Arnold Schwarzenegger
Edzés

Az ideális edzőpartner

Megfelelő edzőtársat találni sokszor nehezebb, mint feleséget/férjet. Bár szép számmal vannak olyan testépítők, erőemelők, akik egyedül is képesek kihozni magukból a maximumot, egy jó partner mentálisan és fizikálisan is nagy segítségünkre lehet.

A régi és jelenlegi profi versenyzők között olyan neves párosakat említhetünk, mint Arnold Schwarzenegger és Franco Columbu, Jay Cutler és Phil Heath, vagy az inkább filmekből ismert „Barbár fivérek” -név szerint Peter és David Paul. Honfitársaink közül hírhedten kemény edzéseket végez együtt a két erőemelő-erősember, Kathi Béla és Szabó Zsolt, valamint Vörös Zoltán és Lauter Victor, akik a papíron „lágyabb” testépítő vonalat képviselik.

Milyen a jó edzőtárs?

David és Peter Paul

A legfontosabb, hogy olyan partnert válasszunk, akiből  – csúnya szó, de igaz – profitálhatunk. Semmi szükségünk egy koloncra, aki csak hátráltat. Szép dolog az edzőtermi barátság, de csak akkor, ha a munkát sem akadályozza.

Az utolsó ismétlések problémája

Van néhány olyan gyakorlat, melyeket csak segítővel érdemes végezni. Függ ez természetesen az edzőterem felszereltségétől is, mert ha lehetőségünk van erőkeretben végezni a guggolást és a fekvenyomást, nem kerülünk életveszélyes helyzetbe akkor sem, ha véletlenül rajtunk marad a súly. Megoldás ebben az esetben is van, de csak végszükség esetén érdemes ehhez folyamodni.

Ha egy megbízható partner áll mögöttünk, bátran nekivágunk az utolsó ismétlésnek is. Fekvenyomásnál a súly kiemeléséhez is kérhetünk segítséget, és ugyanígy a rúd visszahelyezése esetén is – még versenyen is.

Van, aki egyéb – nem „életveszélyes” –  gyakorlatok közben is szereti, ha kísérik. Álló, vagy Scott-padon végzett bicepszgyakorlat közben segíthet, ha a mozdulat alján kapunk egy kis segítséget. Mások a csigás gyakorlatokban kérnek segítséget, elsősorban a váll és a hát stabilizációjának érdekében.

Hasonló vagy azonos célok

Jó, ha partnerünknek is hasonló céljai vannak. Ha már eleve úgy áll a dologhoz, hogy „én nem akarok nagyon izmos lenni, csak egy kicsit nőni meg erősödni”, kukázzuk az emberkét. Ha ennyire nincs célja, csak hátráltatni fog.

Nem muszáj a tömegnövelő és a diétás ciklusokat is összehangolni – bár ez lenne a legjobb – de az edzésen ugyanarra törekedjünk: a maximumra.

Megbízhatóság, pontosság

Arnold és FrancoHa társad rendszeresen panaszkodik fáradtságra, kedvetlenségre, vagy egyéb mondvacsinált okok miatt igyekszik magát kimenteni az edzés alól, ideje új partner után nézni. Mindenkivel előfordult már, hogy betegség, túlóra vagy egyéb ok miatt ki kellett hagynia az edzést, de érezhető az, amikor a társ maga keresi az indokot, csakhogy aznap ne kelljen lemennie a terembe.

Motiváció

Nem vagyunk minden edzésen egyformán motiváltak. Ha partnerünk duzzad a tettvágytól, és éppen arra készül, hogy széttépje a vasat, még kihúzhat a gödörből.

Sokat segíthet, ha valaki folyamatosan biztat gyakorlat közben: „Gyerünk, még egyet, na még egyet!”. Nem szükséges szépirodalmi igényességű szöveget használnunk. Képzeljük csak el, milyen lett volna, ha Arnold udvariasan megkéri Franco barátját: „Kérlek szépen, nyomd ki azt a súlyt, légy szíves.”

Motiválhat az is, ha edzőtársunk egy kicsivel előrébb jár, mint mi. Egy kis egészséges versengés mindig jól jön, de fontos, hogy ne legyen reménytelen a küzdelem, mert az idővel alááshatja a lelkesedést.

Hol találhatunk jó edzőtársat?

Gyakorlatilag bárhol, de ha baráti körünkben senki nem érez ehhez a sporthoz affinitást, beszédbe elegyedhetünk az edzőteremben is az elhivatottabbnak tűnő sporttársakkal. Minél több ismerősünk lesz, annál nagyobb valószínűséggel akad köztük olyan, aki megfelel a fentebb említett követelményeknek.

Arnold Schwarzenegger

Ha ez sem vezet sikerre, érdemes átböngészni az internetes fórumokat, ugyanis meglepően sokan járnak ebben a cipőben. Itt vissza is kanyarodtunk az edzőtárs-párkapcsolat párhuzamhoz, sok sikert mindenkinek, aki még nem találta meg az igazit!

Hülye kérdések testépítők bosszantására

A súlyzós edzés haszna az élet egyéb területein

Kezdő testépítők gyakori hibái

Miért hányok manapság az edzőtermektől?

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük