Arnold fekvenyomás és erőedzés
Erőemelés

Arnold elárulta, hogyan profitált az erőedzésből és a kudarcokból

A testépítés és az erőemelés rokoni kapcsolatához nem férhet kétség, és maga Arnold is kiélvezte az előnyét annak, hogy időnként a megszokottnál nehezett súlyokat mozgatott.

Arnold, aki nemrég töltötte be 74. életévét, hírlevelében, amelyre itt tudsz feliratkozni, emlékezett vissza azokra az időkre, amikor akkora nevekkel edzett együtt, mint a két éve elhunyt legjobb barátja, Franco Columbu és az őrült fanatizmussal edző Ed Corney, aki szintén nincs már közöttünk.

Arnold és Ed Corney legendás guggolóedzése:

Az erőemelés és a súlyemelés mindig is közel álltak a szívéhez, nem is szerepelt rosszul ezekben a sportágakban.

Arnold fekvenyomó csúcsa fénykorában 240 kiló volt, és elmondása szerint ezt azért sikerült elérnie, mert – bár természetesen a testépítés volt számára az elsődleges – hetente egyszer erőemelő edzést is végzett.

Fekvenyomás Arnold-módra

Egy-egy nehéz napon felment akár 225 kilóig is, illetve alkalmazott nehéz triplákat 205 kilóval.

Szerettem kombinálni a testépítő és az erőemelő módszereket edzéseim során. Fekvenyomásban 60 kilóval kezdtem melegíteni, majd emeltem a súly 100-ra, ezt követte a 125, majd a 140 kiló, aztán a 170, a 185, végül a 205 és a 225-be is belenyomott egyet.

– meséli. Így sikerült megállapítania, hogy 205 kiló volt az a súly, amelyikbe még hármat tudott  nyomni. Persze ez nagyban fügött az adott formájától, betöltöttségétől stb., de kiindulópontnak megfelelő volt.

Arnold fekvenyomás és erőedzés

Arnold állítja, hogy ha rendszeresen használunk nagy súlyokat alacsony ismétléssel, testünk hozzászokik a nehezebb súlyokhoz, és ez a legjobb módja az erőnövelésnek. Azt se felejtsük el, hogy (ha nem is teljesen lineárisan, de) van összefüggés az erő és az izomméret között is. Ezért lehetett akkoriban Arnoldnak szinte egyedülállóan sűrű fizikuma – még ha arányai nem is voltak tökéletesek.

5-8 sorozatot is végeztem 205 kilóval 3 ismétlésekkel, hogy hozzászokjak a nehéz súlyokhoz. Majd levettem a súlyt 140 kilóra, és annyit nyomtam még bele, amennyit csak bírtam. Erről szólt számomra a fekvenyomás.

240 kilós fekvenyomó csúcsával Arnold a fénykorában, a ’70-es években topversenyző lehetett volna, de ez a teljesítmény ma sem számít azért kevésnek. 300 kiló fölött még mindig nagyon kevesen tudtak teljesíteni – ide tartozik Mészáros László is – 330 fölé pedig mindössze három ember jutott eddig.

Ne félj a kudarctól!

A testépítés élő legendája azt is elárulta, egész eddigi élete során úgy lépdelt előre, hogy célokat tűzött ki, és kialakított egy fenntartható rendszert. A kudarcokról úgy vélekedik, ezek nem az út végét jelentik, hanem eszközöket, amelyekből tanulni lehet, hogy elérjük céljainkat.

A kudarc nem a vég, hanem a fejlődés része. Mit gondolsz, mielőtt sikerült kinyomnom a 225 kilót, hányszor buktam el? Nem egyszer, nem kétszer, hanem megszámlálhatatlanul sokszor!

– emlékezett vissza Arnold, aki korábban is megfogalmazott már nagy igazságokat.

Még szintén kedvelheted...