Táplálkozás

Arginin

Az edzőtermekben a testépítők nehéz súlyokat használnak az izmok növelésének érdekében, azonban az étkezéssel ennek ellenkezőjét is elérhetik. Amikor például fontos versenyekre készülnek, a szálkásítás érdekében csökkentik a kalóriabevitelt, még azon az áron is hogy veszélyeztetik izomtömegüket.

Az izomzat növelése érdekében, néhány testépítő úgy veszi be az aminosav-kiegészítőket, mintha az ártalmatlan édesség lenne. Mások számos illegális szereket, köztük intravénás anabolikus szteroidokat és emberi növekedési hormont alkalmaznak.

Főként azért, mivel az emberi növekedési hormon egy, az agyalapi mirigy által kiválasztott kémiai anyag, ami bontja a zsírt és serkenti az izomnövekedést, pont amit a testépítők akarnak. Sokan nem akarnak beadni növekedési hormont(vagy anabolikus szteroidokat), azonban más lehetőség is van a növekedési hormon természetes szintjének növelésére: az arginin nevű étrend-kiegészítő.

Az arginin hatása

Első pillantásra ez nem tűnik rossz választásnak, mivel az argininegy olyan aminosav, amely erőteljeshatást fejhet kia növekedési hormonelválasztásra. Műtét után, vagy súlyos traumából lábadozó betegeknek intravénásan adagolt argininerősítia növekedési hormontermelését ésdrasztikusancsökkenti az izomszövet-vesztést. Egyestudományos vizsgálatokarra utaltak, hogy a szájon át szedett argininkiegészítőknövelhetik a testépítők izomtömegét-, valamint erejét.

Az Egyesült Államokban azonban 12 férfi testépítőn végzett kísérlet során megállapították, hogy az arginint használó alanyokban magasabb volt ugyan a növekdési hormon-szint, de nem növekedett az izomtömegük, mivel a versenydiétában alkalmazott kalória-bevitel túl alacsony ahhoz, hogy lehetővé tegye az izomnövelést.

Tehát, az arginin szedése mellett is számolni kell az izomtömeg csökkenésével, mivel igaz, hogy a kalória-megvonás hatására csökken a zsír mennyisége, azonban az a teljesítményre is romboló hatással van.

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük