Táplálkozás

B1-vitamin (tiamin)

A B1-vitamint, a nyolcféle B-vitamin egyikét tiaminnak is nevezzük.Mint, minden B-vitamin, a tiamin is felelős azért, hogy a testünk a szénhidrátot energiává alakítsa, továbbá segíti a zsír, valamint a fehérje lebontását. A B-vitaminok felelősek továbbá az egészséges bőr, haj, szemek és máj fenntartásáért. Szükségesek továbbá az idegrendszer és az agy megfelelő működéséhez. Minden B-vitamin vízben oldódik, tehát a testünk nem képes tárolni azokat.

„Anti-stressz” vitaminként is utalnak rá, mivel erősíti az immunrendszert, ezáltal a szervezetünk ellenállóbbá válik stresszes körülmények között is. Elnevezése onnan származik, hogy ez volt az elsőként felfedezett B-vitamin.

A tiamin növényekben és állatokban is megtalálható, legfőbb szerepe az ATP előállításban van, melyet testünk összes sejtje energiaként hasznosít. Ritkán találkozunk hiánybetegséggel, általában alkoholistáknál és evési rendellenességgel küzdőknél fordulhat elő. A B1-vitamin hiányának tünetei: fáradtság,ingerlékenység,depresszió éshasi diszkomfortérzés, valamint a szénhidrát-emésztés zavarai.

Súlyosabb esetben az alábbi betegségekkel találkozhatunk:

Beriberi

Tünetei az alábbiak: duzzanat,bizsergésvagyégő érzés akezekben és lábakban,zavartság,légzési nehézséga tüdőben lévő folyadék miatt, és kontrolálatlan szemmozgások. Mivel a fejlett világban ételeink B1-vitaminban általában gazdagabbak, ritka betegség.

Wernicke-Korsakoff szindróma

A tiamin-hiány miatt kialakuló idegrendszeri betegség. Károsodik a központi, valamint a perifériális idegrendszer, kísérő tünetei a feledékenység, zavartság és koordinációs problémák.

Szürkehályog

Az előzetes kutatások arra utalnak, hogy a megfelelő mennyiségű tiamin-bevitel csökkentheti a szürkehályog kialakulásának kockázatát.

A B1-vitamin forrásai:

A legtöbb élelmiszer tartalmaz tiamint. Legfontosabb forrásai a sertéshús, valamint a belsőségek. Nagy mennyiségben található meg továbbá a teljes kiőrlésű gabonában, hántolatlan rizsben, hüvelyesekben, a búzacsírában, korpában, a sörélesztőben és a melaszban.

Formái:

A B1-vitamin megtalálható a legtöbb multivitamin- , B komplex-készítményben, de önállóan is szedhető. A dobozán a B1-vitamin elnevezésen túl találkozhatunk a tiamin, tiamin hidroklorid, vagy a tiamin mononitrát feliratokkal is.

Ajánlott mennyiség:

Felnőttek esetében:

  • Férfiak: 1.2 mg (RDA)
  • Nők: 1.1 mg (RDA)
  • Terhesség és szoptatás alatt: 1.4 mg (RDA)

Mellékhatások:

A tiamin szedése általában biztonságos, túladagolása esetén gyomorbántalmakat tapasztalhatunk. Természetesen az orvos, vagy a gyógyszerész utasításai alapján szedhető.

Továbbá figyelembe kell venni, hogy egy fajta B-vitamin huzamosabb ideig történő szedése felboríthatja más fontos B-vitaminok hatását, így ajánlott komplex kiegészítők alkalmazása, amely mind a 8 féle B-vitamint tartalmazza.

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük