Amiről egy kezdő testépítő hallani sem akar

Amikor elkezdtem edzeni, én is azt gondoltam, hogy edzek heti 7-szer, és szinte maguktól rakódnak rám az izmok. Pár év után Mr. Olympia versenyen indulok, de legkésőbb nyárra kigyúrom magamat, mint állat. Persze hamar rájöttem, hogy ez nem így működik, és bár nem volt még akkoriban könnyen hozzáférhető szakirodalom, úgy látom, a mai kezdők még az irdatlan mennyiségű információ birtokában sem akarják tudomásul venni, hogy a sikerért tenni is kell valamit.

 

Az étkezés is munka

„Kisfiam, annyit egyél, amennyi jólesik” – na, ez a testépítésben nem működik. Keményen edzeni bárki megtanulhat, persze más kérdés, hogy a keménység nem mindig egyenlő az intenzitással is. Lásd a gyakorlatonként 20 sorozatokat végző, 3-4 órás edzést tartó újoncokat.

A kaja viszont – szerintem – sokkal nehezebben kivitelezhető. A napi előírt mennyiséget még csak-csak kiszámolja az ember, de megenni már keményebb dió. Pedig a képlet egyszerű: ha nincs meg a kellő mennyiségű tápanyag, nem fogsz fejlődni.

Az izmok relatíve lassan fejlődnek

Senki ne részegüljön meg az első pár hónap sikereitől. Egy edzetlen test számára óriási stresszt jelent a súlyzós edzés elkezdése, és erre gyorsan erő- és izomnövekedéssel fog reagálni. Egy darabig. A gyors fejlődés viszont egész biztosan mérséklődik, és bizony lesznek hosszabb-rövidebb stagnálós időszakok is. Ennek tudatában érdemes edzeni, és aki emiatt feladja, az nyugodtan választhatja inkább a söröskorsók emelgetését a kocsmában.

A táplálékkiegészítők önmagukban semmit sem érnek

Nagy divat megvenni a legújabb fejlesztésű kreatin-transzportrendszert, vagy a legfaszább ultra-mikroszűrt tejsavófehérjét, de az valahogy nem akar eljutni az emberek tudatáig, hogy ezek nem jelenthetik a táplálkozásuk döntő részét. Kérdések százai áramlanak be hozzám is azzal kapcsolatban, hogy melyik fehérjét/tömegnövelőt/bedurrantót érdemes használni. Nos, ha nincs rendes étrended, akkor egyiket sem.

Nem lehet egyszerre tömegelni és szálkásítani

Sokan ringatják magukat abba a hamis illúzióba, hogy az edzés hatására az izomnövekedés mellett a zsír is eltűnik róluk. A kezdeti testösszetétel-változás nem tart örökké, és bár elméletileg lehetséges milligrammra annyi fehérjét, szénhidrátot bevinni, hogy még növekedjünk, de zsír már ne rakódjon le, a gyakorlatban ez képtelenség.

Egy kis koksztól még senkinek nem lett baja

Hányan gondolták ezt, és a stagnálós időszakokat a precízebb étrend helyett némi szteroiddal próbálták áthidalni. Aztán jött a megvilágosodás: a kúra után minden visszaállt az azelőtti szintre, leszámítva persze a hormonháztartást. És jön a következő, majd az azt követő kúra – hiszen ami egyszer már megvolt, frusztráló, ha nem jön vissza. Jó, ha tudod: amit koksszal szerzel meg, az koksz nélkül nem marad meg!

Orvosi felügyelet hiányában eleve rizikós a dolog, és amúgy is, ha nincsenek versenyzői ambícióid, a koksz teljesen felesleges.

 

 

8 okosság Arnoldtól – vajon még ma is megállják a helyüket?

Izomcsoportonként egy gyakorlat – lehet így edzeni?

Hányszor eddzünk egy héten?

10 hasznos tipp a nagyobb fejlődésért, nem csak kezdőknek

Miért nem fejlődik a mellem?

5 dolog, amit a saját káromon tanultam meg

Nyomj többet fekve! Louie Simmons tippjei

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük