Dorian Yates bicepszszakadás után
Sérülések

Az izomszakadás okai és kezelése

Izomszakadásról akkor beszélhetünk, amikor az izom folytonossága megszakad. A szakadás lehet részleges vagy teljes, közös jellemzőjük az erős fájdalom, és az érintett végtag mozgásképtelensége. A fájdalom és az ijedség garancia arra, hogy a pórul járt sportoló orvoshoz fordul, hiszen köztudott, hogy akinek izomszakadása van, azonnal észleli a semmilyen más sérüléshez nem hasonlítható tüneteket.

Mi okozhat izomszakadást

Dorian Yates bicepszszakadás utánBár a szakadás szinte mindig valamilyen nagymértékű erőkifejtés következtében jelentkezik, vannak tényezők, melyek nagyban elősegítik bekövetkeztét. Lássuk a legfontosabbakat:

Túledzettség: Ha nem pihenünk eleget, mielőtt izmainkat újra megedzenénk, a gyakorlatok során keletkezett mikrosérülések nem tudnak begyógyulni, és csak újabbak és újabbak keletkeznek, ami az izomszövet gyengüléséhez vezet.

Dehidratáció: Nem lehet eléggé hangsúlyozni az elegendő folyadékbevitel fontosságát. Jelentős mértékben növeli a sérülések veszélyét, ha az izmok vér- és oxigén-ellátottsága a normális szint alá csökken. Igyunk meg minden 20. testsúlykilogrammonként egy liter vizet, és még egy litert edzés alatt.

Az elektrolit háztartás felborulása: Ha nincs megfelelő folyadékpótlás, a víz mellett a nélkülözhetetlen ásványi anyagok is kiürülnek szervezetünkből. Különösen fontos a kálium és a magnézium szerepe, mert ezek nem megfelelő szintjének esetén izomgörcsökkel, súlyosabb esetben pedig izomszakadással kell számolnunk.

Izomszakadás leggyakrabban a következő izmokban jöhet létre:

Bicepsz

Mellizom

Négyfejű combizom

Combhajlító

Vádli (Achilles-ín)

Az izomszakadás kezelése

Mint már említettük, ha megtörtént a baj, arról egész biztosan tudni fogsz. Fontos, hogy az edzést azonnal hagyd abba – már ha képes vagy rá egyáltalán. Amennyire csak teheted, kerüld a meleget, és tegyél jeget a sérült területre, így csökkentheted a gyulladás mértékét. Alkalmazz szorítókötést a szakadás sújtotta rész nyugalomba helyezésére.

Hívj orvost, aki gyulladáscsökkentő szert, nagy fájdalom esetén pedig nem-szteroid gyulladáscsökkentőt fog adni, a vizsgálat során pedig eldől, hogy szükség lesz-e műtétre. Sok testépítő esett már át izomszakadáson, és kijelenthető, hogy esztétikai szempontból maradandó károsodást okozott nekik ez a sérülés, ugyanis testük szimmetriája romlik, és hátrányban lesznek a mezőny többi tagjával szemben. Izomszakadás elszenvedője volt már Kathi Béla, Dorian Yates (a képen látható az eldeformálódott bal bicepsz) és Ronnie Coleman is.

Rehabilitáció

Ahogy állapotunk engedi, igyekezzünk minél előbb elkezdeni a szakadásból felgyógyuló testrész mozgatását, óvatos tornáztatását. A terhelést természetesen fokozatosan növeljük, ne tegyük ki gyógyulófélben lévő izmainkat hirtelen sokkhatásnak.

Izomszakadás és szteroidhasználat

Mint a striák esetében, itt is gyakori az általánosítás, mely szerint izomszakadás csak doppingszereket használó testépítők, erőemelők körében fordul elő.

Az igazság ezzel szemben az, hogy a doppingnak közvetlenül nincs köze az izomszakadáshoz, de közvetve okozhatja a szteroidkúra hatására megugró erőszint, melynek hatására az illető drasztikus mértékben emel a használt súlyokon.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük