Táplálkozás

Az edzés utáni első szilárd étkezés

Korábban már kifejtettük, hogy a testépítő/erőemelő edzés utáni első étkezést turmix formájában célszerű bevinni. De mi történik ezt követően? Mennyi időnek kell eltelni a következő kajáig, és mit kell akkor ennünk?

Nyitva az anabolikus ablak

Az edzést követő két órában kiemelten fontos, hogy bevigyél minden fontos, a fejlődésedhez szükséges tápanyagot. Először gyors felszívódású fehérjére, mellé némi egyszerű szénhidrátra van szükség, amit lehet esetleg kreatinnal, glutaminnal vagy BCAA-val turbózni. Ezeket turmix formájában fogyasztjuk, majd várunk egy kicsit.

Nem muszáj órákig pihentetni az emésztőrendszerünket. Ha 15 perc után rád tör az éhség, nyugodtan ehetsz. De a többségnek ennél hosszabb időre van szüksége ahhoz, hogy újra enni tudjon – általában 30-60 perc, ami teljesen rendben van. Ha extra lassú az emésztésed, akár 2 óra is eltelhet a következő étkezésig, de itt húzzuk is meg rögtön a felső határt. Ennél tovább soha ne várj.

Mit érdemes ilyenkor enni?

Az egyszerű szénhidrátok ideje ekkor már lejárt. Glikogénraktáraink feltöltve, kapkodni már nem kell. A turmixot követő szilárd étkezés tömegnövelő időszakban lassabban felszívódó, összetett szénhidrátot és jó minőségű, nem túl gyorsan, de nem is túl lassan felszívódó fehérjét kell, hogy tartalmazzon. Ha naponta 5 ilyen étkezésed van, értelemszerűen az előírt napi össz-tápanyagmennyiség egyötödét kell elfogyasztanod.

Jellemző kombinációk tömegnövelés alatt:

Csirke+rizs vagy bab, lencse, zab +zöldség

Marha+rizs vagy bab, lencse, zab

Hal+rizs vagy bab, lencse, zab +zöldség

Tojás+zab +zöldség

A túró ekkor még nem ajánlott a benne található kazein miatt, ami a leglassabban felszívódó fehérjeféle. Lefekvés előtt viszont mehet, amennyiben tisztában vagy a túró szénhidráttartalmával, és ennek nem feltétlenül előnyös hatásaival.

Ha diétázol, akkor több variáció is lehetséges. Ha nem vagy túlságosan zsírosodásra hajlamos, éppenséggel mehet némi cukor az edzés utáni turmixba, de a következő étkezésben törekedj a minél alacsonyabb glikémiás indexű szénhidrátforrások előtérbe helyezésére. Amennyiben úgy tapasztaltad, hogy nem érdemes ilyenkor cukrot fogyasztanod, tegyél zabot a turmixba, és a következő étkezésedben csak akkor legyen szénhidrát, ha még nem vitted be az előírt mennyiséget.

Diétás étrendbe beillesztve

Csirkemell+barnarizs vagy bab, lencse, zab +zöldség

Hal+barnarizs vagy bab, lencse, zab

Tojásfehérje és 1-2 sárgája+zab

Diéta alatt célszerű a napi szénhidrátmennyiséget az edzés köré csoportosítani, hogy egyrészt legyen energiád, másrészt vissza tudj tölteni. Egyébként, ha aznap nincs súlyzós edzés, és nem aerobozol reggel, az első étkezésben legyen a legtöbb szénhidrát, majd a 3. körül fogyjon el. De ez már egy másik téma.

Mi a helyzet a zsírral?

Ha tömegelsz, akkor sem árt, ha megpróbálod a szénhidrátot és a zsírt különválasztani. Ezzel tudod csökkenteni a zsírosodás mértékét. Azért túlzásba nem kell vinni, egy jó steaket (amiről tudvalevő, hogy nem a legsoványabb marhahúsból készül) nyugodtan ehetsz a turmix után. A telítetlen zsírokkal viszont ne fukarkodj, egy-két kanál lenmagolaj, vagy zsírosabb tengeri hal élettani szempontból kifejezetten előnyös lesz.

Az egész attól függ, hogy milyen a testalkatod, mennyire vagy hajlamos a zsírosodásra. Szóval tapasztald ki, vezess étkezési naplót, és figyeld, hogy reagál a tested.

Diéta során kerüljük a telített zsírokat, a telítetlenekre viszont ha lehet, még nagyobb szükség van, mint máskor. Persze a ketogén diéta megint más. Bonyolult világ ez.

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük