Ti kérdeztétek

Az év kérdése: Miért olyan izmosak az útépítő munkások?

Mostanában egyre többször akad meg a szemem az út mentén aszfaltozó, betonozó munkásokon (nem olyan értelemben, mielőtt még itt valaki beszólna). Szinte mindegyiknek egészen jól láthatóak az izmai, többségükön alig van zsír, teljesen jól néznek ki. Mitől lehet ez? Szednek valamit? Vagy ennyire hatásos a nehéz fizikai munka?

– kérdezi tőlünk Gyuri.

Nos, kedves Gyuri, azt szinte kizártnak tartjuk, hogy az útépítésen dolgozó melósok „szednének” valami cuccot, valószínűsíthetően az étrendjük sem igazán megfelelő az izomépítéshez.

A fizikai munka egyik áldásos hatása, hogy rengeteg kalóriát éget el, már ha az illető nem a lapátot támasztja egész idő alatt. Az így kialakult energiadeficit pedig azt is eredményezi, hogy kevesebb rajtuk a zsír.

Azt, hogy eme állampolgárok különösebben izmosak lennének, talán vitathatjuk, mert ha valakinek alacsonyabb a testzsírszázaléka, látványosabbak az izmai, még akkor is, ha egyébként kisebb az izomtömege, mint mondjuk neked.

Hogy efféle melóval lehetne elérni a legjobb fizikumot, az megint csak tévedésnek tűnik. Ha egy ilyen fickó jól néz ki, az nagy valószínűséggel az adottságai (tudod, genetika) miatt van, és inkább úgy kellene fogalmazni, hogy a munkája ellenére is jól néz ki. Tehát ha rendes étrenddel súlyzós edzést végezne, valószínűleg sokkal jobb eredményeket érne el – persze ha érdekelné.

Próbáld elfogadni, hogy mindannyian más adottságokkal jöttünk világra, és sajnos vannak olyanok, akik napi 2 parizeres szendviccsel és 5 üveg sörikével a gyomrukban is jól tudnak kinézni, míg mások vért hugyoznak, hogy 2 deka izmot felszedjenek egy év alatt. Azért ne aggódj, hosszabb távon a második csoport fogja elérni a célját.

Ha kérdésed van, tedd fel itt: testepitek@testepitek.hu vagy üzenetben, Facebookon.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük