Arnold Schwarzenegger ismertette álláspontját az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban

“Szeretem az orosz embereket. Ezért kell most elmondanom az igazságot.” Így vezette fel monológját Arnold Schwarzenegger, aki az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban osztotta meg gondolatait.

A testépítés élő legendája beszéde elején elárulta: egyik első példaképe egy orosz súlyemelő volt, bizonyos Jurij Petrovics Vlaszov. Arnoldot lenyűgözte, hogy a sportoló – a világon elsőként – egy versenyen 200 kilogrammot emelt a feje fölé. Sőt, az ifjú Schwarzi be is jutott hozzá az öltözőbe, és kezet foghatott vele. Majd mikor kiplakátolta a szobáját orosz példaképével, apja megfeddte: válasszon inkább osztrák vagy német kedvencet. Mindez abból gyökerezett, hogy Arnold apja a második világháborúban a nácik oldalán harcolt. Fiát az intés nem hatotta meg, nnem vette le a képet.

Arnie azt is felidézte, amikor a Vörös zsaru forgatásán Oroszországban tartózkodott, és Vlaszovtól csészét kapott ajándékba. Azóta minden reggel abból issza a kávéját. Majd méltatta az orosz népet:

14 éves korom óta nem érzek mást, mint szeretetet és tiszteletet az orosz nép iránt. Az orosz nép kitartása és bátorsága mindig inspirált engem.

Rátérve a lényegre, úgy folytatta: hasonló aggoldalmat érez most, mint saját népe iránt a Capitolium ostroma alatt. Arnold szerint Putyin narratívája, miszerint Ukrajnát “nácítlanítani” kell, egyszerűen hazugság. Ezt azzal indokolta, hogy

Ukrajnának zsidó származású elnöke van, és három nagybátyját is megölték a nácik.

Arnold úgy látja, ezt a háborút nem az ukrán nacionalisták kezdték, hanem az orosz vezetés. Felidézte, az ENSZ-ben 141 ország szavazta meg, hogy Oroszország agresszor, és csak négy ország voksolt nemmel. Majd sorolta az orosz hadsereg által végzett pusztításokat, melyek szép számmal követeltek civil áldozatokat is, és hárommillió ukránt kényszerítettek hazájuk elhagyására.

Arnold Schwarzenegger: “a fitneszipar átver bennünket” – fontos igazságokra mutat rá a testépítés legendája

Schwarzenegger úgy véli, az oroszoknak arról sem mondták meg az igazat, hogy számukra milyen következményei lesznek a háborúnak. Orosz katonák ezreit ölték meg, az ártatlan civileket érő pusztítás pedig annyira felháborította a világot, hogy „a világ legsúlyosabb gazdasági szankcióit” rendelték el. Arnold szerint az oroszoknak saját kormányuk is hazudott, mert azt adta be a katonáinak, hogy nácik ellen mennek harcolni, és az ukrán nép majd hősként ünnepli őket. Ehelyett komoly ellenállást kaptak a nyakukba. Azt is hozzátette, már az Ukrajnában lévő orosz katonák is sokat láttak az igazságból, abból, hogy ez a háború nem Oroszország megvédéséről szól.

Arnold értelmetlen háborúnak nevezte az orosz agressziót, és emlékeztetett: 11 millió orosznak vannak családtagjai Ukrajnában, minden lövéssel egy testvérüket találják el, minden bombával egy iskolát, egy kórházat vagy egy otthont.

Majd Putyinnak üzenve azt mondta:

Te kezdted ezt a háborút, te vezeted ezt a háborút, te tudod megállítani ezt a háborút.

Beszéde végén Arnold méltatta a saját hazájukban a háború ellen tüntető oroszokat. A bátor demonstrálókat Jurij Petrovics Vlaszovhoz hasonlította.

Ti vagytok az új hőseim. Bennetek van Jurij Petrovics Vlaszov ereje. Ti vagytok Oroszország igazi szíve

– zárta üzenetét Arnold Schwarzenegger.