Naturál testépítés?

Ki is igazából a naturál? Kezdők, paraszt gyúrósok gyakran ráaggatják a „koxos” jelzőt arra is, aki táplálékkiegészítőket használ. Hiszen „úgyis belerakják” abba is a cuccot. Nem célom most az efféle agyatlanok ostorozása, hiszen elég baj nekik az is, hogy a világra jöttek. Mindössze egy kicsit visszaemlékeznék, hogyan is érintett meg engem és kortársaimat az úgynevezett naturál testépítés a 90-es évek végén, vagyis a hőskorban.

„Ugyanakkora izomtömeg, csak lassabban”

Tito RaymondMagazinok, tv műsorok tucatjai sugallták azt, hogy a jövő a naturál testépítésé, hiszen mindössze egy kicsit nagyobb türelemre van szükség, és akkora lehetsz, mint Dorian Yates, Flex Wheeler, vagy Shawn Ray, akik abban az időben képviselték a nem naturálok élvonalát.

Nyilvánvaló hazugság volt az egész, és idővel azért mindannyiónknak felnyílt a szeme, mikor tapasztaltuk saját testünkön az eredményt. Megvolt a napi 6 étkezés, 2g/tskg fehérje, táplálékkiegészítők sorát próbáltuk ki, keményen edzettünk, eleget pihentünk. És mégsem. Meg sem közelítettük a hivatalosan naturál versenyzők szintjét, holott némelyikük kevesebb ideje edzett, mint mi. Hozzáteszem, átlagos, vagy annál jobb genetikai adottságokkal rendelkezik csapatunk tagjainak többsége.

Az mindenesetre árulkodó jel volt, hogy doppingszűrés csak a versenyek után volt, tehát simán elképzelhető, hogy a versenyző doppingszerek segítségével „alapozott”, és bizonyos idővel a versenyek előtt felhagyott ezeknek a használatával. Bár az akkori neves naturál versenyzők fizikuma elmaradt a nem-naturálokétól, hihetetlennek tűnt, hogy akkora tömeget és olyan szárazságot el tudtak érni cucc nélkül. Mert a kettő közül általában valamelyik hiányzik. Tömegeltél már naturál módon? Ha normális ütemben akarsz fejlődni, túl kell zabálni magad, és elkerülhetetlen a zsírosodás. Diétáztál már naturálban? Búcsút mondhatsz izmaid és erőd jelentős részének, ellaposodsz, és még csak nem is leszel szálkás igazán. Kivételes genetikával rendelkező egyedekre az előbbiek nem vonatkoznak, de a többség nem ilyen.

Tündöklés és bukás

A naturál versenyek végül eltűntek a süllyesztőben, ma már nemigen hallani ilyen rendezvényekről. Hazánk legjelentősebb testépítő versenye, a Superbody is naturál versenyként indult, és egészen 2002-ig doppingszűrés is volt utána.

A naturál testépítés végül túlnőtte saját határait és kipukkadt  a lufi. Gyakorlatilag túl nagy szája lett az e szegmenst képviselő versenyzőknek és szervezőknek, és a naturál-nem naturál vonal elkezdte köpködni egymást. Nem vagyok bennfentes, így az igazi okokat sajnos nem tudom, de tény, a 2000-es évek elejétől szépen visszaállt minden a régi kerékvágásba, és a naturál testépítés versenyszinten megszűnt, mint tényező.

Ha  naturál maradsz

Versenyzői ambíciókat az edzőterembe járók töredéke dédelget magában. A feltűnően nagy izmok és a testi erő sajnos a legtöbb fiatal esetében ahhoz szükségeltetik, hogy villogjon vele a diszkóban vagy a strandon. Az izmos test természetesen nyújthat a korábbinál nagyobb magabiztosságot, de sokaknál ez átmegy agresszióba és felesleges erőfitogtatásba. Tartsd szem előtt, hogy a koxszal megszerzett izom csak további anyagozás mellett marad meg, és csak addig, amíg le nem állsz a szerrel.

A versenyzők ezzel tisztában vannak, és csak több éves alapozás után nyúlnak doppingszerhez – kivéve persze az agyatlanokat, hiszen közöttük is akad azért jónéhány. Ha tehát úgy érzed, hogy komoly versenyzői ambícióid vannak, először beszélj egy tapasztalt testépítővel, aki beavat a nem publikus részletekbe is.

Persze nem kötelező anyagoznia egy versenyzőnek, mindössze sokkal szerényebb eredményekre számíthat, ha a „nagyok” között indul. Hazánkban akad manapság is néhány lelkes őrült, aki naturálként versenyez, hogy csak a két legismertebb nevet említsem: Lénárd Lajos és Illés Norbert. Le a kalappal előttük.

Kokszolás – Elég érett vagy rá?