Atkins diéta
Étrendek

Atkins diéta – kerüld a szénhidrátot

Atkins diétaAz Atkins diéta nevéből már következtethetnénk arra, hogy ez is csak egy a sok idióta fogyókúrás program közül, de az a helyzet, hogy ez a Dr. Robert C. Atkins alapvetően nem volt buta. Az általa megalkotott diéta ugyanis alapelveit tekintve nem hülyeség, persze a bicskanyitogató marketing itt is jelen van, mintegy jelezve, hogy a célcsoport megint csak a tájékozatlan, tenni keveset akaró népség.

Mi az Atkins diéta lényege?

A ketogén diétához hasonlóan ez a módszer is a ketózis (lipolízis) során végbemenő zsírbontásra épít. Tehát nagyon alacsony, közel 0 százalékos szénhidrátbevitel mellett, és megfelelő mennyiségű zsírutánpótlással szervezetünk melléktermékként ketontesteket termel, ezek pedig képesek szinte az egész napi energiaszükségletünket fedezni. Figyelem, a ketózis nem egyenlő a ketoacidózissal, ami cukorbetegeknél fordul elő nagyon magas vércukorszint mellett.

Szóval Atkins szerint a diéta a következő szakaszokból áll:

Első szakasz

Ez a program első két hete, és azt a célt szolgálja, hogy a szervezet ketózisra álljon át. Értelemszerűen tilos a jelentős mennyiségű szénhidrátot tartalmazó ételek fogyasztása, úgy, mint:

 • Gyümölcsök
 • Gabonafélék
 • Keményítőt tartalmazó élemiszerek
 • Tejtermékek közül a tej, joghurt és túró
 • Olajos magvak
 • Koffeintartalmú italok

Az ajánlott ételek pedig ezek

 • Húsfélék (fehér és vörös húsok, halak, kagyló)
 • Tojás
 • Növényi olajak, majonéz
 • Minimális mennyiségű sajt, tejszín
 • Némi zöldség, kb. napi 20g szénhidrátig
 • Édesítőszerek, fűszerek

Második szakasz

Itt el kell kezdeni emelni a napi szénhidrátbevitelt naponta 5 grammal, majd egy hét után heti 5 grammal. Ez a folyamat addig megy, amíg már nem akarunk többet fogyni.

Harmadik szakasz

Atkins szerint ebben a fázisban lehet megtanulni, hogy mennyi szénhidrát kell ahhoz, hogy képesek legyünk tartani súlyunkat. Tehát ki kell kísérleteznünk, hogy mennyi a plafonérték.

Negyedik szakasz

Lényegében ugyanaz, mint az előző, csak most már életünk végéig tartanunk kell a kívánt testsúlyt.

Az Atkins diéta kritikája

Mint már említettük, az alapelv jó. A ketózis hatékonyan égeti a zsírt, és testépítők tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy az izomvesztés is kevesebb, mint közepes vagy mérsékelt szénhidrátbevitel mellett. Kerüli a feldolgozott, finomított szénhidrátokat tartalmazó élelmiszereket – még egy pirospont.

Vannak ám pontatlanságok is. Például a majonéz cukortartalma miatt kizárható. A sajtokkal, húskészítményekkel is érdemes óvatosnak lenni, mert ezek is tartalmazhatnak szénhidrátot. Ez a diéta sem hangsúlyozza igazából a testzsír csökkentését, inkább csak a köztudatban elterjedtebb testsúlycsökkenésről beszél. Ami ugye a hülye diéták esetében izomvesztés eredménye, de itt véletlenül nem.

Valahogy az is kimaradt a leírásból, hogy a bevitt tápanyagok mennyisége testsúlyfüggő. Így eléggé sötétben fog tapogatózni az egyszeri fogyni vágyó, és találomra kell neki belőni a mennyiséget.

Az Atkins-módszerhez hasonló diéta csak akkor lehet eredményes testépítők számára, ha bizonyos időközönként (általában hetente 1-2 napig) visszatöltik az izmok glikogénraktárait, különben menthetetlenül izomvesztés lesz belőle. Érdemes a nehezebb edzésnapokat a feltöltő szakaszra időzíteni.

Bár testmozgásról nem igazán van szó a leírásban, feltételezzük, hogy ez tökéletes, tehát súlyzós és aerob edzés is megy a diéta mellett.

Diéta és edzés testalkat alapján

Kezdő edzésterv nők részére

Zumba – Lehet, hogy csak pénzkidobás?

A gyors fogyás titka

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük