Blog

Bezárnak-e az edzőtermek? Merjünk egyáltalán lemenni a terembe járvány idején?

Többen kérdeztetek hasonlókat, lássuk, milyen forgatókönyv valószínűsíthető.

A koronavírus-járvány még nem érte el a tetőpontjánt Európában – a kínaiak azt állítják, már túl vannak a nehezén.

Járványhelyzet, intézkedések

Magyarország az eddig felderített 19 fertőzöttjével (egyelőre) az egyik legkevésbé érintett ország, de simán lehet, hogy ez a viszonylag alacsony számú teszt miatt van így, és sokan észre sem vették, hogy már átestek a fertőzésen.

Ami tény: a hazánkhoz képest fele akkora lakosságszámú Szlovákiában eddig 16 fertőzést regisztráltak, és jóval durvább intézkedéseket hoztak:

bezárták az összes iskolát és óvodát, lezárták mindhárom nemzetközi repteret, és még egy rakás igen komoly óvintézkedést tettek.

Olaszországban, ahol már tragikus a helyzet (1000 fölött a halottak száma) már azokat is megbüntetik, akik cél nélkül kocsikáznak. És persze szinte minden üzlet, vendéglátóegység bezárt.

Ami nekünk most a leglényegesebb:

mindkét országban bezártak az edzőtermek is.

Szívás.

Akinek nincsenek otthon eszközei, az nyomhatja a fekvőtámaszokat, vagy a méltán híres és elismert fegyencedzést és a többi bohóckodást.

Hogy mi várható Magyarországon? A kormány eddigi intézkedéseit figyelve egyelőre nem valószínű, hogy nálunk is erre a sorsra jutnak a termek.

Valószínűleg ezt csak a diagnosztizált fertőzöttek számának ugrásszerű növekedése indokolhatná, de reméljük, ez nem következik be.

Másrészt a tulajdonosok bármikor dönthetnek úgy, hogy nem nyitnak ki a járványveszély miatt.

Na, és akkor merjünk-e edzőterembe menni, vagy sem?

Nem vagyunk orvosok, sem járványügyi szakértők. De az józan ésszel talán belátható, hogy normál körülmények között nagyobb veszély a teremben sem leselkedik ránk, mint mondjuk egy élelmiszerüzletben, vagy egy nem kihalt utcán bámészkodva.

Szóval – szigorúan magánvéleményként – azt tanácsoljuk, nyugodtan járjatok edzeni, amíg lehet! Azt is érdemes tudni, hogy Magyarországon csak a száz főnél nagyobb látogatottságú beltéri és az 500 főnél nagyobb látogatottságú kültéri rendezvényeket tiltották be.

Tekintve, hogy valószínűleg durván túl van biztosítva a dolog, és egy konditeremben azért ritka, hogy egyszerre százan edzenének, különösebben nem kell veszélytől tartanunk.

Azért néhány óvintézkedést érdemes betartani:

– moss alaposan kezet, zuhanyozz le edzés után (így meg lehet, hogy lábgombád lesz, de az könnyebben kezelhető), a zuhanyzóban viselj papucsot

– ne nyúlj a szemedbe és az arcodhoz edzés közben

– ne nyúlj másokhoz a teremben

– ne szexelj az öltözőben se idegenekkel, sem ismerőssel, se magaddal

– tudjuk, hogy nem egyszerű kibírni, de próbálj nem arcon tüsszenteni/köhögni másokat

– ha otthon hagytad a vizesflaskádat, most kivételesen ne a kukából halássz ki egyet

– az izzadtságot törölközővel itasd fel a képedről, ne a kezeddel törölgesd magad.

És ami a legfontosabb: ha betegnek, náthásnak érzed magad, vagy úgy érzed, valami már bujkál benned, az ég szerelmére, maradj otthon!

Szerző

Még szintén kedvelheted...