A váll edzése Sérülések

Befagyott váll szindróma – a nem múló vállfájás okai és kezelése

A befagyott váll szindróma az egyik legutálatosabb dolog, ami a vállízületünkkel történhet. Akár 2-2,5 évbe is beletelhet, mire kigyógyulunk belőle.

Miért pont a váll?

Hiszen annyiféle helyen történhetne velünk ez a szörnyűség. Pont a számtalan funkciót betöltő és mozdulatok százaiban résztvevő vállunk rottyan le ilyen csúnyán?

A helyzet az, hogy a vállízület az egyik legösszetettebb, legmozgékonyabb, és ebből kifolyólag sajnos az egyik legsérülékenyebb részünk is.

A testépítés és erőemelés számos gyakorlatában vesz részt, a nyomógyakorlatok mellett a kar oldalra emelését is a váll végzi elsősorban.

Hogyan fagy be a vállunk?

A befagyott váll szindróma (Adhesiv capsulitis vagy Periarthritis humeroscapularis) egy olyan állapot, amikor a vállban és az azt körülvevő lágy szövetekben krónikus gyulladás alakul ki. Az ízületet körülvevő kötőszövetek gyulladt állapotban megvastagodnak, 3-4 mm-ről akár 1-2 cm vastagságúra is megduzzadhatnak.

Befagyott váll
Forrás: harvard.edu

Rendkívül merevvé és kötötté válnak, ezzel pedig akadályozzák az ízület mozgását. Mivel a beteg így nem tudja mozgatni a végtagot, az ízület még kötöttebbé és merevebbé válik, a lágyrészek pedig hegesedni kezdenek. A váll befagyott, elkezdődött egy ördögi kör.

A befagyott váll okai

A pontos kiváltó okokat még az orvosok sem mindig tudják megmondani. A leggyakoribb tényezők az alábbiak:

– korábbi sérülés

– műtét

– hosszú mozdulatlan időszak.

Viszont ezek hiányában is befagyhat a váll, bármiféle valószínűsíthető ok nélkül. Az orvosok szerint ezek a betegségek növelik rá a hajlamot: Parkinson-kór, cukorbetegség, valamint egyes pajzsmirigy-problémák.

A befagyott váll leggykrabban 40-50 éves nőknél fordul elő, de fiatalok körében sem ritka.

Befagyott váll

A váll befagyásának tünetei

Leginkább a fájdalom jelzi a bajt, különösen a váll elülső és külső ívén. A fájdalomhoz mozgásbeszűkülés is társul. Először a váll kifelé forgatása, majd az oldalra emelése is megoldhatatlan probléma elé állítja a beteget. A passzív mozgások – mozgatások – is beszűkülnek, vagy teljesen megszűnnek. Tehát az orvos vagy a gyógytornász sem tudja mozgatni a gyulladt testrészt.

A tünetek reggel, ébredéskor, vagy más, hosszabb mozdulatlan periódus után kínozzák legjobban az embert. A fájdalom nyugalmi állapotban is előfordul, mozgatásra még erősödhet is. Nehézséget okoz a mindennapi feladatok ellátása, és alvás közben sem tud a beteg a fagyott oldalára fordulni.

A betegség szakaszai – hosszú gyógyulási folyamat

A befagyott váll meglehetősen lassan gyógyul, a betegség lefolyását három szakaszra lehet osztani:

1. Fagyás. Erős fájdalommal és mozgásbeszűküléssel indul, majd a vállízület bemerevedik. Mivel a mozdulatok egyre fájdalmasabbak, a beteg kerüli ezeket – így indul az ördögi kör, és a nem használt testrész pont emiatt még merevebb lesz.

A fagyás szakasza az első tünetek jelentkezésétől 3-6 hónapig tart.

2. Fagyott fázis. Ez a szakasz 3-12 hónapig tart, és bár a fájdalom mérséklődik, a mozgástartomány továbbra is szűk marad.

3. Olvadás. A fájdalom megszűnik, és lassan visszatér a váll mozgásfunkciója. Ez a szakasz még további egy évet vesz el az életünkből.

Összességében tehát akár 2 év, vagy annál is több lehet egy befagyott váll gyógyulási ideje. A jó hír az, hogy ezt kezeléssel azért jelentősen le lehet rövidíteni.

A befagyott váll kezelési lehetőségei

Gyógytorna

Legfontosabb, hogy ne hagyjuk tovább nyugalomban a vállat, és a beteg célzott gyógytornával igyekezzen a mozgásfunkciókat minél hamarabb helyreállítani. A tartósan fagyott váll könnyen gyulladást okozhat, a mozgáskiesés pedig a többi ízületre is irreális terhet ró azzal, hogy ezek igyekeznek kisegíteni a beteg vállat – átveszik tőle a munka egy részét.

A manuálterápiás szakember a váll mozdulatait fájdalomhatárig végezteti, kezelésről kezelésre növelve a mozgásfunkciót. Kezdetben mindenképpen legyen jelen a szakember is, mert a helytelenül végzett gyakorlatokkal hátráltatjuk a gyógyulást. A gyógytornát kombinálhatjuk melegterápiával – az iszappakolás és a melegvizes fürdő ajánlott kiegészítő gyógymódok.

Fájdalomcsillapítás

A váll fájdalmát gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerekkel vagy injekciókkal lehet csökkenteni. Alkalmaznak szteroidos és nem szteroidos kezelést is, a betegség súlyosságától, makacsságától függően.

Műtéti kezelés

A befagyott vállat végső esetben műtéttel lehet helyreállítani. Ha egyéb kezelés nem vezet eredményre, sebészi úton oldják a megvastagodott ízületi tokot.

A műtétet arthroszkóposan végzik, 2 db. 5 mm-es lyukon vezetik be az ízületi kamerát. A beavatkozás 20-30 perces, és többnyire altatás nélkül, helyi érzéstelenítéssel történik.

A gyógyulás a műtétet követően egészen gyors, a legtöbb esetben 6 hét után teljesen megszűnik a fájdalom, és a beteg visszanyeri a beszűkült mozgástartomány legalább 90 százalékát.

Ahhoz, hogy a váll minél többet visszanyerjen eredeti mozgásfunkciójából, fontos, hogy a műtét után szinte azonnal tornáztatni kezdjük. Ehhez kezdetben szakember szükségeltetik.

 

Még szintén kedvelheted...