Táplálkozás

Az edzés utáni étkezés

Egy testépítő napirendjének talán legfontosabb étkezése az edzés utáni. Szervezetünk kimerült, glikogénraktáraink lemerültek, ideje feltölteni őket. Edzés után mintegy 2 óráig nyitva van egy ún. anabolikus ablak, ilyenkor gyors szénhidrátra és gyorsan felszívódó tejsavófehérjére van szükségünk a lehető legoptimálisabb fejlődés érdekében.

Mit és mennyit együnk?

Edzés után azonnal igyunk meg egy proteinturmixot, ami tartalmazzon 40-50g fehérjét, és szintén 40-50g cukrot, legjobb a dextróz (szőlőcukor). A gyümölcscukor nem alkalmas az edzés utáni lemerült glikogénraktárak feltöltésére. A kemény súlyzós edzés rengeteg apró mikrosérülést okoz izmainkban, melyeket újjá kell építeni. Ezért nagyon fontos a megfelelő mennyiségű fehérje bevitele. Az edzést követő 2 órában vigyünk be szervezetünkbe testsúlykilogrammonként 1 gramm fehérjét és szénhidrátot. Ezt a mennyiséget általában 2 étkezéssel tudjuk biztosítani, de míg az első egy gyorsan felszívódó fehérjéből és szénhidrátból (cukorból) álló turmix legyen, az ezt követő étkezés – hasonlóan a többi, nem edzés utánihoz – lassan felszívódó szénhidrátot és valamilyen húst tartalmazzon. Diétában ez természetesen zsírmentes hús legyen, lehetőleg csirkemell vagy hal, de tömegelés alatt ehetünk bátran marhát is. A második étkezés szénhidrát részét legjobb, ha rizs alkotja, esetleg mehet helyette arányos mennyiségű zabpehely, bab, teljes kiőrlésű tészta, esetleg héjában főtt burgonya.

Edzés utáni táplálékkiegészítők

A tejsavófehérjén kívül hasznos lehet edzés után 5-10 g kreatin, 5-20 g glutamin, és természetesen bármilyen vitamin és ásványi anyag és nyomelem is, különös tekintettel a kalciumra és a magnéziumra. A folyadékkal se spóroljunk, igyunk meg étkezésenként fél liter vizet, így elkerülhetjük az ilyenkor gyakran fenyegető dehidratáció veszélyét. Az edzés utáni turmixot megoldhatjuk MRP porokból vagy tömegnövelőkből is, lényeg, hogy tartsuk be az előírt fehérje és szénhidrátbevitelt.

Ha diéta van

Diéta alatt óvatosan kell a cukorral bánni, a legtöbb esetben teljesen száműzni kell az étrendből, még az edzés utáni étkezésből is. Az ektomorf, vagyis nehezen gyarapodó emberek általában könnyebben égetik a zsírt, köszönhetően gyorsabb anyagcseréjüknek. Az ő esetükben működhet az a koncepció, mely alapján az edzés utáni étkezés tartalmaz némi egyszerű szénhidrátot – többnyire szőlőcukort. Sokan cukor helyett inkább glutamint tesznek a turmixba, ez is kiválóan működhet ilyenkor, hiszen diéta alatt fokozottan fenyeget a katabolizmus veszélye.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük