Arnold tanácsai kezdő testépítőknek

Ha nemrég kezdtél ismerkedni a súlyzós edzéssel, vagy még csak tervezed, hogy hamarosan belevágsz, akkor Arnold Schwarzenegger egyszerű és időtálló tanácsai neked szólnak. No meg azoknak is, akik évek óta céltalanul tengnek-lengnek a teremben, bármiféle eredmény nélkül.

Arnold még ma is a testépítés első számú legendája, hiszen nem csak a sportban ért el a maga korában egyedülálló sikereket, hanem az élet egyéb területein is kihozta magából a maximumot. Sikeres akciófilmsztár és Kalifornia kormányzója lett belőle. Ki ne szeretne hasonló életutat bejárni?

 

Ma már tudjuk, hogy Arnold életében a testépítés korántsem azt jelentette, amit gondoltunk róla. Inkább csak eszközként használta arra, hogy világhírnevet szerezzen magának. Kicsit azért csalódás ez, de bánja fene, a mítoszt ezért kár lenne lerombolni.

Lássuk, mit javasol az öreg a kezdő testépítőknek:

Milyen is kezdőnek lenni 2016-ban? Először is gratulálok az elhatározásodhoz, és hidd el, életed egyik legjobb döntését hoztad meg Ezzel a sporttal nem csak a testedet, hanem az egész életedet megváltoztathatod – természetesen pozitív irányban.

Teljesen mindegy, hány éves vagy, a testépítést bármely életkorban el lehet kezdeni, és minden esetben előnyödre fog válni.

Ma már sokkal másabb a világ, mint amikor én kezdtem edzeni az 1960-as években. Néhány kattintással olyan információtömeget találsz, hogy évekig sem tudnád magad átrágni rajtam. Nekem akkoriban csak egy nyavalyás testépítő magazinom volt, benne Reg Park képeivel. Reg lett a példaképem, bármi áron is, de olyan akartam lenni, mint ő.

Vizualizálj – képzeld el, milyen testet szeretnél

Céljaid elérésében nagy szerepe van annak, hogy el tudd képzelni a végeredményt. Sokat segíthet fizikumod építésében, ha pontosan tudod, mire vágysz.

Ha nagy karokat akarsz, fordíts kitüntetett figyelmet a bicepsz- és tricepszgyakorlatokra. Világhíres mellizmot szeretnél építeni? Tanuld meg tökéletesen kivitelezni a fekvenyomást és a tárogatást.

Maradj az alapgyakorlatoknál

Őszintén szólva a tökünk kivan már az újabb és újabb menő fitneszgépektől. Lassan már beépített kispárna és minibár fogad majd a guggolóálványnál. Szerencsére Arnold még a régi vonalat képviseli, amivel sűrű bólogatások közepette értünk egyet mi is. Figyeld, mit mond:

Maradj az alapgyakorlatoknál! Sokkal jobb eredményt érsz el a klasszikus húzódzkodásokkal , guggolásokkal, mint bármelyik formatervezett géppel. Fontos, hogy mindig a lehető legalaposabban melegíts be, majd edzés végén nyújtsd le az izmaidat.

Ne az egód vezéreljen! Ha túl nagy súlyt választasz, a végrehajtás a szabályosság – és ezzel együtt a megfelelő stimuláció – rovására fog menni, és a fejlődés lassan elmarad. Az ismétlésszámot tartsd 8 és 12 között. Ez az összes gyakorlatra vonatkozik.

Ami az étkezést illeti, legyen meg minden nap a testsúlykilogrammonkénti 2 g állati fehérje. Étrended gerincét egészséges ételek alkossák. A szénhidrátot rizsből, burgonyából és zöldségekből fedezd. A szükséges zsírmennyiség bevitelére én egy finom, szaftos steaket ajánlok.

Találj egy jó edzőpartnert

Baromi nehéz olyan társat találni, aki hozzánk hasonló elszántsággal ront rá a vasakra. Egy edzőpartnerrel sokkal jobb edzeni, mint magadban. Ha hasonló erőszinten vagytok, még versenyezhettek is.

Egy jó edzőtárs segít, ha baj van – leszedi rólad a súlyt, és motivál, ha éppen rossz passzban vagy.

Ezek az én tippjeim kezdők részére. Ne feledd: maradj éhes, és üdv klubban!

 

Flexonline.com

 

A túledzés csak egy kitalált fogalom?

Tévedett-e Arnold?

Edzés – amikor magadra vagy utalva

Legjobb dolgok, amiket valaha tettem – Erőemelő okosságok

Edzés fizikai munka mellett

8 okosság Arnoldtól – vajon még ma is megállják a helyüket?

85 kg ölte meg a fekvenyomót

Színészek és a testépítés

Kifogások edzés ellen

Miért nem mersz lemenni az edzőterembe?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük