Boldenon hatása és a boldanon kockázatai
Dopping

Boldenon szteroid: hatások, kockázatok

A Boldenon (vagy Boldenone) egy anabolikus androgén szteroid és a tesztoszteron szintetikus származéka, amit eredetileg az állatgyógyászat számára fejlesztettek ki, és elsősorban lovakat kezeltek vele. A szer képlete: C19H26O2. A termék több fantázianéven is megtalálható: Equipoise, Equigan, Ganabol, és Ultragan.

A Boldenon hatása, használata

A Boldenon azért kedvelt a testépítők és erősportolók körében, mert erős anabolikus hatása mellett mérsékelt androgén hatással rendelkezik – a kettő aránya 100/50. A szert viszonylag hosszabb távon, legalább 10-12 hétig szokás használni, mert lassabb izomgyarapodást eredményez. A heti adag 200-600 mg.

Boldenon hatása és a boldanon kockázatai

A szer a tesztoszteronhoz (C19H28O2) közel azonos kémiai szerkezetű. Serkentheti a fehérjeszintézist és az eritropoetin felszabadulását a vesékben. Használják erő- és izomtömeg növelésére is. Népszerűsége a már említett alacsonyabb androgén aktivitás miatt lehet magas, és az sem mellékes, hogy a Boldenon a tesztoszteronhoz képest csak fele annyira gyorsan aromatizál. A tipikus androgén hatások – kopaszodás, herezsugorodás, aknés bőr – kisebb mértékű, mint egy átlagos szteroidnál. Emiatt a nők is szívesebben használják, bár kisebb mértékű férfiasodás azért így is rendre előfordul náluk, ha a Boldenonhoz nyúlnak.

A Boldenon használata mind állati, mind emberi szervezetben illegális.

A Boldenon kockázatai

A szer, ahogyan azt egy „jó” szteroidtól elváthatjuk, csökkenti a férfiak természetes tesztoszterontermelését. Állatkísérletekkel bebizonyították, hogy a Boldenon jelentős károkat okozott a hímek reprodukciós rendszerében és termékenységében. Konkrétan a herék méretének csökkenését, valamint a spermiumok számának és a spermiumok mobilitásának csökkenését eredményezte. Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a Boldenont a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség rákkeltő anyagnak minősítette.

A testepitek.hu kategorikusan ellenzi mindenféle doppingszer használatát, cikkeink pusztán tájékoztató jellegűek.

Még szintén kedvelheted...