Edzés aranyérrel
Sérülések

Edzés aranyérrel?

Edzés aranyérrelA Föld lakosságának mintegy fele életében legalább egyszer átesik ezen a sokszor kínosnak titulált betegségen. Maga az aranyér egy olyan érköteg, melynek szerepe elengedhetetlen a végbél normális működéséhez és a széklet visszatartásához.

Mikor beszélünk aranyér betegségről?

Aranyér betegség akkor alakul ki, ha az érköteget tartó kötőszövet megnyúlik, és az aranyeres párna lecsúszik, és előbukkan a végbélből. Fontos, hogy minél előbb orvoshoz forduljunk, mert kezelés nélkül nagyon súlyos panaszokat okozhat az aranyér. A végbélrák tünetei is hasonlóak, ezért semmiképp se halogassuk a vizsgálatot.

Az aranyér tünetei

A betegség jellemző ismertetőjegyei a következők:

  • végbéltáji viszketés
  • fájdalom
  • vérzés
  • székletürítési nehézségek
  • az aranyércsomó kitüremkedése
  • váladékozás

Ha a kezelés nem történik meg időben, akár az aranyeres csomó kizáródása (aranyeres krízis) is bekövetkezhet, ami azonnali sebészeti beavatkozást igényel. Az állandósuló vérzés vérszegénységhez vezethet, a fájdalom pedig megnehezíti mindennapi életünket.

Mi történik a rendelőben?

Az aranyér gyanújával orvoshoz forduló betegek célszerű, ha a vizsgálat előtt elvégzik nagydolgukat. Egyéb előkészület nem szükséges, de számítsunk az alábbi témákkal kapcsolatos kérdésekre: az elmúlt néhány nap székelési viszonyai, családban korábban előforduló daganatos és egyéb betegségek, fájdalom van-e, illetve tapintható- e a kitüremkedő aranyér csomó.

A vizsgálat során a beteg oldalt fekszik, felhúzott térdekkel. Először a panaszos terület szemrevételezése történik meg, majd az orvos ujjal kitapintja a végbéltájék környékét. A végbéltükrözés a végbél alsó 4-8 centiméterét segít feltérképezni.

Az aranyér súlyossági fokai

Az aranyér betegség súlyosságától függően négy stádiumra osztható:

1. vérzés már jelentkezik, de kizáródás nem fordul elő.

2. Székelés vagy egyéb nyomásfokozódás esetén végbélen kívülre kerülhetnek az aranyeres csomók, de spontán visszahúzódnak.

3. A székelés során előesett csomók csak külső segítséggel (ujjal) nyomhatók vissza.

4. Az aranyeres csomók kizáródnak, és állandóan a végbélen kívül helyezkednek el.

Az aranyér kezelése

Kevésbé súlyos esetben eredményre vezethet a konzervatív kezelés, mely étrendbeli változtatásokat követel meg: növelni kell a rostbevitel és a folyadékfogyasztást, ezáltal lazább állagú lesz a széklet. Használhatók különféle végbélkúpok és szájon át szedhető készítmények is. Ambuláns megoldások közé sorolható az érhalmaz tövére felhelyezendő gumigyűrű, az injekciós kezelés, vagy az artéria alátöltés.

Ha a betegség súlyosabb stádiumában kerül diagnosztizálásra, műtéti beavatkozást kell végezni. Európában leggyakrabban a Milligan-Morgan-féle nyitott aranyérműtétet végzik, melynek a során a végbélzáró izomzatról lemetszik az aranyeres csomót, és lekötik a tápláló eret.

Modernebb beavatkozási mód a Longo-műtét. A 3-4. stádiumú, kizáródásos aranyerek kezelésére használják. Az eljárás lényege: egy körkörös bélvarrógéppel nyálkahártya hengert vágnak ki, a szöveteket pedig varratsorral egyesítik.

A kórházból általában akkor mehet haza a beteg, ha az első normális székletürítés megtörtént.

Edzés aranyérrel

Az aranyér betegség enyhébb stádiumai nem jelentik azt, hogy teljesen fel kell hagynod a súlyzós edzéssel. Lehetőség szerint ne most dönts rekordokat, és hagyd el a guggolást, felhúzást. Eredményes lehet a C-vitamin bevitel növelése is, akár napi 10 grammig is felmehetsz.

Próbáld kerülni azokat a gyakorlatokat is, amelyek a gerincet hosszirányban terhelik, pl. állva nyomás mellről, vagy a vállvonogatás. Természetesen minden esetben kérd ki kezelőorvosod véleményét!

Diétás étrend

Elhanyagolt izmok – lehet, hogy ezért stagnálsz?

C-vitamin vásárlás okosan

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük