Bulvár

Meglepő: Arnold a húsfogyasztás ellen kampányol

Nagyon furcsán hangzik egy profi testépítő szájából az a tanács, hogy egyél kevesebb húst. Főleg egy olyanéból, aki világszerte milliók példaképe. A hús a legalapabb fehérjeforrásunk, és minden normális, nem vegetáriánus testépítő erre építi étrendjét. Mondhatni, optimális minden téren: kedvező aminosavprofil, emészthetőség, és nem utolsósorban élvezeti érték és megfizethetőség szempontjából is. Most akkor mi van? Legyen mindenki vegetáriánus? Természetesen nem, de lássuk, mit is mondott kedvenc hétszeres Mr. Olympia győztesünk:

Az éghajlatváltozás elleni harc jegyében heti egy-két húsmentes napra buzdít mindenkit Arnold Schwarzenegger, aki az ENSZ múlt héten megkezdődött klímavédelmi csúcstalálkozója alkalmából érkezett Párizsba.

Az osztrák származású amerikai színész a Sciences Po politikatudományi intézetben tartott előadása után beszélt a BBC-nek arról, hogy a húsevés környezetügyi probléma, mivel az állattenyésztés felelős a globális üvegházhatású gázkibocsátás mintegy 28 százalékáért.

Kalifornia egykori kormányzója ugyanakkor hozzátette, túlzás lenne elvárni az emberektől, hogy teljesen áttérjenek a vegetáriánus életmódra, elegendő lenne, ha csupán heti egy-két napon kiiktatnák étrendjükből a húst.

Arra a kérdésre, amely szerint a fiatal férfiak miként tehetnek szert olyan testre, mint a Terminátoré, ha nem esznek húst, Schwarzenegger elmondta, hogy nagyon sok olyan sikeres testépítőt és súlyemelőt ismer, aki nem fogyaszt húst. Emlékeztetett továbbá, hogy a húson kívül nagyon sok módon lehet még fehérjéhez jutni.

Az ENSZ szerint az állattenyésztés, a mezőgazdaság, az erdő- és halgazdálkodás okozta kibocsátás majdnem duplájára nőtt az elmúlt 50 évben és további 30 százalékkal növekedhet 2050-ig.
Schwarzenegger szerint értelmetlen erőfeszítés arról győzködni az embereket, hogy mondjanak le olyan dolgokról, mint a nagy autók vagy a repülőgépek. Mint hangsúlyozta, olyan technológiákra van szükség, amelyek lehetővé teszik, hogy az emberek úgy élhessenek, ahogy akarnak, de közben ne szennyezzék a környezetüket.

A klímavédelmi csúcstalálkozón tett korábbi látogatásakor Schwarzenegger arra buzdította a kormányokat, hogy ne becsüljék alá az állami, regionális és városi szintű irányítás szerepét a kibocsátáscsökkentésre irányuló erőfeszítések terén.

Bill PearlUniverzum, és Érdekes meglátásai vannak, de az elmélet könnyen támadható. Miért csak a húsfogyasztásra hegyezte ki a dolgot Arnold? Ha már az alternatív fehérjeforrásokról beszélünk, a tej- és tojástermeléshez nincs szükség állatokra? Mindezeket nem fejtette ki bővebben, tehát csak találgatni tudunk, hogy honnan pattant ki nála ez az isteni szikra.

Biztos, hogy az alapvető élelmiszerek fogyasztásának megnyirbálásával kell kezdeni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését? Miért is ne lehetne mindenkinek egy számmal kisebb autója? Azzal is eljut bárhova, testünk viszont – ha már a lehetőségeink adottak – megérdemli, hogy a számára legjobb minőségű tápanyaggal lássuk el. Főleg akkor, ha némi izomnövekedést is szeretnénk. Az érem másik oldala pedig az, hogy ha heti 1-2 nap hús helyett tojással, vagy sovány túróval próbálod bevinni a megfelelő fehérjemennyiséget, valószínűleg nem fogsz drasztikus visszaesést tapasztalni, de az biztos, hogy segíteni, vagy plusz lökést adni nem fog.

Valóban léteznek vegetáriánus testépítők, tehát olyanok, akik a húson kívül fogyasztanak tejtermékeket (lakto-) vagy tojást is (lakto-ovo), de nekik jóval nehezebb dolguk van, és egyértelműen hátrányt szenvednek húsevő vetélytársaikkal szemben. Persze aki Bill Pearl genetikájával született, az más dimenzió.

 

Érdekességek Arnoldról

Arnold mellizmainak titka – válaszol a testépítés legendája

Arnold álbajuszban és parókában poénkodik

Arnold Schwarzenegger edzésterve

Tömegnövelés vegetáriánus étrend mellett?

Táplálkozási hibák tömegnövelés alatt

Xtreme Gain – a kockahas átverés

A legjobb táplálékkiegészítők

Tévhitek a testépítés körül

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük