Akné
Egészségügy

Az akné és a fehérjefogyasztás

A legtöbb testépítővel, erőemelővel és gyakorlatilag az összes magas fehérjetartalmú étrendet folytató sportolóval előfordult már, hogy durva aknéképződést tapasztalt bőrén. Ezt a kellemetlen tünetet a szóbeszéd igen könnyedén eredezteti a túlzott fehérjebeviteltől, és természetesen mindig akad valaki, aki a táplélékkiegészítővel elfogyasztott fehérjét (általában ugye tejsavót) okolja a történtekért.

A pattanások, mitesszerek kialakulásának oka ennél sokkal összetettebb, és nem közvetlenül a magas fehérjebevitel okolható értük.

Mi az akné?

Az akné egy olyan bőrbetegség, melynek következtében a faggyúmirigyek kivezető nyílása elzáródik és begyullad. Nagyobb valószínűséggel alakul ki az arcon, állon, az orcimpákon, vagy a háton és a mellkason – tehát olyan helyeken, ahol az átlagosnál több faggyúmirigyünk van. Az akné könnyen begyulladhat, ha a faggyúmirigyek váladéka nem tud kijutni.

Az akné fajtái

Zárt comedo-ról akkor beszélhetünk, ha az elhalt hámsejtek eltömítik a szőrtüsző nyílását, és a faggyú belül felgyülemlik.

Ha a zárt comedo-k sötétre színeződnek, és a bőr felszíne felé kinyílnak, tartalmuk ki tud ürülni – ekkor már mitesszernek nevezzük őket.

Pattanások: a szőrtüsző fertőzése vagy gyulladása miatt kialakuló, bőr felszínéből kiemelkedő vöröses foltok.

Ciszták (tömlők): köteges csomók a bőr felszíne alatt, belsejükben a szőrtüszőben felgyülemlett váladékkal.

A fokozott faggyútermelés szoros összefüggésben van a férfi nemi hormonok szintjével. Törvényszerű, hogy a tesztoszteron alapú doppingszerek használata előbb-utóbb pattanások megjelenéséhez vezet, de persze ez ilyenkor még az enyhébb tünetekhez sorolható.

Az akné általában tizenéves korban jelentkezik, és nagy átlagban elmondható, hogy e korosztálynak közel 90 százaléka tapasztalta, vagy tapasztalni fogja a tüneteket. Nagy szerepe van ekkor a fokozott hormontermelésnek, de örökletes tényezők is közrejátszanak.

Az akné kialakulását segíti a magas inzulinszint, melyet a magas glikémiás indexű ételek generálnak. A folyamat lényege, hogy az inzulin megemeli a szabad IGF-1 szintjét, ez pedig serkenti a hámsejtek növekedését és osztódását.

Szintén nem barátaink a rossz zsírok sem, különösen a transzzsírok nem, melyek fokozzák a faggyútermelést.

Elősegíti az akné kialakulását a savasító ételek túlzott bevitele is. Igen, ide tartoznak az állati eredetű fehérjék is, de a tápanyagok megfelelő arányával ellensúlyozni tudjuk a negatív hatást.

Könnyen belátható, hogy a megemelt fehérjebevitel önmagában még nem okozna aknéképződést, de ha ez nem társul szintén emelt mennyiségű lúgosító élelmiszer – elsősorban zöldségek – fogyasztásával, közvetve összefüggésbe hozható vele.

Itt sem a kiragadott részletek számítanak

Ahogy a diétás étrend sem egy tápanyagcsoportra fókuszál, itt is, mint minden étrend esetében komplex megoldásban kell gondolkoznunk. Ahogy növeled a fehérjebevitelt, úgy kövesse ezt a több zöldség, gyümölcs, hüvelyesek és egyéb lúgos hatású élelmiszer fogyasztása is.

Az meg, hogy a ragyák közvetlenül a táplálékkiegészítőkkel bevitt fehérjétől származnak, nettó marhaság. Azért igyekezz megbízható gyártótól vásárolni, és nézd meg a dobozon, milyen adalékanyagokat használtak fel a gyártás során.

Ha már megtörtént a baj

Már tükörbe sem tudsz nézni reggel? Olyan a képed, mint egy rossz, finomlisztből készült pizza? Fáradj el egy bőrgyógyászhoz és egy kozmetikushoz is (van olyan is, aki mindkettő egyben), és változatos, szórakoztató kezelésmódoknak vetnek majd alá.

Szóba fog kerülni a „testépítő fehérjék” szerepe is. Ezek a sátántól való „szerek” nem elég, hogy tönkreteszik az egészségedet, még pattanásokat is okoznak. Csak mosolyogj csendben, hiszen már megtanultad, hogy az étrendet a maga komplexitásában kezeled, és nem egy-egy kiragadott részletét nevezed ki bűnbaknak.

A túledzés jelei

A szénhidrátok fajtái

A reflux tünetei – ilyenkor kerüld a savas ételeket

Orvosok és a testépítés

A C-vitamin tényleg vesekövet okoz?

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük