ellen, és más mozgásformákat (aerob edzés, futás, labdajátékok, extrém sportok) is beilleszteni napirendedbe.

Összegzés

Ha komoly eredményt akarsz elérni a végső nagy cél elé tűzz ki kisebbeket is, hogy folyamatosan legyen miért edzened. Ha reális céljaid vannak, a befektetett munka mennyisége nagyjából arányos lesz az eredménnyel.

 

A nő, aki sosem fog lefogyni

Arnold mellizmainak titka – válaszol a testépítés legendája

A helyi zsírégetés mítosza

Mikor szabad csalni edzés közben?

Hogyan lehetünk gyorsan nagyok?

Egy fogyni vágyó, elkeseredett anyuka

Lehet-e fogyni koplalással?

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük