C-vitamin
Táplálkozás

C-vitamin

A C-vitamin (más néven aszkorbinsav) 1928 óta ismert vegyület, melyet először Szent Györgyi Albert vont ki a paprikából, miután kimutatta azt az emberi mellékvesében.

Napi C-vitamin szükségletünk

Mivel az aszkorbinsavat nem tudja szervezetünk előállítani, naponta biztosítanunk kell szervezetünk számára a megfelelő mennyiséget. Ez a mennyiség pont ahhoz elegendő, hogy ne alakuljon ki skorbut, ami a C-vitamin súlyos hiánybetegsége.

C-vitamin hiány enyhébb formája okozhat vérzékenységet, ínysorvadást, izombántalmakat és gyulladásokat. Sok esetben megfigyelhető a lassabb sebgyógyulás is. Az aszkorbinsav segítségével megelőzhető számos betegség, antioxidáns hatása – más néven szabadgyök megkötő képessége pedig megakadályozza a rák kialakulását.

 

C-vitamin

Idejétmúlt az a nézet, mely szerint elég napi 60-80 mg C-vitamin bevitel. Maga Szent Györgyi Albert is napi 8-10 grammot fogyasztott időskorában, és úgy tűnik, bevált a recept, mert igen magas kort ért meg: 93 évet élt. 1-2 grammot nyugodtan fogyaszthat mindenki, de a sportolók szükséglete ennél magasabb, felmehet akár 10 grammig is. Mivel a C-vitamin vízben oldódó vitamin, nagyon nehezen lehet túladagolni, gyakorlatilag lehetetlen is. Alaptalanok a sok C-vitamin miatt kialakuló vesekőről szóló nézetek is.

A C-vitamin forrásai

Mondhatnánk, hogy a mindenki által kívülről fújt zöldségek és gyümölcsök, de manapság nem lehetünk már biztosak abban, hogy valóban tartalmazzák ezek a hivatalos mennyiséget. Azért a rend kedvéért leírjuk, hogy elvileg jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz a csipkebogyó, a zöldpaprika, a citrusfélék, valamint a káposzta, de természetesen minden növényi táplálékunkban előfordul kisebb-nagyobb mennyiségben.

Ha biztosra akarsz menni, használj C-vitamin kiegészítőket, így egész biztosan meglesz a napi előírt mennyiség, és nem kell azokkal sem foglalkoznod, akik azzal érvelnek, hogy így „nem természetes” vitamint juttatsz szervezetedbe. C-vitamin csak egyféle van, legyen az bármilyen csomagolásban. Ha teheted, törekedj arra, hogy a napi mennyiséget egyenletesen osztod el, jó ötlet például minden étkezéshez bevenned egy 1000 mg-os kapszulát, így nagyobb eséllyel hasznosul a vitamintartalom, mintha egyszerre dobnál 5-10 grammot.

C-vitamin vásárlás okosan

„Meglepő” felfedezés: A C-vitamin hatásos a melanóma és a mellrák ellen

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük