Ínhüvelygyulladás
Sérülések

Az ínhüvelygyulladás kezelése

ÍnhüvelygyulladásKevés olyan sérülés van, ami jobban megkeserítené egy testépítő életét, mint az ínhüvelygyulladás. A fájdalom miatt képtelen vagy normális súlyokat használni, és bizonyos gyakorlatokat egyáltalán nem tudsz végezni. Ez bizony tragikus tud lenni akkor, mikor éppen tömegnövelő időszakod csúcsán vagy, és élvezed a nagy súlyok önbizalomnövelő hatását, de diéta alatt is hátráltat, hiszen az izommegtartás miatt törekedned kellene a lehető legnagyobb súlyok használatára.

Hogyan alakul ki ez a nyavalya?

Az ínhüvelygyulladás egyik gyakori oka a túlerőltetés. Ebben az esetben fibrines ínhüvelygyulladásról beszélünk. A testrész rendszeres, egyoldalú erőltetése az ínhüvelyek duzzanatát és gyulladását eredményezi.

A panaszok nem csak sporttevékenység hatására jelentkezhetnek. Nem ritka az ínhüvelygyulladás pénztárosok, gépírók, zenészek esetében sem, a lényeg, hogy hosszan tartó és egyirányú terhelés érje a testrészt.

Fájdalom leggyakrabban az ujjfeszítő inakban és az alkar csontjai mentén jelentkezhet. Az ujjak mozgatása igen fájdalmas, és munka- illetve edzésképtelenné teszi az embert.

Gennyes ínhüvelygyulladás fertőzés következtében alakul ki, ami létrejöhet valamilyen szúrt vagy vágott seb elfertőzése esetén, de a fertőzés átterjedhet a környező szövetekről is.

Az ínhüvelygyulladás kezelése

A fibrines ínhüvelygyulladás többnyire eredményesen kezelhető a fájdalmas testrész pihentetésével és hidegvizes borogatással. Ha ez nem segít, irány az ortopédia, ahol néhány hétre sínbe teszik a végtagot, így biztosítva neki a tökéletes nyugalmat.

A tüneteken enyhíthetnek a gyulladáscsökkentő krémek, gyógyszerek, továbbá segíthet a fizikoterápiás kezelés is. Ha a fájdalom makacs és szűnni nem akaró, szteroid injekciót adhat az orvos.

Gennyes ínhüvelygyulladás esetén sebészi beavatkozás és antibiotikumos kezelés szükséges.

Mi lesz az edzéssel?

Természetesen, ami fájdalmat okoz, ne csináld! Egy kis fantáziával áthidalhatjuk a nehézségeket. Van, aki képtelen egyenes rúddal végezni az állva bicepszezést, de ha franciarúd van a kezében, minden további nélkül megy neki.

Ha már azt fontolgatod a fejedben, hogy felhagysz az edzéssel, érdemes előbb kipróbálnod néhány alternatív módszert.

Ha pihentél pár hetet, netán orvosi beavatkozás is történt, eszedbe ne jusson a korábban használt súlyokkal edzeni. Lassan, fokozatosan térj vissza hozzájuk. A sérülés kiújulását megelőzheted a problémás terület izmainak erősítésével (ujjtorna, valamint mindkét alkarizom egyenlő mértékű fejlesztése) és megfelelő mennyiségű vitamin- és ásványi anyag bevitellel.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük