Táplálkozás

B12-vitamin

A B12-vitamin egy vízben oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a test által fel nem használt mennyiség a vizelettel távozik a szervezetből.

Szerepe

A többi B-vitaminhoz hasonlóan fontos szerepet játszik az anyagcserében. A vörösvértestek termelésében és a központi idegrendszer működésében nyújt segítséget.

Természetes forrásai

A test sokkal jobban hasznosítja az állati forrásból származó B12-vitamint, mint a növényi forrásból származót, valamint a nem állati eredetű források igen eltérő mennyiségben tartalmazzák ezt a vitamint, így nem tekinthetők megbízható B12-vitamin-forrásnak.

A B12-vitamin hiánya

A B12-vitamin hiánya akkor lép fel, amikor a test nem jut elegendő vitaminhoz, vagy nem tudja megfelelően hasznosítani a felvett mennyiséget, főként az 50 év felettiek nagy része képtelen élelmiszerekből hozzájutni.

B12-vitamin kiegészítésre van szükségük a szigorú vegetáriánus, vagy vegán étrendet követőknek, akik kiiktatták étrendjükből a tojást és a tejtermékeket. Az emésztőszervekkel kapcsolatos műtéteken (pl. gyomorgyűrű behelyezése) átesett betegek szervezete nem képes felszívni a B12 vitamint.

Az emésztési rendellenességben, mint pl. a lisztérzékenységben, vagy a Chron-betegségben szenvedők sem jutnak megfelelő mennyiségű B12-vitaminhoz.

Hiánybetegségei

  • Vérszegénység
  • Egyensúlyérzék elvesztése
  • Zsibbadás vagy bizsergés a kezekben és a lábakban
  • Gyengeség

Ajánlott dózisok

A vitaminszükséglet kielégítésének legjobb módja, ha változatos húsételeket fogyasztunk. Azok, akik nem esznek húst az alábbi forrásokból juthatnak B12 vitaminhoz:

  • Majdnem minden multivitamin készítmény tartalmazza, mivel más B vitaminokkal (pl. niacin, riboflavin, B6-vitamin) és magnéziummal együtt szívódik fel a legjobban.
  • Injekció formájában is hozzá lehet jutni.
  • Másik formája lehet egy bizonyos orrkenőcs.

A napi ajánlott bevitel (RDA) függ az életkortól és a nemtől is, továbbá más faktorokat is figyelembe kell venni, mint például a terhesség, vagy betegség. A terhes, vagy szoptató nők esetében például magasabb dózisra van szükség.

Az ajánlott mennyiségek:

Csecsemők:

0 – 6 hónapos: 0.4 mikrogramm/nap

7 – 12 hónapos: 0.5 mikrogramm/nap

Gyermekek:

1 – 3 éves: 0.9 mikrogramm/nap

4 – 8 éves: 1.2 mikrogramm/nap

9 – 13 éves: 1.8 mikrogramm/nap

Kamaszok és felnőttek

Férfiak és nők: 2.4 mikrogram/nap

Testépítők, erőemelők ennél sokkal többet is bevihetnek naponta, hiszen a vízben oldódó vitaminok túladagolásától egyáltalán nem kell tartani.

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük