Sportos nemzet felmérés
Egészségügy

Állítólag sportos nemzet vagyunk – érdekes felmérés, mely csak szaporítja a kérdőjeleket

Érdekes felmérést tett közzé nemrégiben az Ipsos, amelyből azt a következtetést vonták le, hogy „a magyar férfiak a világ legfittebbjei között” vannak.

A megállapítás amellett, hogy saját szemünkkel nem ezt tapasztaljuk, azért is érdekes, mert hazánk az elhízottak és túlsúlyosak arányait nézve Európában első, és világszinten is az élmezőnyben található. Lehet, hogy a válaszadók sportnak tekintik a meccsnézést és az e-sportot is?

89 százalékunk állítja, hogy sportol valamit

A 29 vizsgált nemzet közül a nők esetében a hatodik, a féri lakosok körében pedig már a harmadik helyen végzett hazánk kb. 6,6 és 11,1 óra becsült heti edzésmennyiséggel. Mindössze a felnőtt lakosság 11%-a nyilatkozott úgy, egyáltalán nem sportol egy áltagos héten. A sport definíciója természetesen megengedő volt (a „testmozgás” lehetett akár kerékpározás, vagy otthoni tornázás is), de valamennyi ország lakosságára azonos feltételeket alkalmazott az Ipsos a kutatás során.

Rossz magyar étkezési szokások – ezért (is) nézünk ki szarul

A legnépszerűbb testmozgás globális szinten a fitnesz (20% említés), amit a futás követ (19%). A magyarok esetében a kerékpározás az első (30%), a futás a második (18%), futball pedig jelentősen hátrébb helyzkedik el (5%), míg a lakosság harmada (36%) egyáltalán nem űz csapatsportokat.

Az adott sportot legalább hetente űzők aránya (a felnőtt lakosság bázisán, N=21.503 fő)

Forrás: Ipsos

Leggyakoribb kifogások

Az ország felnőtt lakosságának több, mint fele többet sportolna, ha tehetné, további 42% viszont elégedett a jelenlegi edzésmennyiséggel.

A több testmozgást akadályozó tényezők között a magyaroknál csakúgy, mint világszinten az „idő hiánya” kap legtöbb említést (44% és 37%). Míg az összesített számok azt mutatják, hogy a második számú ok globálisan a „sportra költhető pénz hiánya”, a magyaroknál ennél előrébb szerepel a sorban a „nem megfelelő időjárás” (az adott sportnak megfelelő hőmérsékelthez képest túl hideg vagy túl meleg). Az ország jelenlegi sportinfrastruktúrájával alapvetően elégedettek a magyarok, csak 8% említi meg akadályozó tényezőnek (szemben a világátlag 13%-kal). A lakosság ötödének nincs konkrét kifogása, egyszerűen csak nem akar többet mozogni (megfelel a globális átlagnak).

Még szintén kedvelheted...