Táplálkozás Tömegnövelés

Biztos, hogy eleget eszel?

„Nem fejlődök, pedig annyit zabálok, mint egy disznó” – szokott érkezni a panasz ismerősöktől, ügyfelektől.
Aztán kiderül, hogy az illetőnek fogalma sincs arról, hogy mennyit eszik, csupán szemre megállapította, hogy az bizony soknak számít. Vagy az anyukája megdicsérte, mert a vasárnapi ebédnél repetázott a másodikból.

Az elszántabbja konkrét „mennyiségekkel” is demonstrálja igazát:

– három melegszendvicset ettem vacsorára
– két tányér babgulyást pusztítottam el ebédre
– még étkezések között is eszek, ma például két joghurtot és két narancsot
– a pörkölthöz a krumpli mellé egy szelet kenyeret is eszek mindig.

Oszt mégse növök!

Szóval ilyen nevetséges az étkezéshez való hozzáállása még azoknak is, akik már tudják, hogy a növekedés egyik, és talán legfontosabb feltétele az elegendő tápanyagbevitel lenne.

Persze ha rákérdezek, hogy na és, öcsém, a két tányér babgulyásban mennyi fehérje meg szénhidrát van? Vagy mondjuk az esti pörkölt után meg ébren voltál hat órát, és miért nem vittél még be két étkezést? (Nyilván nem bírt az ebadta, mert a rengeteg zsír „kissé” eltelítette.)

A legfontosabb kérdés tehát: Tudod-e, hogy mennyi tápanyagot viszel be nap mint nap, és ez milyen viszonyban van a szükségleteddel? Ha erről fogalmad sincs, törvényszerű, hogy egy idő után megáll a fejlődésed. Mitől növekednének az izmaid, ha nem viszed be a megfelelő építőköveket és energiát?

Ha tehát egy jó ideje stagnálsz, és tudod, hogy a genetikai korlátaidtól még messze vagy, az az első lépés, hogy felülvizsgálod az étrendedet. Vagy ha eddig nem volt, összeállítasz egyet.

Ha nem viszel be napi 2 gramm állati fehérjét testsúlykilogrammonként, és mellé 4-7 gramm szénhidrátot, hiába nyúzod a vasakat, nem fogsz fejlődni.

Tömegnövelő étrendhez használd ezt a mintát, testtömegedhez arányosítva.

A tápanyagtáblázatokban megnézheted, hogy az étrendedbe beilleszthető élelmiszerek mennyi fehérjét, szénhidrátot és zsírt tartalmaznak.

Ha mindezt túl bonyolultnak találod, szólj, és kiszámoljuk neked!

Nem bírsz enni? Itt egy kis motiváció:

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük