Sérülések

Az ízületi gyulladás kezelése

Ízületi gyulladással nem tanácsos edzeni. A fájdalmas, duzzadt ízületeket kímélni kell, különben csak rosszabbodik az állapotod. Ahhoz, hogy a lehető legrövidebb idő alatt elmúljon a betegség, kénytelen leszel betartani néhány alapszabályt. De először nézzük, mi okozhat gyulladást.

Az ízületi gyulladás okai

A betegség minden életkorban előfordulhat, de természetesen idősek esetében nagyobb valószínűséggel alakul ki. Megkülönböztetünk akut (hirtelen fellépő) és krónikus (hosszabb idő alatt, fokozatosan kialakuló) ízületi gyulladást.

Az akut változat leggyakoribb előidézője valamilyen sérülés, míg krónikus gyulladás elsősorban kopásos folyamatok és hosszú időn át tartó, nem optimális igénybevétel során alakul ki.

Sportolók esetében közrejátszhat létrejöttében a nem megfelelő edzéstechnika, túlterhelés, és a kívánatosnál nagyobb súlyok használata.

Ízületi gyulladást okozhat bakteriális fertőzés is, ekkor a sérülésen vagy a vérkeringésen keresztül kórokozók jutnak be, gennyes ízületi gyulladást okoznak. Ritkább esetben egyes anyagcserezavarok, vagy köszvény is közrejátszhat a betegség létrejöttében.

Tünetek

  • Fájdalom
  • Mozgáskorlátozottság
  • A gyulladt terület megduzzad
  • Az ízület környéke kivörösödik
  • Étvágytalanság, gyengeség

A gyulladás fokozott ízületi folyadék termelést eredményez, melynek következtében megfeszül az ízületi tok. Ez kínzó fájdalmat okoz, és ha a kezelés elmarad, csak súlyosbodik a helyzet.

Hogyan kezelhető az ízületi gyulladás?

Szerencsére nem kell katasztrófahelyzetet kihirdetned, hiszen a gyulladás gondos kezelés hatására viszonylag hamar csillapodik. A duzzadt testrészt ajánlatos pihentetni, borogatni, jegelni. Ha végtagot érint a gyulladás, polcold fel, és helyezd nyugalomba.

Kedvező hatása lehet egyes fizioterápiás kezeléseknek, nem-szteroid gyulladáscsökkentőknek. Ha a probléma súlyosabb, szteroid tartalmú gyógyszerekre, injekcióra is szükség lehet.

Megelőzés

Sportolók esetében ugye tiszta sor, legtöbbször túlterhelés okozza mind az akut, mind a krónikus gyulladást.

A mozgásszegény életmód ugyanúgy az ízületi gyulladás melegágya lehet, mint a túlzott igénybevétel. A rossz étrend és a sport hiánya törvényszerűen elhízáshoz vezet, ami többletterhelést jelent a testnek. Ha ehhez gyengén fejlett izomzat párosul, a teher jelentős része az ízületekre nehezedik, mivel a satnya izmok nem fogják bírni.

A sérülések megelőzése érdekében nagyon fontos, hogy alaposan melegíts be edzés előtt, és ha szükséges (sérülékeny terület esetében), használj bátran bemelegítő krémet.

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük