Táplálkozás

Az MRP-k (étkezéshelyettesítők) szerepe a testépítő étrendben

Megannyi haszontalan, és néhány igazán értelmestáplálékkiegészítő karcsúsítja rendszeresen az amatőr és hobbitestépítők pénztárcáját. A gyártóknak is meg kell élniük valamiből, ezért egyre nehezebb kiválogatni a valóban hasznos kiegészítőket a dzsuvából.

Az MRP-k, magyarul étkezéshelyettesítők (Meal Replacement Powder) használatában mindenképp van némi fantázia.

 

Milyen egy jó MRP?

Mindig a fehérjetartalom legyen az első, amit lecsekkolsz. A legjobb termékek fehérjerésze 30-40 százalék is lehet, az alsó határt valahol 20 körül húzzuk meg. Lényegében egy jobb tömegnövelő ez, jelentősebb proteintartalommal.

Az MRP-k tápanyagtartalmának döntő hányadát (60-70 százalékát) a szénhidrátok alkotják. A legtöbb termék a közepesen gyors felszívódású maltodextrinnel operál, de van már a piacon zab-alapú, tehát lassabban felszívódó étkezéshelyettesítő is.

A maltodextrines termék hátránya a hatására viszonylag gyorsan bekövetkező inzulincsúcs, ezért nem érdemes túl sok időt várni utána. 2 óra múlva mindenképp vigyél be egy teljes értékű étkezést.

A zabos MRP-vel nyilván nincs ilyen gond, szép egyenletes vércukorgörbét produkál, na de ilyenkor fordul meg az ember fejében, hogy ezt saját kezűleg is elkészítheti, jóval olcsóbban. Persze ha a kényelem az elsődleges, nyugodtan használd ezt a típust.

Mikor érdemes ezeket használni?

A gyorsabb szénhidrátot tartalmazó MRP-ket célszerű edzés utánra időzíteni, de persze a nap bármelyik időszakában elfogyaszthatsz 1-2 turmixot ezekből. Ma már elfogadottabb az a nézet, hogy az első étkezés lehetőleg ne tartalmazzon gyors felszívódású szénhidrátot, így például pihenőnapon kiválthatsz vele egy étkezést a nap folyamán, amikor rohanásban vagy, és nincs időd terített asztalhoz ülni, vagy nyársra húzni egy Fekete Laci-féle sült kacsát.

Egyéb összetevők

Képtalálat a következőre: „drink shake bodybuilding”Az MRP-k többsége nem csak fehérjéből és szénhidrátból áll. Bőséggel tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, persze a csomagolásra nyomtatott RDA (napi ajánlott beviteli mennyiség) nem sokat mond, mert ugye egy testépítő lehet 60, vagy 140 kilós is.

Egy jó MRP-ben kreatint is tesz a gyártó, ez általában a „szintentartáshoz” elegendő 2-4 gramm körül mozog.

Mikor ne használj ilyesmit?

Ha módodban áll napi 5-6-szor elfogyasztani egy teljes értékű SZILÁRD étkezést, akkor felesleges MRP-re cserélned a csirke-rizst, vagy ennek valamelyik alternatíváját. A szilárd étel mindig jobb – leszámítva az edzés utáni első 15 percet – , és kevesebb eséllyel rohansz a wc-re, mint egy fosatós turmix után, ami épp csak átszaladt rajtad.

Diétában a maltodextrines MRP általában tiltólistás, de azt, hogy rád hogyan hat, neked kell kitapasztalnod. Ha tökéletes az étrended, és beiktatsz egy ilyen turmixot edzés utánra, nincs más dolgod, mint figyelni, hogyan reagál rá a szervezeted. Ha a zsírégetés akadozik, iktasd ki – ugye, milyen „bonyolult”?

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük