Pezsgőtabletta
Táplálkozás

C-vitamin vásárlás okosan


PezsgőtablettaA vitamin- és ásványi anyag kiegészítés a testépítő étrend egyik legfontosabb része. A C-vitamin fogyasztásra pedig megkülönböztetett figyelmet kell szentelnünk, már csak azért is, mert ez a vitamin vízben oldódik, és szervezetünk nem képes szintetizálni. Azt már mondanom sem kell ugye, hogy nekünk, aktív sportolóknak nem elég a köztudatban elterjedt napi 60-80 mg.

A vitaminvásárlás evolúciója

A C-vitamin kiegészítés fontossága hamar tudatosult bennem, és szinte azonnal cselekedtem is. Bementem az élelmiszerboltba, és mindjárt vettem is pár doboz pezsgőtablettát, melyeknek darabja egyenként 60 mg C-vitamint tartalmazott. Gagyibb megoldást nem is találhattam volna… Ma már nem ezt veszem, de akkor még nem volt internet, ahol – mint például most te is – könnyedén megtalálhatod a hasznos információkat.

Kellett még 2-3 év, mire végre találtam cikket erről a témáról valamelyik testépítő magazinban. Ekkor már kezdtem kapizsgálni, hogy a 60 mg-os kiszerelés nem lesz elég, sőt vicckategória. 1000-5000 milligrammokkal dobálóztak, és bár elkerülhetetlen volt, hogy a C-vitamin kontra vesekő mítosszal is találkozom, szerencsére nem vettem komolyan ezt a butaságot.

Szóval megcéloztam a napi minimum 1000 mg-nyi C-vitamin bevitelét. Ez már egész tűrhető mennyiség, egy sporttevékenységet nem végző átlagembernek ennyi tökéletesen elég is. Az  optimális  beszerzési helyekről nem sok fogalmom volt még ekkor, ezért a patikában vettem 10 vagy 20 naponta (attól függ, hány tabletta volt a dobozban) az 1000 mg-os kiszerelést, elég borsos áron.

Ez addig tartott, míg kezembe nem került egy táplálékkiegészítő-katalógus, és megláttam benne a szintén 1000 mg-os C-vitamint, negyedannyiért. Szinte el sem akartam hinni. Ezzel lezárult egy korszak, és ezt követően a tápkiegboltból szereztem be a havi adagot.

A leginkább költséghatékony megoldás

Évek teltek el így, napi 1-2-3 gramm C-vitamint vittem be, kapszula formájában. Szintén a véletlennek köszönhetem, hogy nemrégiben megtaláltam a legolcsóbb forrást, amit úgy hívnak: aszkorbinsav. Ez tulajdonképpen a C-vitamin másik neve, és ha por alakban van, így becézik. Az aszkorbinsav por teljesen ugyanaz, mint amit a kapszulák rejtenek, csak máshogy hívják. Nagy előnye, hogy sokkal, de tényleg sokkal olcsóbb a kapszulás kiszerelésnél. Míg 100 kapszula, vagyis a bennük lévő 100 gramm C-vitamin 2 ezer forintba kerül, 400 gramm aszkorbinsav kevesebb, mint 4 ezerbe. Tehát pontosan feleannyiért is megveheted, mindössze annyi a hátránya, hogy nem tudod teljes pontossággal meghatározni az elfogyasztandó mennyiséget (bár nem tévedsz nagyot, ha egy késhegynyi port kb. 1 grammnak számolsz), de egy érzékenyebb patikamérleggel ez is megoldható.

Ha szeretnél pár ezret spórolni, nagyon jó megoldás, ha pezsgőtabletta vagy kapszula helyett aszkorbinsav port veszel.

 

Melyik a legolcsóbb/legjobb fehérjeforrásunk?

Tényleg drága a tiszta étrend?

Olcsó élelmiszerek tömegnöveléshez

Nutridrink, Isosource – van helyük a testépítő étrendben?

 

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük